•   Kannattavuuden suunnittelu ECO001RE1A-3009 15.01.2024-17.05.2024  5   (CONTACT, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa majoitus-, ravintola- ja matkailualan yritystoimintaan liittyen:
    - Laskea toiminnan keskeiset operatiiviset tunnusluvut
    - Huomioida kannattavuuteen vaikuttavat tekijät (hinnoittelu, kysyntäanalyysi, kustannusrakenne)
    - Tehdä ja tulkita tuote-, asiakasryhmä- ja tulosyksikkökohtaisia kannattavuuslaskelmia
    - Hyödyntää toimintolaskennan periaatteita
    - Operatiivisen budjetoinnin perusteet
    - Hyödyntää Excel taulukkolaskentaa kannattavuuden suunnittelussa
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opiskelijalla tulee olla suoritettuna opintojakso Yrityksen talous ennen tämän opintojakson suorittamista.
    Sisältö
    Operatiiviset tunnusluvut
    Palvelujen hinnoittelun vaikutus kysyntään ja kannattavuuteen
    Tuoteryhmäkohtainen kannattavuuslaskenta
    Tulosyksikkökohtainen kannattavuuslaskenta
    Toimintolaskennan hyödyntäminen kannattavuuden suunnittelussa
    Yrityksen budjetoinnin perusteet
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja osaa laatia yrityksen tulossuunnitelman, hän hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneita tekijöitä asiakasryhmittäin ja toiminnoittain.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen perusbudjetit huomioiden tulostekijät ja hallitsee taulukkolaskennan käytön talouden suunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät asiakasryhmittäin ja toiminnoittain sekä kehittää liiketoimintaa niiden avulla.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opetus on yhdistelmä luokkaopetusta ja harjoitustehtävien tekoa. Opintojakso sisältää paljon itseohjautuvaa opiskelua.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Moodlessa oleva materiaali harjoituksineen.

    Oheislukemiseksi suositellaan teosta:

    Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Heikkilä, P. & Saranpää, T. Restamark.

    Työelämäyhteydet

    Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Kaksi tenttiä:

    Tentti 1) Budjetointi
    Tentti 2) Kysynnän hintajousto, tuoteryhmä- ja osastokohtainen laskenta

    Opettaja järjestää kaksi uusintakertaa. Niistä tiedotetaan kurssilla.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.

    Ajoitus

    15.01.2024 - 17.05.2024

    Oppimistehtävät

    Oppimistehtävä operatiivisista tunnusluvuista.

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2024 - 12.01.2024

    Aikataulu

    1. kertausta, budjetoinnin perusteet, tulosbudjetti
    2. Budjetointiharjoituksia
    3. Operatiiviset tunnusluvut
    4. Kysynnän hintajousto
    5. Tuoteryhmä- ja osastokohtainen laskenta

    Ryhmä
    • CONTACT
    • REB4HA2
    • BLENDED
    • REB4HA1
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Näyttö
    Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi näyttömenettelystä.


    Opinnollistaminen
    Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan voit harkita opinnollistamista.

    Opettaja

    Hanna Moisio

    Paikkoja

    15 - 50

    Arviointitavat

    Osaamista arvioidaan tentein ja oppimistehtävin. Painoarvot ovat seuraavat:
    Tentti 1: 35%
    Tentti 2: 50%
    Oppimistehtävä 15%


    Opintojaksolla on käytössä seuraava asteikko: kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0).

    Arviointiasteikko

    Arvosana 5: 90 - 100 pistettä
    Arvosana 4: 80 - 89
    Arvosana 3: 70 - 79
    Arvosana 2: 60 - 69
    Arvosana 1: 45 - 59
    Arvosana 0: 0 - 44

    Koulutus

    RESTO Restonomi

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5