Valitse opetussuunnitelma opintojen aloituslukuvuoden ja mahdollisen suuntautumisen mukaan.
Thomas Kingelin
Haagan toimipiste
Englanti
23.10.2023 - 15.03.2024
12.06.2023 - 20.10.2023
61 - 100
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
1 op
3 op
H-5
Restonomi
Birgitta Nelimarkka, Jaana Laaksonen
Haagan toimipiste
Suomi
21.08.2023 - 15.12.2023
12.06.2023 - 18.08.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Pekka Soive
Haagan toimipiste
Suomi
21.08.2023 - 15.12.2023
12.06.2023 - 18.08.2023
15 - 30
HOTRA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma, MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma, RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Pekka Soive
Pekka Soive
Haagan toimipiste
Suomi
21.08.2023 - 15.12.2023
12.06.2023 - 18.08.2023
15 - 30
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Taina Pallonen
Haagan toimipiste
Suomi
08.01.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Taina Pallonen
Haagan toimipiste
Suomi
25.03.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opetus on yhdistelmä luokka- ja monimuoto-opetusta ja harjoitustehtävien tekoa. Opintojakso sisältää paljon itseohjautuvaa opiskelua.
- Opintomateriaali, sis. harjoitukset vastauksineen, on luettavissa / tulostettavissa Moodlesta.
- Niskavaara, E. Yritystaloutta esimiehille- digikirja. Alma Talent verkkokirjahylly.
- Moisio, H. & Saranpää, T. Matkatoimistoalan laskentatoimen ohjeistus. Smalser Oy. Helsinki.
- Muu ohjaajan ilmoittama ja jakama materiaali.
Hanna Moisio
Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.
Haagan toimipiste
Kaksi tenttiä:
1. Budjetointi (Excelillä) 3.12. klo 23.59 mennessä (Moodletentti)
2. Toimintolaskenta 31.12. klo 23.59 mennessä (Moodletentti)
Uusintatentit normaalin uusintakäytännön mukaisesti kahden seuraavan periodin aikana.
Suomi
Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.
21.08.2023 - 15.12.2023
12.06.2023 - 18.08.2023
Alustava suunnitelma, muutokset mahdollisia.
Syksy 2023
1) 30.8. klo 14 - 17.30 Budjetoinnin perusteet ja tulosbudjetti
2) 20.9. klo 14 - 17.30 Tulosbudjetti ja rahoitusbudjetti
3) 11.10. klo 14 - 17.30 Ennakoitu tase
4) 13.11. klo 9 - 13.45 Budjetointiharjoituksia ja tenttiin kertausta
5) 4.12.. klo 9 - 13.45 Toimintolaskenta
Budjetoinnin tentti 3.12. mennessä Moodlessa
Toimintolaskennan tentti Moodlessa 31.12. mennessä
AHOT
Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi AHOT -menettelystä (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen).
Opinnollistaminen
Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan voit harkita opinnollistamista.
Saadun palautteen perusteella Excelin osuutta on lisätty ja budjetoinnin osuuteen käytetään enemmän aikaa.
15 - 40
Osaamista arvioidaan tentein ja oppimistehtävin. Painoarvot ovat seuraavat:
Tentti 1 70%
Tentti 2 30%
Opintojaksolla on käytössä seuraava asteikko: kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0).
Arviointiasteikko
Arvosana 5 90 - 100 pistettä
Arvosana 4 80 - 89
Arvosana 3 70 - 79
Arvosana 2 60 - 69
Arvosana 1 45 - 59
Arvosana 0 0 - 44
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opetus on yhdistelmä luokkaopetusta ja harjoitustehtävien tekoa. Opintojakso sisältää paljon itseohjautuvaa opiskelua.
- Opintomateriaali, sis. harjoitukset vastauksineen, on luettavissa / tulostettavissa Moodlesta.
- Heikkilä, P. & Saranpää, T. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki.
- Moisio, H. & Saranpää, T. Matkatoimistoalan laskentatoimen ohjeistus. Smalser Oy. Helsinki.
- Muu ohjaajan ilmoittama ja jakama materiaali.
Hanna Moisio
Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.
Haagan toimipiste
Kaksi tenttiä:
1. Budjetointi
2. Raportointi, kannattavuus, tehokkuus ym.
Uusintatenttien (2 kpl) aikataulu ilmoitetaan kurssin alussa.
Suomi
Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.
21.08.2023 - 13.10.2023
Ryhmätyö: budjettivastaavan haastattelu. Muoto vapaa: video, podcast tms.
12.06.2023 - 18.08.2023
Tunnit pidetään kaksi kertaa viikossa, kertakohtainen aikataulu on Moodlessa.
AHOT
Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi AHOT -menettelystä (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen).
Opinnollistaminen
Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan voit harkita opinnollistamista.
Saadun palautteen perusteella Excelin osuutta on lisätty ja budjetoinnin osuuteen käytetään enemmän aikaa.
15 - 40
Osaamista arvioidaan tentein ja oppimistehtävin. Painoarvot ovat seuraavat:
Tentti 1 45%
Tentti 2 40%
Oppimistehtävä 15%
Opintojaksolla on käytössä seuraava asteikko: kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0).
Arviointiasteikko
Arvosana 5 90 - 100 pistettä
Arvosana 4 80 - 89
Arvosana 3 70 - 79
Arvosana 2 60 - 69
Arvosana 1 45 - 59
Arvosana 0 0 - 44
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opetus on yhdistelmä luokkaopetusta ja harjoitustehtävien tekoa. Opintojakso sisältää paljon itseohjautuvaa opiskelua.
- Opintomateriaali, sis. harjoitukset vastauksineen, on luettavissa / tulostettavissa Moodlesta.
- Heikkilä, P. & Saranpää, T. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki.
- Moisio, H. & Saranpää, T. Matkatoimistoalan laskentatoimen ohjeistus. Smalser Oy. Helsinki.
- Muu ohjaajan ilmoittama ja jakama materiaali.
Hanna Moisio
Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.
Haagan toimipiste
Kaksi tenttiä:
1. Budjetointi
2. Raportointi, kannattavuus, tehokkuus ym.
Uusintatentit normaalin uusintakäytännön mukaisesti kahden seuraavan periodin aikana.
Suomi
Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.
23.10.2023 - 15.12.2023
Ryhmätyö: budjettivastaavan haastattelu. Muoto vapaa: video, podcast tms.
12.06.2023 - 20.10.2023
Tunnit pidetään kaksi kertaa viikossa, kertakohtainen aikataulu on Moodlessa.
