Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa majoitus-, ravintola- ja matkailualan yritystoimintaan liittyen:
- Laskea toiminnan keskeiset operatiiviset tunnusluvut
- Huomioida kannattavuuteen vaikuttavat tekijät (hinnoittelu, kysyntäanalyysi, kustannusrakenne)
- Tehdä ja tulkita tuote-, asiakasryhmä- ja tulosyksikkökohtaisia kannattavuuslaskelmia
- Hyödyntää toimintolaskennan periaatteita
- Operatiivisen budjetoinnin perusteet
- Hyödyntää Excel taulukkolaskentaa kannattavuuden suunnittelussa
Sisältö
Operatiiviset tunnusluvut
Palvelujen hinnoittelun vaikutus kysyntään ja kannattavuuteen
Tuoteryhmäkohtainen kannattavuuslaskenta
Tulosyksikkökohtainen kannattavuuslaskenta
Toimintolaskennan hyödyntäminen kannattavuuden suunnittelussa
Yrityksen budjetoinnin perusteet
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Tämän opintojakson oppimistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
Lähiopetus tai monimuoto-opetus ja niihin liittyvät tehtävät ja tentit
AHOT (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen): Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teorettista ja käytännön osaamista entuudestaan, ota yhteys opettajaan keskustellaksesi AHOT-menettelystä
Opinnollistaminen (Work and Study): Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikanatyöpaikallasi vastuita ja kehityshankkeita, jotka suoraan liittyvät opintojakson sisältöihin, voit suorittaa opintojakson opinnollistettuna. Ota yhteys opettajaan.
Oppimateriaalit
Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013 tai uudempi. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen Laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki.
Opettajan jakama opetusmateriaali
Intro
Tämän opintojakson suoritettuasi ymmärrät talousraportoinnin ja taloussunnittelun keskeisen roolin majoitus-, ravintola- ja matkailualan yritystoiminnassa. Opintojen aikana perehdytään erilaisiin tapoihin tuottaa laskentatoimen avulla olennaista tietoa yrityksen johtamisessa tarvittavaa päätöksentekoa varten.
Opintojakson tavoitteena on koota yhteen johdon laskentatoimen keskeisimmät osaamiset, joista on hyötyä tulevalle esimiehelle, asiantuntijalle tai palveluammattilaiselle.
Opintojakson aikana opit talousviestinnän perusteita ja miten pystyt kommunikoimaan tehokkaammin ja yrityksen eri sidosryhmät huomioiden.
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Opiskelijalla tulee olla suoritettuna opintojakso Yrityksen talous ennen tämän opintojakson suorittamista.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja osaa laatia yrityksen tulossuunnitelman, hän hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneita tekijöitä asiakasryhmittäin ja toiminnoittain.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan käytön talouden suunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät asiakasryhmittäin ja toiminnoittain sekä kehittää liiketoimintaa niiden avulla.