Tämä on näyttö- eli DEMO-toteutus opiskelijoille, jotka jo osaavat opintojaksolla opittavat tiedot ja taidot. Opintojaksolla ei ole opetusta tai tapaamisia.
Opiskelija näyttää aiemmin oppimansa näyttöraportissa ja -keskustelussa.
Ei ennalta määrättyä oppimateriaalia.
Opiskelija voi hyödyntää työelämäkokemuksiaan ja -osaamistaan näyttöraportissa ja -keskustelussa.
Haagan toimipiste
Näyttökeskustelu sopimuksen mukaan.
Suomi
Näyttötehtäviin sisältyy ruokakulttuurin kuvaamista myös kansainvälisestä näkökulmasta.
01.08.2025 - 31.12.2025
Näyttö-prosessin aloittaminen Lähetä sähköpostia vastuuopettajajalle, jossa esität perustelun sille, miksi sinun tulisi saada aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen tälle kurssille kokemuksesi perusteella. Kutsu kyseinen vastuupettaja LinkedIn-verkostoosi. Näytössä kirjoitat raportin, johon sisällytät opintojakson oppimistehtävät Raportissa ja suullisessa näyttökokeessa osoitat osaamisesi ruokakulttuurin keskeisistä käsitteistä ja esittelet raporttisi. Lisätietoa DEMO-toteutuksen Moodlessa.
01.08.2025 - 28.11.2025
Opiskelija sopii näyttöraportin palautuspäivän ja näyttökeskustelun ajankohdan oman kampuksensa ohjaavan opettajan kanssa.
Demo toteutus on valinnainen oppimistapa lähi-, online-, blended- ja virtuaalitoteutuksille.
Tällä toteutuksella ei ole opetusta.
Jari Karjalainen, Hanna Rinne
1 - 40
Arviointikriteeri - arvosana 1
Opiskelija osaa: tunnistaa ruokakulttuuriin liittyviä käsitteitä ja trendejä, Osaa kuvailla suomalaisen ja kansainvälisen ruokakulttuurin kehittymistä ja erityispiirteitä, osaa työskennellä ohjatusti ravintolapalveluun liittyvissä erilaisissa työtehtävissä.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Opiskelija osaa kuvailla kattavasti suomalaisen ja kansainvälisen ruokakulttuurin kehittymistä ja erityispiirteitä, Tunnistaa ruokakäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöita ja osaa soveltaa tietoa ravintolapalveluissa, Hallitsee vieraanvaraisen asiakaspalvelun perusteet, Osaa kuvata erilaisia ruokakulttuurin ja ravintolapalveluiden trendejä.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Opiskelija osaa analysoida suomalaisen ja kansainvälisen ruokakulttuurin kehitystä, osaa arvioida ruokakäyttäytymistä ja ruokakulttuurin nykytilaa, osaa arvioida trendien vaikutusta ravintolapalveluihin, osaa analysoida vieraanvaraisen asiakaspalvelun osa-alueita ja soveltaa osaamistaan ravintolapalveluissa.
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5
Haagan toimipiste
Suomi
20.10.2025 - 12.12.2025
Jari Karjalainen, Ville Parkkinen
15 - 40
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5
Tämä opintojakso kuuluu ruokatuotannon johtaminen -koulutuksen tutkinnon avainosaamisiin.
Oppimateriaali ja soveltuva kirjallisuus ilmoitettu Moodlessa.
Haagan toimipiste
Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Suomi
13.01.2025 - 16.05.2025
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti (40 %). Oppimispäiväkirjat 1, yksilötehtävä - 10 p. (4/10) Oppimispäiväkirjat 2, yksilötehtävä - 10 p. (4/10) Palveluosaaminen, yksilötehtävä - 30 p. (12/30) Maakuntien perinneruoat, paritehtävä - 20 p. (8/20) Järjestöt, henkilöt ja vaikuttajat, yksilötehtävä - 30 p. (12/30)
02.01.2025 - 10.01.2025
21.1
Kurssin esittely
Kulttuurin ulottuvuudet ja määritelmät
Ruokakäyttäytyminen ja ruoanvalinta
11.2
Tapakulttuuri, etiketti ja käytöstavat sekä vieraanvaraisuus
11.3.
Suomalainen ruokakulttuuri
Maakuntien perinneruoat -esitykset
7.4.
Järjestöt, henkilöt ja vaikuttajat -tehtävän esitykset
Ruokatrendit
28.4
Suomalaisen ruokakulttuurin historia ja nykypäivä
Ruokamatkailu strategia
Kotimaisen ja kansainvälisen politiikan vaikutukset ruokakulttuurin kehitykseen
Mirjami Willman, Ville Parkkinen
15 - 40
RESTO Restonomi
0.00 op
0.00 op
H-5
Tämä opintojakso kuuluu ruokatuotannon johtaminen -koulutuksen tutkinnon avainosaamisiin.
Oppimateriaali ja soveltuva kirjallisuus ilmoitettu Moodlessa.
Haagan toimipiste
Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Suomi
13.01.2025 - 16.05.2025
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti (40 %). Oppimispäiväkirjat 1, yksilötehtävä - 10 p. (4/10) Oppimispäiväkirjat 2, yksilötehtävä - 10 p. (4/10) Palveluosaaminen, yksilötehtävä - 30 p. (12/30) Maakuntien perinneruoat, paritehtävä - 20 p. (8/20) Järjestöt, henkilöt ja vaikuttajat, yksilötehtävä - 30 p. (12/30)
07.01.2025 - 10.01.2025
27.1
Kurssin esittely
Kulttuurin ulottuvuudet ja määritelmät
Ruokakäyttäytyminen ja ruoanvalinta
24.2
Tapakulttuuri, etiketti ja käytöstavat sekä vieraanvaraisuus
25.3.