AHOT
Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi AHOT -menettelystä (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen).
Opinnollistaminen
Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan voit harkita opinnollistamista.
Saadun palautteen perusteella Excelin osuutta on lisätty ja budjetoinnin osuuteen käytetään enemmän aikaa.
15 - 40
Osaamista arvioidaan tentein ja oppimistehtävin. Painoarvot ovat seuraavat:
Tentti 1 45%
Tentti 2 40%
Oppimistehtävä 15%
Opintojaksolla on käytössä seuraava asteikko: kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0).
Arviointiasteikko
Arvosana 5 90 - 100 pistettä
Arvosana 4 80 - 89
Arvosana 3 70 - 79
Arvosana 2 60 - 69
Arvosana 1 45 - 59
Arvosana 0 0 - 44
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opintojakso on verkkokurssi, joka suoritetaan Moodlessa tehtävien, raporttien, keskustelujen ja kommentoinnin kautta.
Ohjaajat antavat kirjallista palautetta ja ohjaavat oppimisprosessia viikkoviestien avulla.
Ei lähitapaamisia.
Moodlessa oleva materiaali.
Annika Konttinen, Rilla Engblom
Aihe ja esimerkit liittyvät läheisesti työelämään.
Haagan toimipiste
-
Suomi
Aihe, materiaalit ja esimerkit ovat kansainvälsiä.
15.01.2024 - 17.05.2024
Ennakkotehtävä – hyväksytty / hylätty
Kiertotalous käsitteenä 20 %, palaute ja arvosana 0-5
Kiertotalouden mahdollisuudet ja haasteet matkailualalla 30 % + Hyvät käytänteet jakoon yhteisöllinen tehtävä 10 %, palaute ja arvosana 0-5
Kiertotalousratkaisu 30 % + kolmen videon kommentointi 10 %, palaute ja arvosana 0-5
Lopputehtävä – hyväksytty / hylätty
Oman oppimisen arviointi e-lomakkeella
27.11.2023 - 04.12.2023
Vko 3: Tutustu kurssin Moodle-sivustoon. Tee ennakkotehtävä eli esittele itsesi kurssikavereille.
Vko 4: Tutustu kurssikavereihisi! Kiertotalous käsitteenä, kiertotalouden teoriat ja mallit
Vko 5: Kiertotalous käsitteenä, kiertotalouden teoriat ja mallit
Vko 6: Kiertotalous käsitteenä, teoriat ja mallit.
Vko 7: Kiertotalous käsitteenä DL ma klo 9. Kiertotalouden mahdollisuudet ja haasteet matkailualalla
Vko 8: Talviloma
Vko 9: Kiertotalouden mahdollisuudet ja haasteet matkailualalla
Vko 10: Kiertotalouden mahdollisuudet ja haasteet matkailualalla
Vko 11: Kiertotalouden mahdollisuudet ja haasteet matkailualalla DL ma klo 9. Hyvät käytänteet jakoon, yhteisöllinen tehtävä.
Vko 12: Intensiiviviikko
Vko 13: Kiertotalousratkaisun ideointi, hyödynnä yhteisöllisen tehtävän antia
Vko 14: Kiertotalousratkaisun muotoilu yritykselle
Vko 15: Kiertotalousratkaisun myyntivideon tekeminen
Vko 16: Kiertotalousratkaisun myyntivideon ensimmäinen versio DL ma. Anna palautetta myyntivideoista kurssikavereille, yhteisöllinen tehtävä
Vko 17: Kiertotalousratkaisun myyntivideon viimeistely saamasi palautteen pohjalta
Vko 18: Kiertotalousratkaisun myyntivideo DL pe klo 9
Vko 19: Lopputehtävä ja opintojakson arviointilomake DL ma klo 9
25 - 85
Ennakkotehtävä – hyväksytty / hylätty
Kiertotalous käsitteenä 20 %, palaute ja arvosana 0-5
Kiertotalouden mahdollisuudet ja haasteet matkailualalla 30 % + Hyvät käytänteet jakoon yhteisöllinen tehtävä 10 %, palaute ja arvosana 0-5
Kiertotalousratkaisu 30 % + kolmen videon kommentointi 10 %, palaute ja arvosana 0-5
Lopputehtävä – hyväksytty / hylätty
Oman oppimisen arviointi e-lomakkeella
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
5 op
H-5
Restonomi
Tämän moduulin osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuotototeutuksena
b. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
Opintojaksoon sisältyy oman oppimisen arviointi.
Kirjallisuus annetaan totetuksen yhteydessä
Aija Juvonen
Yritysvierailut ja/tai -luennot
Haagan toimipiste
Tentti kurssin lopussa
Suomi
Aihetta tarkastellaan monimuotoisen ja monikulttuurisen työyhteisön näkökulmasta.
08.01.2024 - 17.05.2024
Essee
Arvioitavat pienryhmäharjoitukset
Työvuorosuunnitelma
TES-harjoitukset
27.11.2023 - 04.12.2023
1.
Kurssin esittely ja johdanto aiheeseen
Käsityksiä ja kokemuksia esimiestyöstä
Johtamisopit
Esimiehen tehtävät
Palveluorganisaation johtaminen ja tuloksellinen esimiestyö
2.
Johtamistyylit ja käyttäytymistyylit
Palveleva johtaminen
Monimuotoinen / moninainen työyhteisö ja tiimityön dynamiikkaa
3.
Työsuhteet, työsopimukset, vuosilomat ja työvuorosuunnittelu
4.
Psykologinen pääoma
Työpaikan hankalat tilanteet ja puheeksi ottaminen
5.
