•   Kannattavuuden suunnittelu ECO001RE1A-3037 12.01.2026-31.05.2026  5   (DEMO) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa majoitus-, ravintola- ja matkailualan yritystoimintaan liittyen:
    - Laskea toiminnan keskeiset operatiiviset tunnusluvut
    - Huomioida kannattavuuteen vaikuttavat tekijät (hinnoittelu, kysyntäanalyysi, kustannusrakenne)
    - Tehdä ja tulkita tuote-, asiakasryhmä- ja tulosyksikkökohtaisia kannattavuuslaskelmia
    - Hyödyntää toimintolaskennan periaatteita
    - Operatiivisen budjetoinnin perusteet
    - Hyödyntää Excel taulukkolaskentaa kannattavuuden suunnittelussa
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opiskelijalla tulee olla suoritettuna opintojakso Yrityksen talous ennen tämän opintojakson suorittamista.
    Sisältö
    Operatiiviset tunnusluvut
    Palvelujen hinnoittelun vaikutus kysyntään ja kannattavuuteen
    Tuoteryhmäkohtainen kannattavuuslaskenta
    Tulosyksikkökohtainen kannattavuuslaskenta
    Toimintolaskennan hyödyntäminen kannattavuuden suunnittelussa
    Yrityksen budjetoinnin perusteet
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja osaa laatia yrityksen tulossuunnitelman, hän hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneita tekijöitä asiakasryhmittäin ja toiminnoittain.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan käytön talouden suunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät asiakasryhmittäin ja toiminnoittain sekä kehittää liiketoimintaa niiden avulla.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    CONTACT: Opiskelu perustuu kontaktiopetukseen ja opintojakson kahteen tenttiin

    BLENDED: Opiskelu perustuu monimuoto-opetukseen sisätäen ohjattua kontaktiopetusta viidellä lähiopetuskerralla ja itsenäiseen palautettavien etätehtävien tekoon Excelillä jokaisen opetuskerran jälkeen.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Moodlessa jaettava oppimateriaali
    Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013 tai uudempi. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki.

    Työelämäyhteydet

    Opintojakson harjoitukset ja tehtävät koostuvat hotelli-, ravintola- ja matkailualan käytännön sovelluksista.

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    CONTACT: Opintojaksolla kaksi Excelillä tehtävää tenttiä

    BLENDED: Opintojaksolla ei varsinaisia tenttejä, vaan osaaminen osoitetaan kunkin kontaktiopetuskerran jälkeen palautettavilla ja arvioitavilla etätehtävillä. Etätehtäviä ei voi uusia.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Opintojaksolla huomioidaan alan kansainväliset laskentakäytännöt.

    Ajoitus

    12.01.2026 - 31.05.2026

    Oppimistehtävät

    CONTACT: Kontaktiopetuskerroilla tehtävät harjoitustehtävät BLENDED: Kontaktiopetuskerroilla tehtävät harjoitustehtävät ja kontaktiopetuskertojen jälkeen palautettavat arvioitavat etätehtävät.

    Ilmoittautumisaika

    01.12.2025 - 15.05.2026

    Ryhmä
    • DEMO
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    NÄYTTÖ (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen näytöllä): Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, ota yhteys opettajaan keskustellaksesi NÄYTTÖ –menettelystä.

    Opinnollistaminen: Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita ja kehityshankkeita, jotka suoraan liittyvät kurssin sisältöihin, voit suorittaa kurssin opinnollistettuna. Ota yhteys opettajaan.

    Opettaja

    Kalle Räihä, Pekka Heikkilä

    Paikkoja

    1 - 40

    Arviointitavat

    Opintojakso arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty opintojakson tiedoissa (OPS) asteikolla 1 - 3 - 5.

    Koulutus

    RESTO Restonomi

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5