Please select the curriculum by the start year of studies and track.
Lähiopetus ja tentti 48 h
Itsenäinen opiskelu 80 h
Oppimismenetelminä on systemaattinen maistelu ja sen yhdistäminen teoreettisen tietoon. Onnistunut opiskelu edellyttää tiiviin tahdin vuoksi aiheisiin ennakkoon perehtymistä. (not translated)
Tuntityöskentelyn materiaali sekä muu ohjaajan ilmoittama ja jakama materiaali.
Kirjallisuus: hanki Haagan Matskusta/Haagan kirjastosta kirja Understanding Wines: Explaining Style and Quality
Lue siitä ennen luennolle tuloa päivän aiheet! (not translated)
Jouko Mykkänen
Haaga Campus
Finnish
16.01.2023 - 17.03.2023
Oppimispäiväkirjojen osioiden palautukset (3 kpl) kurssin aikana. Päivämäärät ilmoitettu Moodlessa. Soveltava tehtäävä tehdään kurssin lopuksi. (not translated)
02.01.2023 - 13.01.2023
Keskiviikkoisin 14.00 - 18.30 Viiniluokka Riedel A427
Viikko 1 Viinin maistelu; Viinin tyyliin, makuun ja hintaan vaikuttavat tekijät
Viikko 2 Chardonnay, Pinot Noir
Viikko 3 Cabernet Sauvognon, Merlot,
Viikko 4 Sauvignon Blanc, Syrah, Grenache
Viikko 5 Riesling, Loire, Alsace
Viikko 6 Italia, Espanja, Portugali
Viikko 7 edellinen jatkuu, Väkevät viinit
Viikko 8 Makeat viinit, Kuohuviinit (not translated)
15 - 40
Kurssin osaaminen osoitetaan a) maistelutentillä (20%) ja b) oppimispäiväkirjalla (60%) ja c) soveltavalla tehtävällä (20%) (not translated)
HOTEM Degree Programme in Hospitality, Tourism and Experience Management, HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
The learning objectives of the module can be met by:
a. Participating in the project in question or in a similar one.
b. Learning at work
Contact lessons and assignments
Learning diary
Workshops
Working in project groups
Coaching
Heerkens, G. 2002. Project management. The McGraw-Hill. Usa.
Pekka Lampi, Sakari Ketolainen
The contents of the module are planned in co-operation with the commissioner case by case.
Haaga Campus
No exams in this course
English
The contents of the module include an international scope.
16.01.2023 - 17.03.2023
Project report
Learning diary
Assignments during the contact lessons
02.01.2023 - 13.01.2023
Contact lessons:
On Wednesdays 8.30-14.00
The learning objectives of the module can be met by:
a. Participating in the project in question or in a similar one.
b. Learning at work
Feedback in contact lessons
Self assessment
Peer evaluation
Feedback from the commissioner
15 - 40
Assessment
Pass / Fail
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Jouko Mykkänen
Haaga Campus
Finnish
27.03.2023 - 19.05.2023
02.01.2023 - 24.03.2023
15 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Jouko Mykkänen
Haaga Campus
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 21.10.2022
15 - 30
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Sami Rekola, Jaana Laaksonen
Haaga Campus
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 21.10.2022
15 - 25
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Sami Rekola, Jaana Laaksonen
Haaga Campus
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 21.10.2022
15 - 25
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Lähiopetus kampuksella
Teorialuennot
Tunneilla tehtävät oppimistehtävät
Ulkopuolinen toimeksianto opintojaksotehtävänä
Omien osaamistavoitteiden asettaminen opintojakson alussa ja oman oppimisen reflektointi opintojakson lopussa (not translated)
Moodlessa olevat materiaalit
Parantainen, J. 2013. Tuotteistamisen perusteet: Tuotteista palvelusi, tuplaa katteesi. 2. p. Espoo: Ediste.
Apunen, A. & Parantainen, J. 2014. Tuotteistajan taskuraamattu / Antti Apunen & Jari Parantainen. Helsinki: Talentum (not translated)
Sami Rekola, Sakari Ketolainen
Opintojaksolla tehdään toimeksianto yritykselle (not translated)
Haaga Campus
Opintojaksolla ei ole tenttiä (not translated)
Finnish
Opintojakso sisältää kaupallistamisen teemojen kansainvälistä tarkastelua (not translated)
22.08.2022 - 14.10.2022
Oman oppimisen arviointi
Opintojaksotehtävän (Toimeksiannon) tekeminen ryhmissä (not translated)
13.06.2022 - 19.08.2022
Opetus tiistaisin ja torstaisin Haagan kampuksella klo 8.30-10.45 alkaen ti 23.8.2022
Tarkempi päiväkohtainen aikataulu saatavilla opintojakson alussa. (not translated)
Opinnollistaminen. Sovi opinnollistamisesta opintojakson opettajien kanssa. (not translated)
15 - 40
Hylätty
Opiskelija ei ole osallistunut lähiopetukseen eikä kykene itsenäisesti selviytymään annetuista työtehtävistä. Hän ei ole osallistunut projektin aikana suoritettavaan suunnittelutyöhön/toteutukseen eikä ole osoittanut omatoimisuutta. Opiskelija tarvitsee jatkuvasti ohjausta toimissaan. Opiskelija ei ole reflektoinut omaa oppimistaan eikä arvioinut omia työsuorituksiaan riittävästi.
Hyväksytty
Opiskelija tuntee projektimaisen työskentelyn perusteet ja suorittaa annettuihin tehtäviin liittyvät työt hyväksytysti. Hän osaa soveltaa oppimaansa projektin tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi opiskelija osaa käyttää ja hyödyntää monipuolisesti välineitä ja laitteita projektityöskentelyssä. Opiskelija kykenee reflektoimaan omaa oppimistaan ja arvioimaan omia työsuorituksiaan (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Tommi Immonen, Pasi Tuominen
Haaga Campus
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 21.10.2022
15 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Opetus tapahtuu lähiopetuksena case harjoituksiin perustuen. Opiskelijat tekevät pienryhmissä tehtäviä vastuuopettajan sparrauksessa. Jokainen lähiopetuspäivä alkaa ohajuksella uuteen tehtävään. Coronasta johtuen opetus voidaan siirtää kokonaan tai osittain verkkoon / etätehtäviksi (not translated)
Ahonen, Romero, Koskinen: Opas ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, Restamark
Osterwalder 2010: Business Model Generation
Toim. Tuulikki Holopainen 2015: Yrityksen perustamisopas, Bookwell oy
Luennoilla jaettava projektimateriaali (not translated)
Juuso Kokko
Opintojaksolla on useita yrittäjätarinoita ja yritysesittelyjä (not translated)
Haaga Campus
Opintojakson läpäisy perustuu hyväksytysti palautettuihin tehtäviin ja esityksiin. Opintojaksolla ei ole tenttiä. (not translated)
Finnish
Toimintaympäristöä arvioidaan kansainvälisestä näkökulmasta. (not translated)
22.08.2022 - 14.10.2022
Opintojaksolla suoritetaan useita case-tyyppisiä oppimistehtäviä sekä esityksiä (not translated)
13.06.2022 - 19.08.2022
Osa 1. / Vko 1
Kurssin sisältö, liikeidean kartoitus, osakeyhtiön perustaminen – perustamistoimet ja - asiakirjat
Etätehtävä case 1 + 2.