Työhyvinvoinnin edistäminen
Yhteisöohjautuvuus
Tentti
Itsenäinen opiskelu (sovitaan erikseen)
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
15 - 40
Essee
Arvioitavat pienryhmäharjoitukset
Työvuorosuunnitelma
TES-harjoitukset
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Lähiopetus: luennot ja harjoitukset, vierailijaluennot, oppimistehtävään perustuva työpaja
Toimitetaan kurssin alussa
Aija Juvonen
Vierailijaluennot
Haagan toimipiste
Suomi
Aihetta tarkastellaan monimuotoisen ja monikulttuurisen työyhteisön näkökulmasta
21.08.2023 - 13.10.2023
Opintojaksotehtävä, joka sisältää:
Tuntitehtävät ja harjoitukset
Työpajan alustuspuheenvuoro ja aihetta käsittelevä essee
Työvuorosuunnitelman laatiminen valitun työehtosopimuksen mukaisesti
Oppimispäiväkirja
12.06.2023 - 18.08.2023
vko 34
Kurssin esittely ja johdanto aiheeseen
Käsityksiä ja kokemuksia esimiestyöstä
Johdatus johtamisoppeihin
Esimiehen tehtävät
Palveluorganisaation johtaminen ja tuloksellinen esimiestyö
vko 35
Johtamistyylit ja käyttäytymistyylit
Monimuotoinen työyhteisö ja työyhteisön dynamiikka
vko 36
Psykologinen pääoma
Palveleva johtamien,pienryhmäharjoituksia
vko 37
Työpaikan hankalat tilanteet ja puheeksi ottaminen, pienryhmäharjoituksia
vko 38
Työsuhteet, työaika ja vuosiloman periaatteet
vko 39
Työvuorosuunnittelu - harjoituksia
vko 40
Vierailijaluento (alustava)
Työhyvinvoinnin johtaminen
Vko 41
Esimiestyön työpaja
Kurssipalaute
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuotototeutuksena
b. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
15 - 40
Työpajan alustuspuheenvuoro
Työpajassa käsitteltävää teemaa koskeva essee
Työvuorosuunnitelman laatiminen valitun työehtosopimuksen mukaisesti
Oppimispäiväkirja
Tarkemmat ohjeet lähiopetuksessa ja Moodlessa
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Aija Juvonen, Sari Auranen
Haagan toimipiste
Suomi
08.01.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Vuorovaikutteiset luennot, pienryhmä-, pari- ja yksilötyöskentely. Opiskelija saa palautetta tehtävistä opettajIlta ja vertaispalautetta muilta opiskelijoilta. Opiskelija tekee myös itsearvioinnin opintojakson päätteeksi.
Kenner & Leino (2020): Myyntikirja, menesty uuden ajan B2B-myynnissä
Marcos Cuevas, Donaldson, Lemmens (2016): Sales management: strategy, process and practise Hänti, Kairisto-
Kurvinen & Seppä (2016): B2B-markkinoinnin & myynnin pelikirja: yritysjohdon opas myyntiin ja markkinointiin
Mertanen, Kock (2016) Oivaltava myyntityö: asiakkaana organisaatio
Opettajien luentomateriaalit Moodlessa
Kaikista teoksista saatavilla painetut & e-kirjaversiot Haaga-Helian kirjastosta (HH Finna).
Lisäksi Moodlessa lisää kirjallisuus- ja lähdevinkkejä
Thomas Kingelin
Oppimistehtävän toimeksianto saadaan matkailualan yritykseltä
Opintojaksolla käytetään esimerkkejä alan yrityksistä, sekä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan vierasluennoitsijoita opintojakson sisältöihin liittyen.
Haagan toimipiste
Tentti joulukuussa 2023
Suomi
Opintojaksolla hyödynnetään myös kansainvälisiä yritysesimerkkejä.
23.10.2023 - 15.12.2023
Ryhmätyönä toteutettava myynti- ja markkinointisuunnitelma kohdeyritykselle. Lisäksi reflektiotehtävä.
Tuntiharjoitteita opintojakson teemoista.
12.06.2023 - 20.10.2023
Kahdet viikkotunnit lukujärjestyksen mukaan.
Opiskeluajan (5 * 27 tuntia/op)=135 tuntia), tarkempi erittely löytyy Moodlesta.
AHOT tai Work&Study - sovittava ennen opintojakson alkua opettajien kanssa
15 - 40
Opintojaksotehtävä ja itsearviointi, arviointikriteerit löytyvät Moodlesta
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Vuorovaikutteiset luennot, pienryhmä-, pari- ja yksilötyöskentely. Opiskelija saa palautetta tehtävistä opettajIlta, sekä vertaispalautetta muilta opiskelijoilta. Opiskelija tekee myös itsearvioinnin opintojakson päätteeksi.
Kenner & Leino (2020): Myyntikirja, menesty uuden ajan B2B-myynnissä
Marcos Cuevas, Donaldson, Lemmens (2016): Sales management: strategy, process and practise
Kurvinen & Seppä (2016): B2B-markkinoinnin & myynnin pelikirja: yritysjohdon opas myyntiin ja markkinointiin
Hänti, Kairisto-Mertanen, Kock (2016) Oivaltava myyntityö: asiakkaana organisaatio
Kaikista teoksista painetut & e-kirjaversiot saatavilla Haaga-Helian kirjastosta.
Lisäksi Moodlessa lisää kirjallisuus- ja lähdevinkkejä
Thomas Kingelin
ppimistehtävän toimeksianto saadaan matkailualan yritykseltä
Opintojaksolla käytetään esimerkkejä alan yrityksistä, sekä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan vierasluennoitsijoita opintojakson sisältöihin liittyen.
Haagan toimipiste
Tentti joulukuussa 2023.
Suomi
Opintojaksolla hyödynnetään myös kansainvälisiä yritysesimerkkejä.
23.10.2023 - 15.12.2023
Ryhmätyönä toteutettava myynti- ja markkinointisuunnitelma kohdeyritykselle.
12.06.2023 - 20.10.2023
Kahdet viikkotunnit lukujärjestyksen mukaan.
AHOT, Work&Study - sovittava ennen opintojakson alkua
15 - 40
Opintojaksotehtävä ja itsearviointi. tarkemmat arviointikriteerit löytyvät Moodlesta
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Katriina Kolu
Haagan toimipiste
Suomi
15.01.2024 - 15.03.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
HOTRA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma, HOTEM Degree Programme in Hospitality, Tourism and Experience Management, RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma, MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
1 op
H-5
Restonomi
Saija Laitinen
Opinnäytetyö tehdään yleensä toimeksiantona yritykselle tai yhteisölle.
Opinnäytetyö tukee tekijän ammatillista kehittymistä.
Haagan toimipiste
Suomi
Opinnäytetyössä käytetään kansainvälisiät alan tietolähteitä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja voi olla kansainvälinen yritys tai yhteisö.
15.01.2024 - 15.03.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin:
Tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmien opintojakson jälkeen.
a. päiväopetus: lähiopetusta noin 16 tuntia 8 viikon aikana
b. monimuoto-opetus: lähiopetusta noin 16 tuntia yhden lukukauden aikana
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opintojakso on tarkoitettu Haagan Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman RLM25-ryhmän opiskelijoille.
Saija Laitinen
Opinnäytetyö tehdään yleensä toimeksiantona yritykselle tai yhteisölle.
Opinnäytetyö tukee tekijän ammatillista kehittymistä.