Suomalainen ruokakulttuuri
Maakuntien perinneruoat -esitykset
15.4.
Järjestöt, henkilöt ja vaikuttajat -tehtävän esitykset
Ruokatrendit
13.5.
Suomalaisen ruokakulttuurin historia ja nykypäivä
Ruokamatkailu strategia
Kotimaisen ja kansainvälisen politiikan vaikutukset ruokakulttuurin kehitykseen
Mirjami Willman, Ville Parkkinen
15 - 40
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5
Luennot
Itsenäinen opiskelu
Harjoitustyöt kontaktiopetuksessa
Tuntityöskentelyn materiaali sekä muu ohjaajan ilmoittama ja jakama materiaali.
Haagan toimipiste
Suomi
13.01.2025 - 14.03.2025
Matkamessut, yksilötehtävä Suomalaisen ruokakulttuurin historia, ryhmätehtävä Ruokakulttuurin kansainvälistyminen Oppimispäiväkirja Museovierailu, yksilötehtävä Suomalainen ruokakulttuuri nyt, ryhmätehtävä Vieraanvaraisuuden ja palveluosaamisen perusteet Sosiaalisen median vaikuttajaseuranta Oman oppimisen arviointi
02.01.2025 - 10.01.2025
VKO 1
To 16.1. Kurssin esittely
Kulttuurin ulottuvuudet ja määritelmät Matkamessu-tehtävän esittely.
Pe 17.1. MATKAMESSUT
Itsenäistä työskentelyä Matkamessu-tehtävän parissa
VKO 2
To 23.1. Matkamessu-tehtävän läpikäynti | Suomalainen ruokakulttuuri ja tehtävän esittely
Pe 24.1. Suomalainen ruokakulttuuri
VKO 3
To 30.1. Suomalainen ruokakulttuuri -tehtävien esitykset
Pe 31.1. Ruokakulttuurin kansainvälistyminen
VKO 4
To 6.2. Hotelli- ja ravintolamuseo | NAM YÖK HÄH - Mistä on ruokaperinteet tehty?
Pe 7.2. Ruokakäyttäytyminen ja ruoanvalintaan vaikuttavat tekijät
VKO 5
To 13.2. Ruokatrendit muuttuvassa yhteiskunnassa
Pe 14.2. Nykypäivän ruokakulttuuri
HIIHTOLOMA 19.-25.2
VKO 6
To 27.2. Vieraanvaraisuuden ja palveluosaamisen perusteet sekä etiketti
Käytännön harjoitukset sekä teoria
VKO 7
To 6.3. Vieraanvaraisuuden ja palveluosaamisen perusteet sekä etiketti
Käytännön harjoitukset sekä teoria
VKO 8
To 13.3. Sosiaalisen median vaikuttajaseuranta -tehtävän esitykset
Kurssin yhteenveto, opintojaksopalaute
Pe 14.3. Oman oppimisen arviointia
Mikäli jo osaat tämän opintojakson tavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Mirjami Willman, Hanna Rinne
15 - 40
Opintojaksojen contact-, online- ja blended-toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5
Haagan toimipiste
Suomi
21.10.2024 - 13.12.2024
12.08.2024 - 18.10.2024
VKO 1
Ti 22.10.
Kurssin esittely
Kulttuurin ulottuvuudet ja määritelmät
To 24.10.
Suomalaisen ruokakulttuurin historia
Perinneruokatehtävän esittely (paritehtävä)
VKO 2
Ti 29.10.
Kulttuurin kehitys, orientointi tehtävien läpikäynti
To 31.10
Restomessut
VKO 3
Ti 5.11.
Kotimaisen ja kansainvälisen politiikan vaikutukset ruokakulttuurin kehitykseen
Perinneruoka tehtävän esitykset
To 7.11.
Suomalainen ruokakulttuuri, ruokamatkailu strategia
VKO 4
Ti 12.11.
Ruokatrendit
To 14.11.
Ravintolamuseo-vierailu
Tapaaminen paikan päällä klo 12.00 Kaapelitehdas (klo 12-15)
VKO 5
Ti 19.11.
Suomi joulu modernisti -ryhmätehtävän tarkempi esittely
Menusuunnittelu ja ruokalistat
To 21.11.
Perinneruoat, keittiössä 8-14
VKO 6
Ti 26.11
Tapakulttuuri, etiketti ja käytöstavat sekä vieraanvaraisuus
To 28.11.
Ryhmätehtävä: joulu-menun valinta, roolituksen jakaminen, aikataulutus
VKO 7
Ti 3.12
Ruokakäyttäytyminen ja ruoanvalinta
To 5.12.
Ruokakulttuuri henkilökuvaukset -ryhmätyö esitykset
Muut opintojakso esitykset
VKO 8
Ti 10.12.
Kurssin päätösateria valitun menun perusteella, kurssin yhteenveto, opintojaksopalaute
To 12.12.
Ryhmien itsenäistä työskentelyä
Jari Karjalainen, Ville Parkkinen
15 - 40
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5