Osa 2. Vkot 2+3
Osakeyhtiön perustamispaketti. Liiketoiminnan osto, vuokrasopimus, pohjapiirrustus
Etätehtävä case 2
Osa 3. Vkot 4-6
Liiketoiminnnan suunnittelu
– liiketoiminnan aloittaminen: markkinatilanne, liikeidea, liikepaikka, tilaratkaisut, vuokrasopimus
– talouden suunnittelu: myyntiennuste, työvoimatarvesuunnitelma, kannattavuuslaskelmat, investointi / rahoitussuunnitelma, vakuutukset
– etätehtävä case 3
Osa 4. Vko 7
Viranomaisluvat ja ilmoitukset
- Perustamisilmoitus, selvitys liiketoiminnan aloittamisesta, tsl.n 13§.n mukainen ilmoitus, työn alkamisilmoitus muut mahdolliset ilmoitukset (teosto, gramex terveydenhuolto yms)
- Etätehtävä case 4
Vko 8
- Liikeidean esittely (case 5);raportin koonti ja luovuttaminen. Yhteenveto ja kurssiarviointi (not translated)
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena
b. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi. (not translated)
15 - 40
Asteikolla 1-5. kokonaisarvosana muodostuu seuraavasti: Tehtävät 30 %, yrityksen
toimintasuunnitelma 40 %, esitys 20 %, oppimispäiväkirja ja vertaisarviointi 10 % (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Opetus- ja oppimismenetelmät
Lähiopetus ja tehtävät 70 h
Kirjallisuuteen ja ruokamediaan tutustuminen 34 h
Itsenäinen opiskelu 30 h
Oman oppimisen arviointi 1 h
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoista suoritustapaa. (not translated)
Tuntityöskentelyn materiaali sekä muu ohjaajien ilmoittama ja jakama materiaali. (not translated)
Birgitta Nelimarkka, Päivi Peltonen
Opintojakso toteutetaan yhdessä elinkeinon kanssa (vierailevia luennoitsijoita, tutustumiskäyntejä ja tehtävän toteutus elinkeinolle). (not translated)
Haaga Campus
Finnish
27.03.2023 - 19.05.2023
02.01.2023 - 24.03.2023
Tiistaisin klo 14.00 – 17.00 luokassa G314 ja Nuijamies-opetuskeittiössä A222, ryhmätyöaika useimmiten oppituntien jälkeen tiistaisin klo 17.00 – 19.45. (not translated)
15 - 25
Opintojaksotehtävät 100%. Opintojaksotehtävä 1. 25 %, opintojaksotehtävä 2. 25 %, opintojaksotehtävä 3. 50 % (not translated)
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Luennot ja tuntitehtävät lähiopetuksessa
Käytännön harjoitukset opetuskeittiössä
Opintojaksotehtävän tekeminen ryhmissä (not translated)
Opintojakson Moodle-sivujen materiaalit (not translated)
Heikki Ursin, Mirjami Willman, Jari Karjalainen, Sakari Ketolainen
Opintojaksolla tehdään opintojaksotehtävä ulkoisen sidosryhmän toimeksiannosta (not translated)
Haaga Campus
Tentti laadusta ja ruokatuotannon prosesseista
Uusintamahdollisuus yleisenä tenttipäivänä (not translated)
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
Laatu (yksilö) 15 %
Työvuorolista (yksilö) 15 %
Prosessit tentti 1 (yksilö) 30 %
Opintojaksotehtävä (ryhmä) 40 % (not translated)
13.06.2022 - 21.10.2022
Alustava aikataulu. Muutokset mahdollisia
vko 1 tiistai 25.10. klo 9.00–14.00 A428 Sakke
Opintojakson ja tehtävien esittely
Ruokatuotantoprosessit ja vakiointi
Ruokalistasuunnittelu
torstai 27.10. klo 8.30–10.45 L403 Hessu
Ravintolan myyntiprosessi
vko 2 tiistai 1.11. klo 9.00–14.00 G317
Jamix-tuotannonohjaus
Chefstein Asiakasturvallisuus
Menu engineering
RMenu tehtävänanto
torstai 3.11. klo 8.30–10.45 L403 Mimmi
Laatu ja laadunhallintajärjestelmät
vko 3 tiistai 8.11. klo 9.00–14.00 A423 Sakke
Keittiösuunnittelu ja laitteet
R-Menu tehtävän läpikäynti
torstai 10.11. klo 8.30–10.45 L403 Hessu
Tes osa 1 ja työvuorolistasuunnittelu
vko 4 tiistai 15.11. klo 9.00–14.00 A423 Sakke
Banketti, Metos SCC-teoria
Banketti-harjoitus
torstai 17.11. klo 8.30–10.45 L403 Hessu
Tes osa 2 ja työvuorolistasuunnittelu
vko 5 tiistai 22.11. klo 9.00–14.00 A423 Sakari
Tuotteen valmistusaste
Opintojaksotehtävän tuotekehitys
torstai 24.11. klo 8.30–10.45 L403 Mimmi
Palvelun laatu
vko 6 tiistai 29.11. klo 9.00–14.00 A423 Sakke
Ostot, logistiikka, ABC-analyysi
Työturvallisuus
torstai 1.12. klo 8.30–10.45 L430 Hessu
Tes osa 3, työvuorolistan laadinta
vko 7 tiistai 6.12. Itsenäisyyspäivä. EI OPETUSTA
Keskiviikko 7.12 Huom päivämäärä
Mahdolliset opintojaksotehtävän esivalmistelut
torstai 8.12. klo 8.30–10.45 L403 Mimmi
Omavalvonta
vko 8 Maanantai 12.12. klo 14.00– Huom! Poikkeava päivämäärä!
Opintojaksotehtävän esivalmistelut
Tiistai 13.12. klo 8.00-17.00 - Huom! Aikataulu
Opintojaksotehtävän toteutus
Keskiviikko 14.12. klo 9.00–14.00 A423 Poikkeava päivämäärä!
Ruokatuotannon prosessitentti ja laatutentti
Opintojaksotehtävän esitykset
Palautekeskustelut (not translated)
Work& Study
Ahot (not translated)
15 - 25
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tunnistaa alan TES:n pääperiaatteet, hallitsee tuotanto- ja palveluprosessien periaatteet ammattikeittiössä, osaa arvioida keittiön toimintaa Oiva-järjestelmän mukaisesti ja osaa nimetä alalle merkittäviä kansallisia laatujärjestelmiä. Opiskelija tuntee opintojakson sisältöihin liittyvän teorian käytännön näkökulmasta ja osoittaa sen.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa hyödyntää tuotanto- ja palveluprosesseja ruokatuotteiden suunnittelussa ja toteutuksessa, laatia omavalvontasuunnitelman HACCP:n mukaisesti ja suunnitella TES:n mukaisen työvuorolistan.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa soveltaa tuotanto- ja palveluprosesseja kannattavan ruokatuotteen suunnittelussa ja toteutuksessa, kehittää keittiön toimintaa ja ruokatuotteita vastuullisesti ja hyödyntää osto- ja logistiikkatoimintoja työskentelyssään. (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Luennot ja tuntitehtävät lähiopetuksessa
Käytännön harjoitukset opetuskeittiössä
Opintojaksotehtävän tekeminen ryhmissä (not translated)
Opintojakson Moodle-sivujen materiaalit (not translated)
Heikki Ursin, Mirjami Willman, Jari Karjalainen, Sakari Ketolainen
Opintojaksolla tehdään tuntitehtävä yrityksen toimeksiantona (not translated)
Haaga Campus
Tentti laadusta ja ruokatuotannon prosesseista
Uusinta yleisenä tenttipäivänä keväällä (not translated)
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
Laatu (yksilö) 15 %
Työvuorolista (yksilö) 15 %
Prosessit tentti 1 (yksilö) 30 %
Opintojaksotehtävä (ryhmä) 40 %
Tuntitehtävä 1 (Ryhmä) Hyväksytty/Hylätty
Tuntitehtävä 2 (Ryhmä) Hyväksytty/Hylätty
Tuntitehtävä 3 (Ryhmä) Hyväksytty/Hylätty
Caffelitoteutus (Ryhmä) Hyväksytty/Hylätty
Bankettitehtävä (Ryhmä) Hyväksytty/Hylätty
Kaikki arvioitavat osa-alueet pitää suorittaa hyväksytysti (not translated)
13.06.2022 - 21.10.2022
Opetus tiistaisin tai keskiviikkoisin klo 8.00-13.45 (Riippuu ryhmästä)
sekä torstaisin klo 8.00-10.45
Opintojakson ensimmäiset opetuskerrat viikolla 43 (not translated)
15 - 25
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen) (not translated)
Kirjallisuutta:
Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.
Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.
Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.
Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.
Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.
Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa. (not translated)
Sini Garam, Jari Karjalainen
Opintojaksolla on 3 vierailijaa
Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk
Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla (not translated)
Haaga Campus
Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 13.10.2022 yksilötehtävänä (not translated)
Finnish
Toimeksanto tehdään Hungry for Finland -hankkeelle, tavoitteena kehittää Pyörämatkailureittejä työnimikkeellä "Culinary bike tour". (not translated)
22.08.2022 - 14.10.2022
Tehtävät:
• Opintojaksotehtävä: Pyörämatkailutuote/reitti ruokamatkailuun= Culinary Bike Tour (ryhmätehtävä), valmis ke 12.10 mennessä. Max 70 p.
Huom! Tehtävässä aikataulutettuja välitehtäväi!
o to 8.9. Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin
o to 15.9. Jalostuneiden ideoiden esittely ryhmittäin
o to 6.10. Maistatus
o ke 12.10 Esitykset ryhmittäin ja raportin palautus
Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää
• Virtuaalinen pyörämatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ke 31.8. mennessä. Max 15 p.
• Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ke 31.8. mennessä, hyväksytty/hylätty
• Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään to 13.10. online Moodlessa. Max. 15p. (not translated)
13.06.2022 - 19.08.2022
Keskiviikkoisin klo 11.00-13.45 ja torstaisin klo 11.00-13.45, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.
ke 24.8 klo 11.00-13.45 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Sini ja Jari
• Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
• Opintojakson ja opintojaksotehtävän tiivis esittely (ryhmätehtävä)
• Ryhmäytyminen
• Ohjeistus Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävään (yksilötehtävä)
to 25.8 klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja ruokamatkailu, Sini
• Palvelumuotoilun perusteet ja asiakaspolun rakentaminen
• Havainnointitehtävän ohjeistus (ryhmätehtävä)
ke 31.8 klo 11.00-13.45 Suomeen suuntautuva matkailu ja pyörämatkailu, Sini ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Ruokamatkailun asiakkaat: kotimaiset ja kansainväliset
• Terhi Hook, Development Manager: Ruokamatkailu Visit Finlandissa, vastuullisuusnäkökulma Sustainable Travel Finland
• Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
• Pyörämatkailutehtävän (opintojaksotehtävä) ohjeistuksen kertaus
to 1.9 klo 11.00-13.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma pyörän selässä? Jari ja Sini
• Suomi-ruoka: mennyt, nykyhetki, tuleva? Jari
ke7.9 klo 11.00-13.45 Retkiruokaa ja juomat osana ruokamatkailua, Sini ja Jari
• Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta, klo 12.00- 12.45
• Food Camp Finland näkemys Suomiruoasta ja asiakaskokemuksesta
to 8.9. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän alustavien ideoiden esittelyt, Sini ja Jari
• Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin, sparrauspajat ja esitykset ajastetaan ryhmittäin
ke 14.9. klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja tarinallistaminen, Sini ja Jari
• Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävän purku
• Tarinallistaminen
to 15.9. klo11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitys 1. versio
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun (ryhmien esitykset aikataulutetaan)
• Esityksen sisältö: suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen
ke 21.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin, tarkistetaan)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
to 22.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• SAMK Pyörämatkailu webinaari klo 14.00: Eurovelo 10 -reitin rakentuminen
Ke 28.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö; Opintojaksotehtävän Sparrauspaja 2.
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• Sparrauspaja 2. kampus/Zoom?
to 29.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 5.10. Maistatuksen esivalmistus
• Esivalmistelut, Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
to 6.10. klo 14-16.45 Maistatus, Jari ja Sini
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00
ke 12.10. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitykset, purku sekä raportin palautus, Jari ja Sini
to 13.10. klo 11.00- 13.45 Palvelumuotoilutentti Moodle (not translated)
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
opinnollistaminen (not translated)
15 - 40
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Pyörämatkailutuote ruokamatkailuun) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti. (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
3 cr
H-5
Restonomi
Anna-Liisa Aarti, Violeta Salonen
Haaga Campus
English
22.08.2022 - 19.05.2023
13.06.2022 - 19.08.2022
1 - 12
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, HOTEM Degree Programme in Hospitality, Tourism and Experience Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management, MATKA Degree Programme in Tourism Management
Restonomi
Opintojaksolla on lähiopetusta ja oppimistehtäviä sekä mahdollisesti tentti. Kts. Toteutuksen valinnaiset oppimistavat.
Opettaja(t): Kristiina Huff
S-postin muoto: etunimi.sukunimi(at)haaga-helia.fi
Minut tavoittaa parhaiten sähköpostilla. Voit myös tavata minua toimistossani A408.
Puh. nro: 040 4887178 (Olen paljon tunneilla, joten en aina vastaa. Lähetä tekstari tai sähköposti, jos näin käy).
Postilokero: Haagan kampus, PL 4 (Tätä tarvitaan harvoin, koska tehtävät palautetaan Moodleen)
Ohjausaika: Ohjaus tapahtuu lähiopetustuntien yhteydessä. Tarvittaessa voimme sopia ajan sähköpostitse. (not translated)
Oppimateriaali on saatavilla Moodlessa. Lisäksi käytetään hyväksi autenttista materiaalia internetistä. Mahdolliset monisteet jaetaan lähiopetuksessa ja ovat saatavilla myös Moodlessa. (not translated)
Kristiina Huff, Karl Robbins
Opintojakson sisällöt ovat työelämälähtöisiä ja -aiheisia. (not translated)
Haaga Campus
Opintojakson arvosanaa voi korottaa uusintatenttipäivinä. Kts. Toteutuksen valinnaiset oppimistavat. (not translated)
English
Opintojakson aihepiireissä tutustutaan englanninkielisten maiden käytänteisiin sekä englanninkieliseen viestintään osana nykypäivän suomalaista työelämää. (not translated)
22.08.2022 - 14.10.2022
Oppimistehtävät ovat Moodlessa. (not translated)
13.06.2022 - 19.08.2022
Lähiopetus lukujärjestyksen mukaan. Opintojakson aiheita
About Jobs and CVs
About Hospitality industry
About Business Writing
About Foodservice
About Accommodation
About Finland and Tourism
Lisätietoja tunneilla ja Moodlessa. (not translated)
Oppimistavat ja osaamisen arviointi
Oppimistapa a.
Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Lähiopetuksen aikataulu löytyy lukujärjestyksestä. Tehtävät ovat pienehköjä ja osa tehtävistä tehdään lähiopetuksessa.
• lähiopetus tukee oppimistavoitteiden saavuttamista eli kaikki osallistuminen on plussaa
• varsinkin suullisten oppimistavoitteiden saavuttamista arvioidaan erityisesti lähiopetuksessa
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) ovat saatavilla Moodlessa
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) on hyvä palauttaa määräaikaan mennessä (pvm. moodlessa) ja ne arvioidaan useimmiten asteikolla hyväksytty / hylätty, usein myös asteikolla 0-100.
• kaikki palautetut / tehdyt tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) ovat plussaa
• jos edellä mainituissa arvioinnin kohteissa on puutteita, oppimistavoitteiden saavuttamisen osoittaminen ilman tenttiä voi olla vaikeaa
• opintojakson arvosanaa voi korottaa uusintatenttipäivinä
Oppimistapa b.
Oppimistehtävät ja mahdollinen tentti
Opiskelija osallistuu lähiopetukseen vain satunnaisesti tai ei lainkaan. Opiskelija osoittaa kirjallista osaamistaan tekemällä Moodle-tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) ja suullisen osaamisen videotehtävillä.
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) ovat saatavilla Moodlessa
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet ja tentit) on hyvä palauttaa ennen seuraava lähiopetusta (pvm. Moodlessa) ja ne arvioidaan useimmiten asteikolla hyväksytty / hylätty, usein myös asteikolla 0-100.
• kaikki palautetut tehtävät ovat plussaa
• opintojakson arvosanaa voi korottaa uusintatenttipäivinä (not translated)
Palaute
Olen ottanut huomioon seuraavaa:
• tehtävät ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• suullista englantia on paljon
• painotetaan sujuvuutta tarkan kieliopillisuuden sijaan
• painotetaan ammattikieltä (not translated)
15 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Learning methods
The learning goals of this module can be reached in the following ways:
a. Lectures and assignments as full-time studies
b. Exam and learning assignments (contact: sami.rekola@haaga-helia.fi)
1. Gregoroire M. 2016. Foodservice Organizations, a Managerial and system approach
2. Klosse P. 2014. The Essence of Gastronomy, Understanding the Flavor of Foods and Beverages
3. Materials from lectures
Ville Parkkinen, Nina Vallin, Riikka Hynninen
Working life connections:
An assignment given by an international business partner.
Haaga Campus
Timing for Exam tbc.
Re-examination according to Haaga-Helia Schedule 2020 (https://student.home.haaga-helia.fi/group/pakki/haaga)
English
Internationality:
An assignment given by an international business partner, teaching and learning methods used are appropriate to a culturally diverse student population.
27.02.2023 - 12.05.2023
1. Lectures by Haaga-Helia and External experts /visitors
2. Practical Kitchen sessions
3. Individual / group assignment
02.01.2023 - 24.02.2023
Learning methods
The learning goals of this module can be reached in the following ways:
a. Lectures and assignments as full-time studies
b. Exam and learning assignments (contact: sami.rekola@haaga-helia.fi)
Assessing one’s own learning is a compulsory part of the module.
15 - 40
Individual / group assignment 60 %
Moodle Exam 40%
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
1) luennot ja niiden yhteydessä maistelut (24 h)
2) oppimistehtävät ja niiden taustamateriaalit virtuaalisesti Moodlessa (67 h) (not translated)
1) Kurssikirja: Viinit ja väkevät juomat. Etiketit kertovat. WSET 2014
Kirjan saa ostettua Haagan Matskusta (35 €), sitä löytyy myös jonkin verran kirjastosta.
2) Virtuaaliympäristössä Moodle ilmoitetut ja linkitetyt videot
3) Luentomonisteet ja opiskelijan omat muistiinpanot
4) Muut mahdolliset luennoitsijoiden ilmoittamat materiaalit (not translated)
Jouko Mykkänen
Haaga Campus
Kurssin osaaminen osoitetaan a) maistelutentillä (20%) ja b) oppimispäiväkirjalla (80%).
Maistelutentti pidetään 6. viikolla luentojen yhteydessä.