Haagan toimipiste
Suomi
Opinnäytetyössä käytetään kansainvälisiät alan tietolähteitä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja voi olla kansainvälinen yritys tai yhteisö.
21.08.2023 - 15.12.2023
12.06.2023 - 18.08.2023
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin:
Tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmien opintojakso on oltava suoritettuna ennen opinnäytetyön aloittamista.
a. päiväopetus: lähiopetusta noin 16 tuntia 8 viikon aikana
b. monimuoto-opetus: lähiopetusta noin 16 tuntia yhden lukukauden aikana
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Lähiopetus keskiviikkoisin klo 14-16 luokassa G307
Opinnäytetyön raportointiohjeet
Saija Laitinen
Opinnäytetyö tehdään yleensä toimeksiantona yritykselle tai yhteisölle.
Opinnäytetyö tukee tekijän ammatillista kehittymistä.
Haagan toimipiste
Suomi
Opinnäytetyössä käytetään kansainvälisiät alan tietolähteitä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja voi olla kansainvälinen yritys tai yhteisö.
23.10.2023 - 15.12.2023
Opinnäytetyön ajokortti
Yhden opinnäytetyön lukeminen ja arviointi
Opinnäytetyösuunnitelman laatiminen
12.06.2023 - 20.10.2023
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin:
Tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmien opintojakson jälkeen.
a. päiväopetus: lähiopetusta noin 16 tuntia 8 viikon aikana
b. monimuoto-opetus: lähiopetusta noin 16 tuntia yhden lukukauden aikana
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opiskelijan ajankäyttö moduulin aikana
5 op.=135 h
-lähiopetus 17,5 h
-Opintojaksotehtävävien tekeminen 67,5 h
-Opintojaksotehtävän ja sen välituotosten esittäminen 5 h
-Lähdemateriaaleihin tutustuminen 45 h
Moodlessa oleva aineisto ja linkit
Sini Garam, Jari Karjalainen
Opintojakson toteutus liittyy Urban&Local - hankkeeseen. Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi hankkeessa luodaan syötävää kaupunkia ja pääkaupunkiseudun lähiruoan ja ravintola-alan liiketoimintaa edistävää toimijaverkostoa. Hankkeessa toteutetaan tilallisia kokeiluja sekä tuotetaan palveluja ja tuotteita yhdessä yritysten, (lähi)ruokatoimijoiden, kaupunkien ja tutkimus - ja oppilaitosten kanssa.
Haagan toimipiste
Suomi
Käytetään ja tutustutaan kansainvälisiin toteutuksiin
21.08.2023 - 15.12.2023
Ennakkotehtävä Ruokamatkailustrategia ja tuotesuositukset (Yksilötehtävä)
Tehtävä 1. Muotoiluluotain tehtävä Hotel Haagan toimintaympäristössä (Yksilötehtävä)
Tehtävä 2. Kotimaiset ja kansainväliset tarinnallistetut ruokamatkailupalvelut (Yksilötehtävä)
Tehtävä 3. Kehitystehtävä Hotel Haagan palvelupolkuun (Ryhmätehtävä)
12.06.2023 - 18.08.2023
to 31.8. Kick-off & Suomi-ruokaa, klo 14-17:30 @HA/G317
to 21.9. Vierailu & Palvelumuotoilu, klo 14-17:30 @HA/G317
to 12.10. Sparraus & Suomi-juomaa, klo 14-17:30 @HA/G317
ti 14.11. Inspiraatio & tarinallistaminen, klo 14-17:30 @HA/G315
ti 5.12. Loppuesitykset, klo 14-17:30 @HA/G317
Tehtävistä palautteet ja opiskelija antaa opintojaksopalautteen
15 - 40
Arviointikriteerit
Opintomoduuli arvioidaan seuraavasti:
Arviointiasteikko
100-93 p. 5
92-83 p. 4
82-70 p. 3
69-60 p. 2
59-52 p. 1
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
3 op
H-5
Restonomi
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavalla tavalla:
- Lähiopetus 40 h + itsenäinen opiskelu 80 h/ virtuaalinen opiskelu itsenäisesti 125 h
- Moduuliin sisältyy myös oman oppimisen arviointi (palaute e-lomakkeella).
tai AHOT/W&S-näytön kautta. Näytöstä tulee sopia opettajan kanssa ennen toteutuksen alkua.
Jylhä, E. & Viitala, R. 2019. Johtaminen: keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit Löytyy myös e-kirjana Haaga-Helian Finnan kautta.
Viitala, R. 2021. Henkilöstöjohtaminen: keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Löytyy myös e-kirjana Haaga-Helian Finnan kautta.
Aija Juvonen
Vierailijaluennot, yritysesimerkit sekä analyysi- ja kehittämistehtävä.
Haagan toimipiste
Tarkempi aikataulu löytyy Moodlesta.
Suomi
Strategiatyötä ja henkilöstöjohtamista tarkastellaan myös kansainvälisten esimerkkien ja hyvien käytäntöjen avulla.
23.10.2023 - 15.12.2023
Tentti
Ryhmätehtävä- ja esitys
Henkilöstöjohtamisen kehittämistehtävä
12.06.2023 - 20.10.2023
Syksy 2022. Tarkempi aikataulu julkaistaan Moodlen sivuilla.
W&S ja AHOT-näytöt, näytöistä tulee sopia opettajan kanssa etukäteen
15 - 40
Opintojakson kokonaisarvosana määräytyy seuraavista osa-alueista:
Strategiatentti 40 p. - 40 %
Henkilöstöjohtamisen kehittämistehtävä 40 p. - 40 %
Tuntitehtävät 20 p. - 20 %
Yhteensä 100 p. - 100 %
Opintojakson hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan 50 pistettä.
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Tämän moduulin osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavalla tavalla:
Lähiopetus 40 h + itsenäinen opiskelu 80 h tai itsenäinen opiskelu 125 h
Moduuliin sisältyy myös oman oppimisen arviointi (palaute e-lomakkeella).
Jylhä, E. & Viitala, R. 2019. Johtaminen: keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit Löytyy myös e-kirjana Haaga-Helian Finnan kautta.
Viitala, R. 2021. Henkilöstöjohtaminen: keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Löytyy myös e-kirjana Haaga-Helian Finnan kautta
Nina Vallin
Yritysesimerkit.
Haagan toimipiste
Tentin ajankohta sovitaan kurssin alussa ja tarkat päivämäärät löytyvät Moodlesta.
Suomi
Strategiatyötä ja henkilöstöjohtamista tarkastellaan myös kansainvälisten esimerkkien ja hyvien käytäntöjen avulla.
23.10.2023 - 15.12.2023
Tentti
Tuntitehtävät
HR-tehtävä
12.06.2023 - 20.10.2023
23.10.-15.12.2023
W&S ja AHOT-näyttö, näytöistä tulee sopia opettajan kanssa ennen toteutuksen alkua
15 - 40
Opintojakson kokonaisarvosana määräytyy seuraavista osa-alueista:
Strategiatentti 40 p. - 40 %
Henkilöstöjohtamisen kehittämistehtävä 40 p. - 40 %
Tuntitehtävät 20 p. - 20 %
Yhteensä 100 p. - 100 %
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Aija Juvonen
Haagan toimipiste
Suomi
08.01.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Sonja Etelävuori
Haagan toimipiste
Englanti
15.01.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Aija Juvonen, Hanna Moisio
Haagan toimipiste
Englanti
15.01.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opintojakson suoritustapa ja opintojaksolla noudatettavia perusperiaatteita:
- Aktiivinen osallistuminen opetukseen (max. kaksi poissaoloa kummaltakin opettajalta). Jatkuva näyttö, eli tuntityöskentely
on osa arviointia.
- Poissaoloja ei voi korvata lisätehtävillä, opiskelijan vastuulla on hankkia mahdollisesti tunneilla jaettu lisämateriaali sekä
selvittää kavereilta seuraavan kerran kotitehtävät.
- Kirja (Skål och välkommen) ja opetuksessa jaettu muu materiaali tulee olla oppitunnilla mukana.
Opintojakson sisältöjä:
• Alan erilaiset asiakas- ja myyntipalvelutilanteet
• Gastronomista terminologiaa ja suomalaisesta keittiöstä kertomista
• Matkailijan Suomi
• Alan yrityksen, sen toimintojen ja henkilökunnan esittely
• Työelämän tärkeimmät suulliset viestintätilanteet
• Alan ammatillisia tekstejä ja liikeviestintää
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• osaa toimia ruotsin kielellä eri asiakas- ja vuorovaikutustilanteissa
• osaa käyttää ruotsin kieltä oman alan toimintaympäristössä.
• osaa tuottaa alalla tarvittavia yleisiä tekstejä ruotsiksi
• osaa esitellä yrityksen tuotteita ruotsiksi myyvällä ja asiakaslähtöisellä tavalla.
• osaa esitellä itsensä ja osaamisensa sekä kirjallisesti että suullisesti ruotsiksi
Opintojakson ohjaus tapahtuu opetuksen yhteydessä.
Oppikirja:
Skål och välkommen (Minna Jääskeläinen & Annika Salervo, SanomaPro). Kirja on opintojaksolla pakollinen.
Opettajien erilliset opetusmonisteet.
Anna Sarajas-Zino
Opintojakson sisällöt ovat työelämälähtöisiä ja –aiheisia. Opetuksessa käytetään mahdollisimman paljon autenttista materiaalia.
Elinkeinovierailut sekä mahdolliset vierailijat oppitunneilla.
Haagan toimipiste
Tenttien ajankohdat löydät Moodle-sivulta opintojakson alettua.
Suomi
Rohkaistaan opiskelijoita hakeutumaan vaihtoon. Painotetaan opiskelijan mahdollisuuksia kotikansainvälistymiseen. Opiskellaan kohdekielten kulttuuria.
21.08.2023 - 15.12.2023
Oppimistehtävistä löydät tarkempaa tietoa Moodle-sivulta opintojakson alettua.
12.06.2023 - 18.08.2023
Opintojakson aikataulun ja luokkatilan löydät tämän sivun vasemmasta laidasta "Rytmitys- ja tilatoiveet ja ajoitus" - otsikon alta.
Tarkempi aikataulu on Moodle-sivulla opintojakson alettua.
Oppimistapa a:
Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät ja tentti päivä- tai monimuotototeutuksena.
Oppimistapa b:
(Tämän vaihtoehdon valitseminen edellyttää keskustelua opintojakson opettajien kanssa ennakkoon.)
Kirjallinen (tentti) ja suullinen näyttö
Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT).
https://mynet.haaga-helia.fi/fi/opiskelu/ahot/Pages/default.aspx
15 - 40
- Kundservice på svenska painoarvo on 25 % (Anna)
- Muntliga övningar painoarvo on 25 % (Anna)
- Gastronomi painoarvo on 50 % (Arja)
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Sonja Etelävuori
Haagan toimipiste
Englanti
15.01.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Mia Tarhanen
Haagan toimipiste
Englanti
21.08.2023 - 17.05.2024
12.06.2023 - 18.08.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Aija Juvonen, Hanna Moisio
Haagan toimipiste
Englanti
15.01.2024 - 17.05.2024
27.11.2023 - 04.12.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Mia Tarhanen
Haagan toimipiste
Englanti
21.08.2023 - 17.05.2024
12.06.2023 - 18.08.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Opintojakso on pääasiassa tarkoitettu Haagan restonomiopiskelijoille.
Opintojaksolla on luentoja tiistaisin ja torstaisin klo 11.15-13.45 luokasssa L401.
Opintojakson suorituksena on 4-8 tehtävän tekeminen ja palautus Moodleen viikoittain. Jokaiselle viikolle on viikkotehtävä. Viikoittainen palautuspäivä on maanantai. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.
Sähköposti:jouko.loijas@haaga-helia.fi / saija.laitinen@haaga-helia.fi
Ojasalo, K., Moilanen, T. & Ritalahti, J. 2015. Kehittämistyön menetelmät: uudenlaista osaamista liiketoimintaan. WSOYpro. Helsinki. E-kirja. Luettu: 11.8.2023.
Haaga-Helia 2022.Raportointiohjeet. Luettavissa: https://www.haaga-helia.fi/fi/raportointiohjeet. Luettu: 11..8.2023.
Luentomateriaali Moodlessa.
Jouko Loijas, Saija Laitinen
Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan tutkimus- ja kehittämistyöhön.
Haagan toimipiste
Tentti on Moodlessa 10.10.2023. Mahdollisuus uusia seuraavan kahden periodin aikana Examissa.
Suomi
Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan kansainvälisiin tietolähteisiin.
21.08.2023 - 13.10.2023
Opintojakso sisältää tehtäviä, jotka tehdään valitsemastasi aiheesta.
Tehtävät:
1. Tee visuaalinen esitys yhdestä valitsemasta kehittämis- tai innovointimenetelmästä PowerPoint-esityksenä.
2. Valitse Theseuksesta oman alasi opinnäytetyö, kuvaa sen suunnittelu sekä sanallisesti että visuaalisesti (esim. aikajana, prosessikuvaus), laajuus noin 3 x A4.