Oppimispäiväkirjojen osioiden palautukset (3 kpl) kurssin aikana. Päivämäärät ilmoitettu Moodlessa. (not translated)
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
Oppimispäiväkirjojen ohjauskysymykset ja palautuspäivämäärät ovat esillä Moodlessa. (not translated)
13.06.2022 - 21.10.2022
Viikko 1 Viinin maistelu
Viikko 2 Viinin viljely ja valmistus
Viikko 3 Chardonnay ja Pinot Noir; Cabernet, Merlot, Sauvignon Blanc
Viikko 4 Syrah, Grenache ja Riesling; Muut valkoviinit ; Muut punaviinit
Viikko 5 Väkevät viinit; Väkevät juomat; Kuohuviinit; Makeat viinit
Viikko 6 Olutluento (Sinebrychoffin asiantuntija)
Viikko 7 Baaritunnit (Beverage Partners Finland Oy:n asiantuntija)
Viikko 8 Varalla (not translated)
Kurssin osaaminen osoitetaan a) maistelutentillä (20%) ja b) oppimispäiväkirjalla (80%). (not translated)
15 - 40
Kurssin osaaminen osoitetaan a) maistelutentillä (20%) ja b) oppimispäiväkirjalla (80%). (not translated)
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Jouko Mykkänen
Haaga Campus
Finnish
24.10.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 21.10.2022
15 - 30
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Opintojakso sisältää lähiopetusta ja oppimistehtäviä sekä mahdollisesti tentin. Yleisin suoritustapa on lähiopetus + tehtävät. Etäsuoritus on mahdollista: tällöin tehdään tehtävät, keskustelualueet ja Moodle-tentit. Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat.
Opettaja: Kristiina Huff
Minut tavoittaa parhaiten sähköpostilla etunimi.sukunimi @ haaga-helia.fi .
Olen tavattavissa myös lähiopetuksen yhteydessä sekä muulloin Haagan kampuksella työhuoneessani A408. (not translated)
Oppimateriaali on saatavilla Moodlessa. Lisäksi käytetään hyväksi autenttista materiaalia esim. internetistä. (not translated)
Kristiina Huff
Opintojakson sisällöt ovat työelämälähtöisiä ja -aiheisia. (not translated)
Haaga Campus
Opintojakson arvosanaa voi korottaa (kysy opettajalta). Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat. (not translated)
Finnish
Opintojakson aihepiireissä tutustutaan englanninkielisten maiden käytänteisiin sekä englanninkieliseen viestintään osana nykypäivän suomalaista työelämää. (not translated)
27.03.2023 - 19.05.2023
Oppimistehtävät ovat esillä Moodlessa. Ne ovat enimmäkseen yksilötöitä. Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat. (not translated)
02.01.2023 - 24.03.2023
Lukujärjestyksen mukaan. (not translated)
Oppimistavat:
Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Lähiopetuksen aikataulu löytyy lukujärjestyksestä. Oppimistehtävät ovat pienehköjä ja suuri osa niistä tehdään lähiopetuksessa.
• lähiopetus tukee oppimistavoitteiden saavuttamista eli kaikki osallistuminen on plussaa
• varsinkin suullisten oppimistavoitteiden saavuttamista arvioidaan erityisesti lähiopetuksessa
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet, tentit) ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet, tentit) on hyvä palauttaa määräaikaan mennessä (pvm. Moodlessa) ja ne arvioidaan joko asteikolla hyväksytty / hylätty tai pisteytyksellä 0-100
• kaikki palautetut / tehdyt tehtävät (tehtävät, keskustelualueet, tentit) ovat plussaa
Oppimistehtävät ja videot
Opiskelija osallistuu lähiopetukseen vain satunnaisesti tai ei lainkaan. Opiskelija osoittaa suullisen osaamisensa Moodlesta löytyvillä videotehtävillä.
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet, tentit) ovat saatavilla Moodlessa
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet, tentit) ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• tehtävät (tehtävät, keskustelualueet, tentit) on hyvä palauttaa määräaikaan mennessä ja ne arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty tai pisteytyksellä 0-100
• kaikki palautetut tehtävät (tehtävät, keskustelualueet, tentit) ovat plussaa (not translated)
Palaute
Olen ottanut huomioon aiempien kurssien yhteydessä esiin tulleita palautteita:
• tehtävät ovat yksilötöitä
• suullista englantia on paljon
• painotetaan ammattikieltä (not translated)
15 - 40
Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat. (not translated)
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Opintojakso sisältää lähiopetusta ja oppimistehtäviä sekä mahdollisesti tentin. Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat.
Opettaja: Kristiina Huff
Minut tavoittaa parhaiten sähköpostilla etunimi.sukunimi @ haaga-helia.fi .
Olen tavattavissa myös lähiopetuksen yhteydessä sekä muulloin työhuoneessani A408. (not translated)
Oppimateriaali on saatavilla Moodlessa. Lisäksi käytetään hyväksi kirjaston e-aineistoja ja autenttista materiaalia internetistä. (not translated)
Kristiina Huff, Karl Robbins
Opintojakson sisällöt ovat työelämälähtöisiä ja -aiheisia. (not translated)
Haaga Campus
Opintojakson arvosanaa voi korottaa uusintatenttipäivinä. Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat. (not translated)
English
Opintojakson aihepiireissä tutustutaan englanninkielisten maiden käytänteisiin sekä englanninkieliseen viestintään osana nykypäivän suomalaista työelämää. (not translated)
22.08.2022 - 14.10.2022
Oppimistehtävät ovat esillä Moodlessa. Ne ovat enimmäkseen yksilötöitä. Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat. (not translated)
13.06.2022 - 19.08.2022
Lukujärjestyksen mukaan. (not translated)
Oppimistavat:
Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät ja tentti
Lähiopetuksen aikataulu löytyy lukujärjestyksestä. Tehtävät ovat pienehköjä ja osa tehtävistä tehdään lähiopetuksessa. Kirjallinen, valvottu tentti järjestetään pyydettäessä tai tarvittaessa. Joskus kurssilla tehdään kotitentti, joka on tarjolla Moodlessa kurssin loppupuolella.
• lähiopetus tukee oppimistavoitteiden saavuttamista eli kaikki osallistuminen on plussaa
• varsinkin suullisten oppimistavoitteiden saavuttamista arvioidaan erityisesti lähiopetuksessa
• tehtävät ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• tehtävät on hyvä palauttaa määräaikaan mennessä (pvm. Moodlessa) ja ne arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty tai pisteytyksellä 0-100
• kaikki palautetut / tehdyt tehtävät ovat plussaa
• tarvittaessa järjestettävä tentti varmistaa kirjallisen osaamisen, painotuksena kurssin sisältöihin liittyvien oppimistavoitteiden hallinta
• opintojakson arvosanaa voi korottaa uusintatenttipäivinä
Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivätoteutuksena
Lähiopetuksen aikataulu löytyy lukujärjestyksestä. Tehtävät (sis. keskustelualueet ja tentit) ovat pienehköjä ja osa niistä tehdään lähiopetuksessa.
• lähiopetus tukee oppimistavoitteiden saavuttamista eli kaikki osallistuminen on plussaa
• varsinkin suullisten oppimistavoitteiden saavuttamista arvioidaan erityisesti lähiopetuksessa
• tehtävät (sis. keskustelualueet ja tentit) ovat saatavilla Moodlessa
• tehtävät ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• tehtävät on hyvä palauttaa määräaikaan mennessä (pvm. Moodlessa) ja ne arvioidaan usein asteikolla hyväksytty / hylätty tai pisteytyksellä 0-100
• kaikki palautetut tehtävät ovat plussaa
• jos edellä mainituissa arvioinnin kohteissa on puutteita, oppimistavoitteiden saavuttamisen osoittaminen ilman tenttiä voi olla vaikeaa
• opintojakson arvosanaa voi korottaa uusintatenttipäivinä
Oppimistehtävät ja tentti
Opiskelija osallistuu lähiopetukseen vain satunnaisesti tai ei lainkaan. Opiskelija osoittaa kirjallisen osaamisensa tekemällä Moodlen tehtäviä (sis. keskustelualueet ja tentit) ja suullisen osaamisen tekemällä videotehtäviä.