3. Hae omasta aihealueestasi lähdeaineistoa ja arvioi kriittisesti lähteiden luotettavuutta. .
4. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Haastattelutehtävä. Tutkimusmenetelmien tiedonkeruuseen tutustuminen. Tämä pakollinen osa opintojaksoa.
5. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus, sisältää 2 osiota:
a) tee tehtävä Moodlessa (tehtävä toteutettu tenttimuotoisena)
b) Laadi kyselylomake Webropol-ohjelmalla liittyen tehtävän 4 aiheeseen.
6. Tee annetusta materiaalista kuvia, taulukoita ja modernia infografiikkaa.
7. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ. Monivalintatentti Moodlessa tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmistä ti 10.10.2023, max 15 p. (yksilötehtävä), uusinnat Examissa.
Bonustehtävä: Laadullisen aineiston analysointi teemoittelemalla, laajuus noin 3 x A4
12.06.2023 - 18.08.2023
Alustava aikataulu:
ti 22.8. Opintojakson suunnitelma ja tavoite, tehtävien esittelyä, tutkimus-, kehittämis- ja innovointityö alalla
to 24.8. Tutkimus-, kehittämis- ja innovointityö hospitalityalalla, tehtävä ideointi-, innovointi- ja kehittämismenetelmistä
ti 29.8. Opiskelijaesityksiä ideointi-, innovointi- ja kehittämismenetelmistä, tutkimus- ja kehittämishankkeen suunnittelu
to 31.8 Aiheen valinta harjoitustehtäviin (ja mahdolliseen opinnäytetyöhön), tutkimusongelman ja alaongelmien laatiminen
ti 5.9. Tietoperusta, lähdeviitteet, lähdeluettelo
to 7.9. Tiedonhaku, tietolähteet ja niiden kriittinen arviointi
ti 12.9. Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät
to 14.9. Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät
ti 19.9. Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät
to 21.9. Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät, tutkimuksen luotettavuus
ti 26.9. Itsenäistä tekemistä liittyen tutkimusharjoitukseen
to 28.9. Tutkimustulosten havainnollistaminen, infografiikka, tutkimuksen raportointi
ti 3.10. Itsenäistä työskentelyä (Infografiikka-tehtävä)
to 5.10. Tutkimuksen eettiset kysymykset, opinnäytetyö Haagassa, oman opinnäytetyön aiheen ideointia
ti 10.10. Opintojakson päätös ja tentti
to 12.10. Itsenäistä työskentelyä: mahdollisen bonustehtävän tekemistä
15 - 40
Opintojakso sisältää:
- tentin, max 15p.
- tehtävät, max 85 pistettä
Arvioinnin kohteet ja kriteerit
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija
- Osaa hakea kehittämiseen ja tutkimukseen tarvittavia tiedonlähteitä sekä hallitsee viittaustekniikan
- Osaa tehdä tutkimus- ja kehittämissuunnitelman
- Tunnistaa eri tutkimusmenetelmiä ja tutkimustoimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija (edellisten lisäksi)
- Osaa valita ja käyttää soveltuvia menetelmiä tutkimusaineiston ja työelämätiedon hankkimiseen
- Osaa arvioida ja analysoida aineistoja sekä perustella valintojaan
- Osaa kuvata omaa tutkimusprosessia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija (edellisten lisäksi)
- Osaa arvioida kriittisesti tiedon, analyysien ja tutkimusten luotettavuutta
- Osaa soveltaa eettisiä periaatteita tutkimus- ja kehittämistyössään
- Osaa arvioida kehittämisehdotuksia ja niiden toteuttamista työelämässä
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
2 op
H-5
Restonomi
Riitta Räisänen, Leena Törmälä
Haagan toimipiste
Suomi
21.08.2023 - 15.12.2023
12.06.2023 - 18.08.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Sonja Etelävuori, Mariitta Rauhala, Leena Törmälä
Haagan toimipiste
Suomi
23.10.2023 - 15.12.2023
12.06.2023 - 20.10.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Sonja Etelävuori, Mariitta Rauhala, Leena Törmälä
Haagan toimipiste
Suomi
21.08.2023 - 13.10.2023
12.06.2023 - 18.08.2023
15 - 40
MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
H-5
Restonomi
Koulutusohjelmaan ei ole liitetty toteutuksia.
Restonomi (AMK)
Ammattikorkeakoululaki 932/2014 25 §
Tutustu hakutietoihin www.opintopolku.fi -sivustolla ennen hakua!
210 opintopistettä, 3,5 vuotta
Tutustu Haaga-Helian aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen periaatteisiin
Haettavissa sekä päivä- että monimuoto-ohjelmaan
Suomi
Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen, pakollinen harjoittelu, opinnäytetyö ja kypsyysnäyte.
Haaga-Helian toimintaa ohjaa Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 18.12.2014/1129 ja Haaga-Helian tutkintosääntö
Ammattikorkeakoulututkintoon johtavien opintojaksojen tavoitteiden saavuttaminen arvioidaan erilaisten oppimistehtävien, tenttien ja muiden näyttöjen avulla. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opintojaksokuvauksen mukaisia oppimissuorituksia. Opintojakson opettaja voi vapauttaa opiskelijan lähiopetukseen osallistumisesta perustellusta syystä.
Suoritus arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Erityisen painavasta syystä voidaan suoritus arvioida merkinnällä suoritettu (S), hyväksytty (H) tai mukautettu (M). (Tutkintosääntö 6 §)
Matkailun liikkeenjohdon koulutus profiloituu vaativien ja monipuolisten liikkeenjohdollisten kompetenssien tuottamiseen alati muuttuvalla ja kehittyvällä matkailualalla. Vahvasti työelämälähtöisen, osaamisperustaisen opetussuunnitelman keskiössä on opiskelija, joka haluaa kehittyä matkailualan ammattilaiseksi.
Erikoistumisalaopinnot profiloivat Matkailun liikkeenjohdon koulutuksen opiskelijat alansa huippuosaajiksi. Ne tuottavat opiskelijalle tärkeimmät ammatilliset ja liikkeenjohdolliset osaamiset, luoden restonomin ammatillisen profiilin. Erikoistumisalaopintojen laajuus on 45 opintopistettä koko tutkinnon 210 opintopisteestä ja ne alkavat koulutuksen alussa. Erikoistumista täydentävät muut opintojaksot, jotka ovat osittain myös toimialarajat ylittäviä.