• tehtävät ovat saatavilla Moodlessa
• tehtävät ovat suurimmaksi osaksi yksilötöitä
• tehtävät on hyvä palauttaa määräaikaan mennessä ja ne arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty tai pisteytyksellä 0-100
• kaikki palautetut tehtävät ovat plussaa
• opintojakson arvosanaa voi korottaa uusintatenttipäivinä (not translated)
Palaute
Olen ottanut huomioon aiempien kurssien yhteydessä esiin tulleita palautteita:
• tehtävät ovat yksilötöitä
• suullista englantia on paljon
• painotetaan ammattikieltä (not translated)
15 - 40
Kts toteutuksen valinnaiset oppimistavat. (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Opiskelu perustuu ohjattuun kontaktiopetukseen ja harjoitus- ja etätehtävien tekoon Excelillä. (not translated)
- Opintomateriaali löytyy Moodlesta
- Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013 tai uudempi. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki. (not translated)
Pekka Heikkilä
Opintojaksolla hyödynnetään työelämäyhteyksiä ja yrityselämästä otettuja esimerkkejä sekä case-harjoituksia. (not translated)
Haaga Campus
Kurssilla ei varsinaisia tenttejä, vaan osaaminen osoitetaan kahden viikon välein palautettavilla ja arvioitavilla etätehtävillä. Hylätyn opintojakson voi korottaa kahtena seuraavana uusintatenttipäivänä tehtävillä tenteillä (not translated)
Finnish
Opintojakson aihealueita tarkastellaan myös kansainvälisestä näkökulmasta sopivien case-esimerkkien kautta. Opintojakso sisältää vierailijan partnerikorkeakoulusta. (not translated)
27.03.2023 - 19.05.2023
Kontaktitunneilla tehtävät harjoitustehtävät ja kahden viikon välein palautettavat arvioitavat etätehtävät. (not translated)
02.01.2023 - 24.03.2023
Kontaktiopetus (alkaen kalenteriviikko 13) maanantaisin ja torstaisin klo 11,30-13,45 (G206)
Viikoittain käsiteltävät aiheet löytyvät Moodlesta kunkin viikon otsikoista
Vk 1 ja 2: Myynnin ennustaminen ja myynnin operatiiviset tunnusluvut
Vk 3 ja 4: Katetuottolaskenta ja tulossuunnittelu
Vk 5 ja 6: Tulos- ja rahoitusbudjetti, ennakoitu tase
Vk 7 ja 8: Kannattavuustutkimus (not translated)
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena,
b. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi. (not translated)
15 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Opiskelija voi ensimmäisellä lähikerralla 25.10. valita haluaako hän suorittaa toteutusen
lähiopiskeluna vai itsenäisenä opiskeluna.
LÄHIOPISKELU:
-lähitunnit Haagassa ti 14.-16.45 ja to 11-13.45
-ryhmätehtäviä ja itsenäisesti suoritettavia tehtäviä
-kurssitentti
ITSENÄINEN OPISKELU
-opiskelija opiskelee kursin materiaalit itseänisesti viikkoteemojen mukaan
-itsenäiset tehtävät jotka palautetaan Moodleen aikataulun mukaan
-ei sisällä lähi- tai etäopetusta (not translated)
TENTTIKIRJA:
Fischer, M. & Vainio, S. (2015). Potkua palvelubisnekseen: Asiakaskokemus luodaan yhdessä (2. p.). Helsinki: Talentum Pro.
Saatavana myös e-kirjana https://www.ellibslibrary.com/reader/9789521421327
MUU MATERIAALI:
Korkiakoski, K. & Karhinen, R. (2019). Asiakaskokemus ja henkilöstökokemus: Uusi aika, uudenlainen johtaminen. Helsinki: Alma Talent.
Saatavana myös e-kirjana: https://bisneskirjasto-almatalent-fi.ezproxy.haaga-helia.fi/teos/BAGBGXDTEB#piste:t1
Catani, J. 2008. Yritystapahtuma kontekstina ja kulttuurisena kokemuksena. Jyväskylän yliopisto.
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/19203/9789513934309.pdf?seque
Tunneilla (viikot 1-8) esitelty materiaali: diat, artikkelit, videot.. (not translated)
Anna-Liisa Aarti, Outi Rekola
Moduulissa työstetään yhteistyökumppanien antamia kehityskohteita ja -aiheita. (not translated)
Haaga Campus
Kurssitentin aikataulu ilmoitetatan kurssialustalla Moodlessa.
Uusiminen Haagan virallisena uusintatenttipäivänä. (not translated)
Finnish
Esimerkkejä kansainvälisistä palveluyrityksistä. Mahdolliset yritysvierailijat ja vierailevat opettajat. (not translated)
24.10.2022 - 16.12.2022
Kurssiin kuuluu useita oppimistehtäviä, jotka arvioidaan kurssisuorituksina.
Kurssitehtävät lähiopiskelu:
-tehtävät (analyysit, reflektiot, esseet)
-ryhmätehtävät. keskusteltu
-kurssitentti (Moodle)
Kurssitehtävät itsenäinen opiskelu:
-tehtävät (analyysit, reflektiot, esseet)
-Keskustelut Moodlen keskustelufoorumissa
-kurssitentti (Moodle) (not translated)
13.06.2022 - 21.10.2022
Kurrsiteemat periodin viikkojen mukaan
1. Aloitus ja kurssin esittely sekä Organisaatio, kulttuuri, organisaatiokulttuuri
2. Yrityskulttuurin tasot ja palvelukulttuuri
3. Asiakaskokemus ja henkilöstökokemus
4. Vieraanvaraisuus, kokemuksellisuus, elämyksellisyys
5. Yhteistyö, kohtaamiset ja ryhmäilmiöt sekä Arvostava vuorovaikutus ja roolien rakentuminen
6. Luottamus, psykologinen ja sosiaalinen pääoma, työhyvinvointi
7. Johtajuus: Transformatiivinen johtajuus palvelussa, Dialogisen kehittämisen periaatteet ja käytäntöjä
8. Palautteet ja kurssin päätös (not translated)
100% lähiopiskelu
tai
100% itsenäinen opiskelu
opimistapa valitaan kurssin ensimmäisellä tapaamiskerralla (not translated)
15 - 40
Hyväksytty moduuli arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Arvosana1
Tunnistaa tiimin kehitysvaiheet ja tiimirooleja sekä vieraanvaraisuuden ja kokemuksellisuuden yhteydet johtamiseen. Ymmärtää esimiehen rooleja vuorovaikutuksen ja muutoksen mahdollistajana.
Arvosana 3
Osaa soveltaa tiimityön yleisimpiä menetelmiä monimuotoisen tiimin ongelman ratkaisussa ja tiimityön kehittämisessä. Osaa osoittaa työhyvinvoinnin suoria ja välillisiä vaikutuksia liiketoiminnalle.
Arvosana 5
Osaa analysoida tiimityötä ja palvelukulttuuria sekä arvioida luottamuksen ilmapiiriä. Osaa esittää suunnitelman niiden kehittämiseksi. (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
3 cr
H-5
Restonomi
Päivi Mattsoff
Haaga Campus
Finnish
17.10.2022 - 21.10.2022
13.06.2022 - 14.10.2022
15 - 40
HOTEM Degree Programme in Hospitality, Tourism and Experience Management, HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, MATKA Degree Programme in Tourism Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Pekka Soive
Haaga Campus
Finnish
22.08.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 19.08.2022
15 - 42
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Päivi Mattsoff
Haaga Campus
Finnish
22.08.2022 - 14.10.2022
13.06.2022 - 19.08.2022
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, MATKA Degree Programme in Tourism Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Päivi Mattsoff
Haaga Campus
Finnish
22.08.2022 - 14.10.2022
13.06.2022 - 19.08.2022
15 - 25
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Päivi Mattsoff
Haaga Campus
Finnish
22.08.2022 - 14.10.2022
13.06.2022 - 19.08.2022
15 - 25
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Opintojakso on pääasiassa tarkoitettu Haagan restonomiopiskelijoille.
Opintojaksolla on luentoja maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8.15-10.45 luokassa L302.
Opintojakson suorituksena on 4-8 tehtävän tekeminen ja palautus Moodleen viikoittain. Jokaiselle viikolle on viikkotehtävä, joka tehdään parityönä. Viikoittainen palautuspäivä on sunnuntai. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.
Sähköposti:kristiina.adamsson@haaga-helia.fi / saija.laitinen@haaga-helia.fi (not translated)
Ojasalo, K., Moilanen, T. & Ritalahti, J. 2015. Kehittämistyön menetelmät: uudenlaista osaamista liiketoimintaan. WSOYpro. Helsinki. E-kirja. Luettu:22.3.2023..
Haaga-Helia 2022.Raportointiohjeet. Luettavissa: https://www.haaga-helia.fi/fi/raportointiohjeet. Luettu: 12.1.2023.
Luentomateriaali Moodlessa. (not translated)
Kristiina Adamsson, Saija Laitinen
Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan tutkimus- ja kehittämistyöhön. (not translated)
Haaga Campus
Tentti on Moodlessa 15.5.2023. Mahdollisuus uusia seuraavan kahden periodin aikana Examissa. (not translated)
Finnish
Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan kansainvälisiin tietolähteisiin. (not translated)
27.03.2023 - 19.05.2023
Opintojakso sisältää tehtäviä, jotka tehdään paria poikkeusta lukuunottamatta parityönä.
Tehtävät:
1. Tee visuaalinen esitys yhdestä valitsemasta kehittämis- tai innovointimenetelmästä PowerPoint-esityksenä.
2. Valitse Theseuksesta oman alasi opinnäytetyö, kuvaa sen suunnittelu sekä sanallisesti että visuaalisesti (esim. aikajana, prosessikuvaus), laajuus noin 3 x A4.
3. Hae tehtävässä määritellystä aihealueesta lähdeaineistoa ja arvioi kriittisesti lähteiden luotettavuutta. Tämän tehtävän tekeminen tukee merkittävästi tehtäviä 4. ja 5.
4. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Havainnointitehtävä. Tämä pakollinen osa opintojaksoa.
5. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus, sisältää 2 osiota:
a) tee tehtävä Moodlessa (tehtävä toteutettu tenttimuotoisena, yksilötehtävä)
b) Tehkää kyselylomake Webropol-ohjelmalla liittyen tehtävän 4 aiheeseen
6. Tee annetusta materiaalista kuvia, taulukoita ja modernia infografiikkaa.
7. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ. Monivalintatentti Moodlessa tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmistä (yksilötehtävä), uusinnat Examissa
Bonustehtävä,(paritehtävä tai yksilötehtävä). Laadullisen aineiston analysointi teemoittelemalla, laajuus noin 3 x A4 (not translated)
02.01.2023 - 24.03.2023
Alustava aikataulu:
ma 27.3. Opintojakson suunnitelma ja tavoite, tehtävien esittelyä, tutkimus-, kehittämis- ja innovointityö alalla
ke 29.3. Ideointi-, innovointi- ja kehittämismenetelmät ja viikkotehtävän tekemistä
ma 3.4. Opiskelijaesityksiä ideointi-, innovointi- ja kehittämismenetelmistä, tutkimus- ja kehittämishankkeen suunnittelu
ke 5.4. Tietoperusta, lähdeviitteet, lähdeluettelo
ke 12.4. Tiedonhaku, tietolähteet ja kriittinen arviointi
ma 17.4. Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät
ke 19.4 Kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät
ma 24.4. Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät
ke 26.4. Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät
ke 3.5. Tiedonkeruuviikko kvalitatiiviseen tutkimukseen liittyen
ma 8.5. Tutkimustulosten havainnollistaminen, infografiikka, tutkimuksen raportointi
ke 10.5. Tutkimuksen eettiset kysymykset, opinnäytetyö Haagassa, oman opinnäytetyön aiheen ideointia
ma 15.5. Opintojakson päätös ja tentti
ke 17.5. Itsenäistä työskentelyä: mahdollisen bonustehtävän tekemistä (not translated)
15 - 40
Opintojakso sisältää:
- tentin, joka on yksilötehtävä, max. 15p.
- tehtävät parityönä, max. 85 pistettä
Arvioinnin kohteet ja kriteerit
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija
- Osaa hakea kehittämiseen ja tutkimukseen tarvittavia tiedonlähteitä sekä hallitsee viittaustekniikan
- Osaa tehdä tutkimus- ja kehittämissuunnitelman
- Tunnistaa eri tutkimusmenetelmiä ja tutkimustoimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija (edellisten lisäksi)
- Osaa valita ja käyttää soveltuvia menetelmiä tutkimusaineiston ja työelämätiedon hankkimiseen
- Osaa arvioida ja analysoida aineistoja sekä perustella valintojaan
- Osaa kuvata omaa tutkimusprosessia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija (edellisten lisäksi)
- Osaa arvioida kriittisesti tiedon, analyysien ja tutkimusten luotettavuutta
- Osaa soveltaa eettisiä periaatteita tutkimus- ja kehittämistyössään
- Osaa arvioida kehittämisehdotuksia ja niiden toteuttamista työelämässä
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1 (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Kurssi toteutetaan osittain lähiopetuksena ja osittain etäopetuksena. Monet tehtävät tehdään itsenäisesti kurssin aikana. Tehtävät palautetaan joko Moodleen tai opettajan sähköpostiin kurssin alussa ilmoitetun mukaisesti. Lisäksi tehdään kotitehtäviä, jotka käydään yhdessä läpi seuraavalla lähiopetuskerralla.
Lähituntien välillä opettajan tavoittaa parhaiten sähköpostilla catherine.metivier@haaga-helia.fi (not translated)
Opettajan laatima ja kokoama materiaali. Tukena on välttämätöntä käyttää sanakirjoja, joista verkkoversiot toimivat parhaiten erikoissanastoa opiskeltaessa.
Lisäksi suositellaan tutustumista Haagan kirjastossa saatavilla oleviin ranskankielisiin lehteen: Cuisine et Vins de France ja kokoelman keittokirjoihin, jotka käsittelevat ranskalaista ruokakulttuuria.
Culinaria-sarjan (Könemann) teos Ranska on suomenkielinen ja se on erittäin suositeltava kurssin tueksi. (not translated)
Catherine Metivier
Käytetään oppimistehtävien materiaalina opiskelijoiden työpaikkojen ruokalistoja esimerkiksi käännöstehtävissä. (not translated)
Haaga Campus
Kurssilla ei ole tenttiä. (not translated)
Finnish
Hyödynnetään autenttista ranskankielistä materiaalia. Kannustetaan opiskelijoita hakeutumaan vaihtoon ja/tai harjoitteluun ranskankielsiin maihin. Erityisen suositeltava on Institut Paul Bocuse Worldwide Alliance -vaihto. (not translated)
22.08.2022 - 14.10.2022
Oppimistehtävät ovat osin valinnaisia ja ne palautetaan Moodleen tai opettajan sähköpostiin. Tehtävistä osa on raporttimuotoisia ja osa käännöksiä. Tehtävien vaativuusastetta voi muokata opiskelijan lähtötason mukaan. (not translated)
13.06.2022 - 19.08.2022
Periodi 1 torstaisin klo 9.00-10.30 luokassa G307 (kun on lähiopetusta) (not translated)
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivätoteutuksena
b. Oppimistehtävä(t): jos opiskelijalla on entuudestaan ranskan opintoja siinä määrin, että itsenäinen tehtävien teko on mahdollista
(c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen). Tämä edellyttäisi sitä, että työpaikalla on mahdollista saada sama osaaminen kuin kurssin tavoitteissa, eli työhön tulisi sisältyä ranskankielisen ravintolasanaston käyttö ja esim. ruokalistojen kääntäminen jne.) (not translated)
Yllä kuvattu sanallinen arviointi ja kirjallinen palaute Moodlessa. (not translated)
15 - 40
Arviointi pohjautuu aktiivisuuteen lähiopetuksessa ja palautettuihin tehtäviin. Arviointi tehtävistä on sanallinen Passable (+) eli 1-2 - Assez bien (3) - Bien (4)- Très bien (5). Tehtäviä ei pisteytetä. (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
3 cr
H-5
Restonomi
Katriina Kolu
Haaga Campus
Finnish
20.03.2023 - 24.03.2023
02.01.2023 - 17.03.2023
15 - 40
HOTEM Degree Programme in Hospitality, Tourism and Experience Management, HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, MATKA Degree Programme in Tourism Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
2 cr
H-5
Restonomi
Yksi Zoom-opetuskerta ja 3 yksilötehtävää (not translated)
Moodlessa osoitettu materiaali, videot ja artikkelit
Haaga-Helian urapalvelut: https://www.haaga-helia.fi/fi/ura-ja-osaaminen (not translated)
Kristiina Adamsson
Vierailijat, restonomi-alumnit (not translated)
Haaga Campus
Ei tenttiä (not translated)
Finnish
JobTeaserin kansainvälisen työnhaun tuki ja kanavat (not translated)
16.01.2023 - 17.03.2023
Teet yhteensä 3 tehtävää ja kaikki ovat yksilötehtäviä:
Ennakkotehtävä -tee 19.1.2023 Zoom-kerralle (saatavilla Moodlessa ja lähetty sähköpostitse joulukuussa 2022)
19.1. Kick offin jälkeen teet vielä kaksi (2) erilaista sinua auttavaa tehtävää tulevaa elämääsi ja mahdollista työnhakuasikin tukien. Tehtävien deadlinet on porrastettu 1.2, 12.2 ja 6.3.
Valitse alla olevista 2 tehtävää:
Voit valita tekemäsi tehtävät. Kuitenkit siten, ettet tee yhdestä aihealueesta useampia tehtäviä.
A. Itsetunto, itseluottamus, omat vahvuudet ja työn merkityksellisyys
Jos haluat tehdä näistä tehtävistä toisen, palauta se 1.2. mennessä
1) Kutsumuskartta
Tai
2) Tähtihetki
Tai
3) Työn merkityksellisyys
B. Tulevaisuutesi -Urasuunnitelman laatiminen ja verkostot
Jos haluat tehdä näistä tehtävistä yhden, palauta se 12.2. mennessä.
4) Vaihtoehtoiset tulevaisuudet
tai
5) Verkostoidun -olen elossa
tai
6) One really important piece of paper of me
C. Modernin työnhaun menetelmät
Jos valitset tehdä näistä tehtävistä jonkun, palauta se 6.3. mennessä.
7) Instagram on virtuaalinen CV:si, luo ammatillinen tili (jollei sellaista sinulla jo ole) Instagramiin
tai
8) Infograafista CV! Uudenlainen tapa kertoa itsestäsi tiiviisti
tai
9) Videoesittely (tarina sinusta) ja hiottu Linkedin-profiili
tai
10) Jokin muu asiallinen ja visuaalinen tapa esitellä omaa osaamistasi työnhaussa
Lisäksi voit tehdä vapaaehtoisesti, omaa kehitystäsi ajatellen tehtäviä, haluamasi määrän. Tehtävistä annan ryhmäpalautteen, nostan esille kehitettäviä, ajattelua kaipaavia kohtia, sparraan. (not translated)
02.01.2023 - 13.01.2023
19.1. Kick off klo 14-17.00, Zoom
Kick offin jälkeen itsenäistä tekemistä Moodlessa: Tehtävien deadlinet on porrastettu 1.2, 12.2 ja 6.3.