Matkailun liikkeenjohdon koulutuksen kärkenä on työllistyminen. Opetussuunnitelma kytkee työelämän vahvasti osaksi opintoja, tähdäten valmistuvien restonomien työllistymiseen. Kaikki opetussuunnitelman opintojaksot on suunniteltu työelämälähtöisesti, ja työelämä on konkreettisesti mukana opintojaksoissa muun muassa yritystoimeksiantojen, työharjoittelujen ja vierailijoiden muodossa.
Matkailun liikkeenjohdon koulutuksessa opiskelija oppii erityisesti, miten matkailualalla tehdään kannattavaa liiketoimintaa ja miten toimitaan asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti. Matkailun liikkeenjohdon koulutuksesta valmistuvat restonomit työskentelevät matkailualalla ensisijaisesti asiantuntija-, myynti- ja kehittämistehtävissä sekä esimiehinä tai yrittäjinä. Työpaikat voivat löytyä mm. seuraavien toimijoiden parista: kaupunkien ja alueiden julkiset matkailutoimijat, matkailukeskukset, matkatoimistot ja matkanjärjestäjät, kongressi- ja messujärjestäjät, liikennepalvelut, ohjelmapalveluyritykset ja tapahtumanjärjestäjät, käyntikohteet ja nähtävyydet.
Matkailun liikkeenjohdon koulutuksen keskeisen sisällön muodostavat erikoistumisalaopinnot (45 op), joissa opiskelija keskittyy tärkeimpien ammattiosaamisten saavuttamiseen ja ammatillisen profiilin omaksumiseen. Erikoistumisalaopintojaksojen lisäksi opinnot sisältävät täydentäviä opintojaksoja muun muassa markkinoinnista, myynnistä, laskentatoimesta, johtamisesta ja viestinnästä. Päivätoteutuksessa erikoistumisalaopinnot sisältävät viisi opintojaksoa, jotka ovat yhdeksän opintopisteen suuruisia. Monimuotototeutuksessa opintojaksoja on neljä (5 op, 10 op ja kaksi 15 op opintojaksoja).
Matkailun liikkeenjohdon koulutuksen erikoistumisalat päivätoteutuksessa ovat Competitive Tourism Destinations ja Developing Transportation, Travel Agency and Event Management Business.
Competitive Tourism Destinations -erikoistumisalan opintojaksot (45 op):
Johdanto matkailuun liiketoimintana (9 op)
Travel and Tourism Business at a Destination (9 op)
Travel and Tourism Business Operations: Transportation, Travel Agency and Event Management Business (9 op)
Crafting Travel and Tourism Experience Products (9 op)
Strategic Alliances at the Destination Level (9 op).
Competitive Tourism Destinations -erikoistumisalassa tarkastellaan matkailukohteita Suomessa ja ulkomailla. Valmistunut restonomi ymmärtää kestävän kehityksen ja kansainvälisen toimintaympäristön vaatimukset matkailukohteissa ja hän osaa tuottaa asiakaslähtöisiä, elämyksellisiä ja vastuullisia matkailutuotteita. Hän osaa myös kehittää matkailukohdetta sen edellytysten mukaisesti ja hyödyntää oleelliset markkinointi- ja myyntiverkostot sekä kehittämistoimenpiteitä matkailukohteen kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
Developing Transportation, Travel Agency and Event Management Business
-erikoistumisalan opintojaksot (45 op):
Johdanto matkailuun liiketoimintana (9 op)
Travel and Tourism Business Operations: Transportation, Travel Agency and Event Management Business (9 op)
Travel and Tourism Business at a Destination (9 op)
New Travel and Tourism Business Operations: Transportation, Travel Agency and Event Management Business (9 op)
Strategic Management of Travel and Tourism Business Operations:
Transportation, Travel Agency and Event Management Business (9 op).
Developing Transportation, Travel Agency and Event Management Business
-erikoistumisalassa alaa tarkastellaan globaalisti yrityksen näkökulmasta. Valmistunut restonomi ymmärtää alan yritysten toimintaympäristön ja verkoston ja sisäistää alaan vaikuttavat trendit ja osaa uudistaa palvelutuotteita kannattavasti. Hän myös ymmärtää asiakascasen strategisen merkityksen yritykselle ja asiakkaalle. Hän osaa toimia myyntiorientoituneesti sekä hyödyntää erilaisia digitaalisia ratkaisuja koko liiketoiminnan arvoketjussa. Lisäksi hän osaa johtaa asiakascasen (esim. tapahtuma) projektina ja verkostoitua muuttuvassa toimintaympäristössä.
Matkailun liikkeenjohdon koulutuksen monimuototeutuksessa erikoistumisala on suoraan Digitaalinen matkailumaailma (45 op), joten opiskelija ei tee opintojensa aikana erillistä erikoistumisalavalintaa. Opinnoissa keskitytään aluksi matkailuun globaalina liiketoimintana ja asiakkaan polkuun. Lisäksi opiskellaan matkailun tehokasta verkkomyyntiä ja sähköisen liiketoiminnan johtamista.
Digitaalinen matkailumaailma -erikoistumisalan opintojaksot (45 op):
Matkailu globaalina teollisuutena (5 op)
Asiakkaan polku matkailussa (10 op)
Matkailun tehokas verkkomyyjä (15 op)
Matkailun sähköisen liiketoiminnan johtaminen (15 op)
Erikoistumisalaopintojen kokonaislaajuus on 45 opintopistettä. Ensimmäisenä lukuvuotena kaikki päivätoteutuksen opiskelijat opiskelevat 27 opintopisteen laajuudelta samat erikoistumisalaopintojaksot. He aloittavat Johdanto matkailuun liiketoimintana (9 op) opintojaksolla. Sitten he suorittavat seuraavat opintojaksot: Travel and Tourism Business at a Destination (9 op) ja Travel and Tourism Business Operations: Transportation, Travel Agency and Event Management Business (9 op). Tämän jälkeen opiskelijat pyrkivät koulutuksen sisäisessä haussa jatkamaan toiseen kahdesta erikoistumisalasta suorittaakseen loput 18 opintopistettä (9 op 2. lukuvuotena ja 9 op 3. lukuvuotena).
Monimuotototeutuksen opinnoissa keskitytään aluksi matkailuun globaalina liiketoimintana ja asiakkaan polkuun. Lisäksi opiskellaan matkailun tehokasta verkkomyyntiä ja sähköisen liiketoiminnan johtamista. Opintojen alussa painopiste on opiskelijan perusammattitaidon kehittämisessä, jota tukee myös työharjoittelu. Toisena ja kolmantena vuotena opinnot keskittyvät liiketoiminnallisiin aihealueisiin. Lisäksi opiskelija oppii käytännön esimiestaitoja. Opiskelija kytkee ja soveltaa opintojen aikana oppimaansa työharjoitteluihin, joko ammatti- tai erikoistumisalalla.
Opiskelijalla sisältyy opintoihin kansainvälistymistä tukevia kielten ja kulttuuriosaamisen opintoja. Nämä sisältävät toisen kotimaisen kielen ja englannin lisäksi vähintään yhden vieraan kielen opintoja.
Hän opiskelee kansainvälisessä ja monikulttuurisessa korkeakouluyhteisössä. Koulutusohjelma järjestää opetusta yhteistyössä ulkomaisten korkeakoulujen kanssa ja toimii aktiivisesti useissa kansainvälisissä järjestöissä kuten MPI (Meeting Professionals International) ja SKÅL (Matkailualan ammattilaisten ja esimiesten verkosto).
Opiskelijalla on mahdollisuus hakea vaihtoon Eurooppaan, Aasiaan ja Etelä- tai Pohjois-Amerikkaan. Opiskelijan kansainvälisyysopintoihin voivat kuulua vaihto-opiskelun lisäksi esimerkiksi kaksoistutkinnon suorittaminen Itävallan Kremsissä ja harjoittelut ulkomailla tai ilmailualan Aviation Management-sertifikaatin suorittaminen Saksan Bad Honnefissa. Koulutusohjelman päivätoteutuksen opinnoissa pyritään järjestämään myös opintomatkoja ulkomaille. Kv-vaihdon suositeltu ajankohta päiväopiskelijoille on 2. vuoden kevätlukukausi ja monimuoto-opiskelijoille 2. tai 3. vuoden syyslukukausi.
Opinnot kytkeytyvät vahvasti työelämään, ja niissä yhdistetään teoriaa sekä käytäntöä. Työelämälähtöisyys antaa opiskelijalle vahvan ja realistisen näkemyksen matkailun toimialasta sekä hyvän perustan uralla etenemiseen.
Tutkiminen, kehittäminen ja innovointi ovat osa oppimista työelämän kanssa. Ne harjaannuttavat opiskelijaa myös tiedon kriittiseen hakemiseen, analysointiin ja soveltamiseen käytännön tilanteissa. Työelämäyhteistyön muotoja ovat esimerkiksi yritysluennot, caseharjoitukset, yritysvierailut, toimeksiannot, harjoittelut, hankkeistetut opinnäytetyöt.
Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmasta valmistuvan restonomin työpaikat voivat löytyä mm. seuraavien toimijoiden parista:
Kaupunkien ja alueiden julkiset matkailutoimijat
Matkailukeskukset
Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät
Kongressi- ja messujärjestäjät
Liikennepalvelut
Ohjelmapalveluyritykset ja tapahtumanjärjestäjät
Käyntikohteet ja nähtävyydet
Esimerkkejä urapolusta, kyseessä oikeiden, olemassa olevien henkilöiden uratarinat:
Esimerkki 1
Haagassa matkailun liikkeenjohdon opinnot
=> opiskelujen aikana työharjoittelu pienessä erikoismatkatoimistossa
=> vakinainen paikka ko. matkatoimistossa jo ennen valmistumista matkatoimistovirkailijana
=> valmistumisen jälkeen ko. matkatoimiston myyntipäälliköksi vastuualueina tuotteistaminen ja myynti
Opiskelujen aikana tämä henkilö suoritti Helsingin yliopistossa pääaineopintoja ranskan kielestä ja keikkahommia erilaisilla messuilla.
Esimerkki 2
Haagassa matkailun liikkeenjohdon opinnot
=> opintojen ohella samaa aikaan mm. seuraavaa:
työskentely erään matkanjärjestäjän matkamyynnissä tuntityöntekijänä ja samaisen matkanjärjestäjän kautta vapaa-ajan ohjaajana eräässä lomakohteessa
=> työharjoittelut samaisella matkanjärjestäjällä: matkamyynnissä Suomessa ja Entertainment Managerina lomakohteessa
=> ennen valmistumistaan töissä vielä laivayhtiössä Show Bar Tenderinä ja pääbaarimestarin sijaisena
=> valmistuttuaan Haagasta päätti katsoa matkailualaa jälleen uudesta näkökulmasta ja aloitti erään lentoyhtiön palveluksessa check in -virkailijana; tästä tehtävästä eteneminen nopeasti esimiestehtäviin
=> tämän jälkeen toisen lentoyhtiön yritysmyyntiin myyntipäälliköksi ja lisävastuuta myös Product Managerin työn kautta
=> tällä hetkellä erään matkanjärjestäjän myyntipäällikkö ja vastaa tämän yrityksen Suomen myynnistä, hinnoittelusta, optimoinnista ja yhdessä maajohtajan kanssa yrityksen tuotetarjonnasta
Esimerkki 3
Haagassa matkailun liikkeenjohdon opinnot
=> opiskelujen aikana kaksi harjoittelua erään matkatoimiston incoming-osastolla ja syventävä harjoittelu matkailun markkinointiyrityksessä, jossa toimi opintojen ohella vielä projektiassistenttina
=> opintojen loppuvaiheessa osa-aikaiseksi työntekijäksi matkailutoimiston matkailuneuvontaan
=> jo ennen valmistumista vakituinen työpaikka erään kaupungin matkailutoimiston markkinointisuunnittelijana
Opintojen aikana tämä henkilö teki lisäksi ”keikkahommia” messutoimistovastaavana eräässä messuorganisaatiossa.
Esimerkki 4
Haagassa matkailun liikkeenjohdon opinnot
= > opiskelujen aikana ensimmäinen harjoittelu ulkomailla sijaitsevalla kartingradalla: markkinointia Suomeen sekä suomalaisten asiakasryhmien isännöintiä
= > toinen harjoittelu pienessä yritysmatkatoimistossa
= > opintojen loppuvaiheessa jo työpaikka tapahtumanjärjestäjältä, johon teki myös opinnäytetyön toimeksiantona
Huomioithan, että jokaisen restonomin tarina on erilainen, ainutlaatuinen ja arvokas. Rakenna rohkeasti oma tarinasi!
Ylempi amk-tutkinto: Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
Yliopisto-opinnot
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Haagan kampus
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
osaamisaluejohtaja Johanna Rajakangas-Tolsa
Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)haaga-helia.fi
Opintopalvelut
Vaihde: (09) 229 611