Opintojakso päättyy 6.3. 2023. (not translated)
Opintojakson suoritus:Yksi opetuskerta Zoomissa ja 3 yksilötehtävää (not translated)
15 - 40
Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Pekka Soive
Haaga Campus
Finnish
22.08.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 19.08.2022
15 - 30
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, MATKA Degree Programme in Tourism Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Pekka Soive
Haaga Campus
Finnish
16.01.2023 - 17.03.2023
02.01.2023 - 13.01.2023
1 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Jouko Mykkänen
Haaga Campus
Finnish
16.01.2023 - 17.03.2023
02.01.2023 - 13.01.2023
15 - 35
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, HOTEM Degree Programme in Hospitality, Tourism and Experience Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management, MATKA Degree Programme in Tourism Management
H-5
Restonomi
Saija Laitinen
Opinnäytetyö tehdään yleensä toimeksiantona yritykselle tai yhteisölle.
Opinnäytetyö tukee tekijän ammatillista kehittymistä. (not translated)
Haaga Campus
Finnish
Opinnäytetyössä käytetään kansainvälisiät alan tietolähteitä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja voi olla kansainvälinen yritys tai yhteisö. (not translated)
24.10.2022 - 16.12.2022
13.06.2022 - 21.10.2022
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin:
Tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmien opintojakson jälkeen. (not translated)
a. päiväopetus: lähiopetusta noin 16 tuntia 8 viikon aikana
b. monimuoto-opetus: lähiopetusta noin 16 tuntia yhden lukukauden aikana (not translated)
15 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Lähiopetus kampuksella
Teorialuennot
Tunneilla tehtävät oppimistehtävät
Ulkopuolinen toimeksianto opintojaksotehtävänä
Omien osaamistavoitteiden asettaminen opintojakson alussa ja oman oppimisen reflektointi opintojakson lopussa (not translated)
Moodlessa olevat materiaalit
Parantainen, J. 2013. Tuotteistamisen perusteet: Tuotteista palvelusi, tuplaa katteesi. 2. p. Espoo: Ediste.
Apunen, A. & Parantainen, J. 2014. Tuotteistajan taskuraamattu / Antti Apunen & Jari Parantainen. Helsinki: Talentum (not translated)
Ville Parkkinen, Sakari Ketolainen
Opintojaksolla tehdään toimeksianto yritykselle (not translated)
Haaga Campus
Opintojaksolla ei ole tenttiä (not translated)
Finnish
Opintojakso sisältää kaupallistamisen teemojen kansainvälistä tarkastelua (not translated)
21.08.2023 - 13.10.2023
Oman oppimisen arviointi
Opintojaksotehtävän (Toimeksiannon) tekeminen ryhmissä (not translated)
29.05.2023 - 05.06.2023
Opetus tiistaisin ja torstaisin Haagan kampuksella klo 8.30-10.45 alkaen ti 22.8.2023
Tarkempi päiväkohtainen aikataulu saatavilla opintojakson alussa. (not translated)
Opinnollistaminen. Sovi opinnollistamisesta opintojakson opettajien kanssa. (not translated)
15 - 40
Hylätty
Opiskelija ei ole osallistunut lähiopetukseen eikä kykene itsenäisesti selviytymään annetuista työtehtävistä. Hän ei ole osallistunut projektin aikana suoritettavaan suunnittelutyöhön/toteutukseen eikä ole osoittanut omatoimisuutta. Opiskelija tarvitsee jatkuvasti ohjausta toimissaan. Opiskelija ei ole reflektoinut omaa oppimistaan eikä arvioinut omia työsuorituksiaan riittävästi.
Hyväksytty
Opiskelija tuntee projektimaisen työskentelyn perusteet ja suorittaa annettuihin tehtäviin liittyvät työt hyväksytysti. Hän osaa soveltaa oppimaansa projektin tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi opiskelija osaa käyttää ja hyödyntää monipuolisesti välineitä ja laitteita projektityöskentelyssä. Opiskelija kykenee reflektoimaan omaa oppimistaan ja arvioimaan omia työsuorituksiaan (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Tommi Immonen, Pasi Tuominen
Haaga Campus
Finnish
23.10.2023 - 15.12.2023
29.05.2023 - 05.06.2023
15 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen) (not translated)
Kirjallisuutta:
Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.
Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.
Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.
Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.
Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.
Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa. (not translated)
Sini Garam, Jari Karjalainen
Opintojaksolla on 3 vierailijaa
Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk
Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla (not translated)
Haaga Campus
Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 13.10.2022 yksilötehtävänä (not translated)
Finnish
Toimeksanto tehdään Hungry for Finland -hankkeelle, tavoitteena kehittää Pyörämatkailureittejä työnimikkeellä "Culinary bike tour". (not translated)
21.08.2023 - 13.10.2023
Tehtävät:
• Opintojaksotehtävä: Pyörämatkailutuote/reitti ruokamatkailuun= Culinary Bike Tour (ryhmätehtävä), valmis ke 12.10 mennessä. Max 70 p.
Huom! Tehtävässä aikataulutettuja välitehtäväi!
o to 8.9. Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin
o to 15.9. Jalostuneiden ideoiden esittely ryhmittäin
o to 6.10. Maistatus
o ke 12.10 Esitykset ryhmittäin ja raportin palautus
Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää
• Virtuaalinen pyörämatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ke 31.8. mennessä. Max 15 p.
• Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ke 31.8. mennessä, hyväksytty/hylätty
• Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään to 13.10. online Moodlessa. Max. 15p. (not translated)
29.05.2023 - 05.06.2023
Keskiviikkoisin klo 11.00-13.45 ja torstaisin klo 11.00-13.45, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.
ke 24.8 klo 11.00-13.45 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Sini ja Jari
• Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
• Opintojakson ja opintojaksotehtävän tiivis esittely (ryhmätehtävä)
• Ryhmäytyminen
• Ohjeistus Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävään (yksilötehtävä)
to 25.8 klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja ruokamatkailu, Sini
• Palvelumuotoilun perusteet ja asiakaspolun rakentaminen
• Havainnointitehtävän ohjeistus (ryhmätehtävä)
ke 31.8 klo 11.00-13.45 Suomeen suuntautuva matkailu ja pyörämatkailu, Sini ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Ruokamatkailun asiakkaat: kotimaiset ja kansainväliset
• Terhi Hook, Development Manager: Ruokamatkailu Visit Finlandissa, vastuullisuusnäkökulma Sustainable Travel Finland
• Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
• Pyörämatkailutehtävän (opintojaksotehtävä) ohjeistuksen kertaus
to 1.9 klo 11.00-13.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma pyörän selässä? Jari ja Sini
• Suomi-ruoka: mennyt, nykyhetki, tuleva? Jari
ke7.9 klo 11.00-13.45 Retkiruokaa ja juomat osana ruokamatkailua, Sini ja Jari
• Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta, klo 12.00- 12.45
• Food Camp Finland näkemys Suomiruoasta ja asiakaskokemuksesta
to 8.9. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän alustavien ideoiden esittelyt, Sini ja Jari
• Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin, sparrauspajat ja esitykset ajastetaan ryhmittäin
ke 14.9. klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja tarinallistaminen, Sini ja Jari
• Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävän purku
• Tarinallistaminen
to 15.9. klo11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitys 1. versio
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun (ryhmien esitykset aikataulutetaan)
• Esityksen sisältö: suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen
ke 21.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin, tarkistetaan)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
to 22.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• SAMK Pyörämatkailu webinaari klo 14.00: Eurovelo 10 -reitin rakentuminen
Ke 28.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö; Opintojaksotehtävän Sparrauspaja 2.
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• Sparrauspaja 2. kampus/Zoom?
to 29.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 5.10. Maistatuksen esivalmistus
• Esivalmistelut, Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
to 6.10. klo 14-16.45 Maistatus, Jari ja Sini
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00
ke 12.10. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitykset, purku sekä raportin palautus, Jari ja Sini
to 13.10. klo 11.00- 13.45 Palvelumuotoilutentti Moodle (not translated)
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
opinnollistaminen (not translated)
15 - 40
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Pyörämatkailutuote ruokamatkailuun) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti. (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
3 cr
H-5
Restonomi
This course includes classroom hours and learning tasks.
Teacher: Kristiina Huff
The best way to reach me is to send me e-mail firstname.lastname @ haaga-helia.fi . (not translated)
Study material is available in Moodle. In addition, we use HH library e-materials and other internet sources. (not translated)
Kristiina Huff
The topics of the course are related to working life and the hospitality industry. (not translated)
Haaga Campus
English
The topics of the course familiarize with practices in English-speaking countries and English-language communication as part of today's Finnish working life. (not translated)
21.08.2023 - 13.10.2023
learning tasks are available in Moodle. (not translated)
29.05.2023 - 05.06.2023
According to your schedule / timetable. (not translated)
For intormation about recognition of learning, please contact the teacher kristiina.huff @ haaga-helia.fi
Learning methods during the course
Classroom learning & learning tasks
Classroom hours are listed in your schedules. Learning tasks are small and some of them may be done during classes.
• classroom activities support learning; all attendance is a plus
• assessment of especially spoken competence happens mostly in class
• tasks (assignments, discussion forums and quizzes) are available in Moodle
• assignments are mostly individual tasks (assignments, forums, quizzes)
• it’s good to return assignments by the deadline set in Moodle and they are assessed on the scale fo pass/fail or sometimes with points 0-100p
• all returned tasks are a plus
Learning tasks & videos
The student attends classes very seldom or not at all. The student returns tasks + FOR EXTRA CREDIT tasks and confirms spoken competence with video tasks.
• tasks (assignments, discussion forums and quizzes) are available in Moodle
• tasks are mostly individual tasks
• it’s good to return tasks by the deadline set in Moodle and they are assessed on the scale fo pass/fail or sometimes with points 0-100p
• all returned tasks are a plus (not translated)
Palaute
Olen ottanut huomioon aiempien kurssien yhteydessä esiin tulleita palautteita:
• tehtävät ovat yksilötöitä
• suullista englantia on paljon
• painotetaan ammattikieltä (not translated)
15 - 40
Assessment is based on learning tasks and classroom work. (not translated)
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Pekka Soive
Haaga Campus
Finnish
21.08.2023 - 15.12.2023
29.05.2023 - 05.06.2023
15 - 30
HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management, MATKA Degree Programme in Tourism Management, RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Saija Laitinen
Opinnäytetyö tehdään yleensä toimeksiantona yritykselle tai yhteisölle.
Opinnäytetyö tukee tekijän ammatillista kehittymistä. (not translated)
Haaga Campus
Finnish
Opinnäytetyössä käytetään kansainvälisiät alan tietolähteitä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja voi olla kansainvälinen yritys tai yhteisö. (not translated)
23.10.2023 - 15.12.2023
29.05.2023 - 05.06.2023
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin:
Tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmien opintojakson jälkeen. (not translated)
a. päiväopetus: lähiopetusta noin 16 tuntia 8 viikon aikana
b. monimuoto-opetus: lähiopetusta noin 16 tuntia yhden lukukauden aikana (not translated)
15 - 40
RUOKAT Degree Programme in Culinary Management
H-5
Restonomi
Restonomi (AMK)
Ammattikorkeakoululaki 932/2014 25 §
Tutustu hakutietoihin www.opintopolku.fi -sivustolla ennen hakua!
210 opintopistettä, 3,5 vuotta
Tutustu Haaga-Helian aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen periaatteisiin
Haettavissa päivä-ohjelmaan
Suomi
Opetussuunnitelman mukaisten opintojen suorittaminen, pakollinen harjoittelu, opinnäytetyö ja kypsyysnäyte.
Haaga-Helian toimintaa ohjaa Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 18.12.2014/1129 ja Haaga-Helian tutkintosääntö
Ammattikorkeakoulututkintoon johtavien opintojaksojen tavoitteiden saavuttaminen arvioidaan erilaisten oppimistehtävien, tenttien ja muiden näyttöjen avulla. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opintojaksokuvauksen mukaisia oppimissuorituksia. Opintojakson opettaja voi vapauttaa opiskelijan lähiopetukseen osallistumisesta perustellusta syystä.
Suoritus arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Erityisen painavasta syystä voidaan suoritus arvioida merkinnällä suoritettu (S), hyväksytty (H) tai mukautettu (M). (Tutkintosääntö 6 §)
Ruokatuotannon johtamisen koulutuksen tavoitteena on yhdistää ruokatuotannon suunnittelun ja johtamisen teoreettinen tieto tarvittaviin ammatillisiin kädentaitoihin. Koulutuksessa yhdistyvät vahva ammatillinen identiteetti ja liikkeenjohdollinen ajattelutapa. Liikkeenjohdollisuus näkyy koulutuksessa erikoistumisalaopintojen lisäksi täydentävissä johtamisen, juridiikan, markkinoinnin, laskentatoimen ja yrittäjyyden opinnoissa.
Erikoistumisalaopinnot profiloivat ruokatuotannon johtamisen koulutuksen opiskelijat alansa huippuosaajiksi. Ne tuottavat opiskelijalle tärkeimmät ammatilliset ja liikkeenjohdolliset osaamiset, luoden restonomin ammatillisen profiilin. Erikoistumisalaopintojen laajuus on 45 opintopistettä koko tutkinnon 210 opintopisteestä ja ne alkavat koulutuksen alussa. Erikoistumista täydentävät muut moduulit, jotka ovat osittain myös toimialarajat ylittäviä.
Ruokatuotannon johtamisen koulutuksen kärkenä on työllistyminen. Opetussuunnitelma kytkee työelämän vahvisti osaksi opintoja, tähdäten valmistuvien restonomien työllistymiseen. Kaikki opetussuunnitelman moduulit on suunniteltu työelämälähtöisesti, ja työelämä on konkreettisesti mukana moduuleissa muun muassa yritystoimeksiantojen, työharjoittelujen ja vierailijoiden muodossa.
Tutustu yksityiskohtaisemmin Haagan toimipisteen oppimisympäristöön.
Ruokatuotannon johtamisen opiskelija kasvaa opintojensa aikana ruokatuotannon osaajaksi, jolla on vastuullinen ja yrittäjähenkinen asenne työhönsä. Hän saa samalla laajan kuvan koko palveluelinkeinosta. Opintojen sisältöjä suunnitellaan ja toteutetaan aktiivisessa yhteistyössä toimialan yritysten ja kansainvälisten partnereiden kanssa.
Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa alan yritysten ja muiden yhteisöjen kehittämiseksi. Koulutus ja työkokemus antavat restonomille hyvät valmiudet toimia palvelualan, erityisesti ruokatuotannon sidosryhmien esimies-, asiantuntija-, suunnittelu-, opetus-, myynti- ja kehittämistehtävissä sekä yrittäjänä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Erikoistumisalana Keittiömestari
Erikoistumisalaopinnot sisältävät viisi 9 opintopisteen opintojaksoa, jotka jakautuvat kolmen opintovuoden ajalle. Erikoistumismoduuleissa edetään ammatillisista perusteista kohti suurempien kokonaisuuksien hallintaa ja johtamiskyvykkyyttä. Niihin kytkeytyy viisi erillistä projektia, joissa opiskelija pääsee soveltamaan oppimaansa käytännössä.
Erikoistumisalaopinnot keskittyvät ruokatuotannon johtamisen osa-alueisiin sekä kotimaisessa että kansainvälisessä ympäristössä. Erikoistumisalaopinnot sisältävät muun muassa ruokatuotannon prosesseja, tuotekehitystä, aistinvaraista arviointia sekä toimintaympäristön analysointia.
Varsinaisen erikoistumisalan lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa Ruokayrittäjäpolku. Siinä opiskelija suorittaa osan erikoistumisopintoihin liittyvistä projekteista opiskelijoiden osuuskunnassa.
Erikoistumisopintojen lisäksi opinnot sisältävät yleisiä liikkeenjohdollisia opintoja kuten markkinointia, laskentatoimea, johtamista, ja kieliopintoja. Opintoihin sisältyvät myös työharjoittelu, vapaa valintaiset opinnot sekä opinnäytetyö.
Kansainvälistymistä tukevia kielten ja kulttuuriosaamisen opintoja, kansainvälinen ja monikulttuurinen korkeakouluyhteisö, yhteistyötä ulkomaisten korkeakoulujen kanssa: kaksoistutkinnon suorittaminen, vaihto-opiskelu, harjoittelu ulkomailla ja opintomatkat. Kv-vaihdon suositeltu ajankohta on 3. vuoden syyslukukausi
Opinnot kytkeytyvät vahvasti työelämään, ja niissä yhdistetään teoriaa ja käytäntöä. Opinnot sisältävät teoriatietojen lisäksi käytännönläheistä toimintaa liike-elämän eri alueilla kiinteässä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.
Työskentely mm. ruokapalvelualan yritysten ja sidosryhmien esimies-, asiantuntija-, myynti- tai kehittämistehtävissä, erityisesti keittiöpäällikköinä ja -mestareina sekä yrittäjinä.
Ylempi amk-tutkinto: Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
Yliopisto-opinnot
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Haagan kampus
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
Lisätietoja Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelmasta:
tutkintojohtaja Risto Karmavuo
puh. 040 053 8740
sähköposti: etunimi.sukunimi (at) haaga-helia.fi
Opintopalvelut
Haaga-Helian vaihde: (09) 229 611