Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa:
Osaa hahmottaa kansainvälistä ja kotimaista elämystaloutta
Osaa seurata elämystalouden toimijoita, ekosysteemiä, trendejä ja muutoksia
Tunnistaa alan verkostoja ja muutostekijöitä
Osaa hahmottaa palvelukonsepteja
Hahmottaa toimialan ristiintoimintaa ja –myyntiä
Osaa vieraanvaraisuuden ja palveluosaamisen perusteet
Soveltaa tietoa oman urasuunnitelman aloittamiseen.
Tämä opintojakso kuuluu kaikkiin Haaga-Helian tutkintoihin ja opiskelija voi osallistua mille tahansa toteutukselle. Tämä kyseinen toteutus on suunnattu restonomi-tutkinnon opiskelijoille. Tämä tarkoittaa, että alakohtaisuus on otettu huomioon materiaalien ja harjoitusten sisällöissä. Osaamistavoitteet ja arviointikriteerit ovat kaikilla toteutuksilla yhtenevät.
Kirjallisuusluettelo, videomateriaalit, artikkelit ja luentoesitykset löytyvät opintojakson Teams-alustalta
Haagan toimipiste
Ei tenttiä
Suomi
13.01.2025 - 16.05.2025
Tehtävä 1. Oppimispäiväkirja (yksilötehtävä) 40 p. Mystery shopping Trendit - Elämystalous nyt ja tulevaisuudessa Sidosryhmät ja verkostot Tehtävä 2. Ryhmäkeskustelu (Teams) 20 p. Tiivistelmät oppimispäiväkirjasta Annettujen aihealuiden käsittely ryhmässä Kirjallinen yhteenveto Tehtävä 3. Ryhmänäyttö: Akvaariokeskustelu 40 p. Palvelualan toimijat ja konseptit Trendit ja alan kehitys Vieraanvaraisuus ja palvelukulttuuri
07.01.2025 - 10.01.2025
Kokonaisarvosana määräytyy seuraavalla tavalla:
50 p tai alle 0 hylätty
51 – 60 p 1 välttävä
61 – 70 p 2 tyydyttävä
71 – 80 p 3 hyvä
81 – 90 p 4 kiitettävä
91 – 100 p 5 erinomainen
Terhi Leimu, Maija Niemelä
15 - 40
RESTO Restonomi
0.00 op
0.00 op
H-5
Porvoon toimipiste
Suomi
13.01.2025 - 16.05.2025
07.01.2025 - 10.01.2025
Ulla Kuisma, Päivi Forsblom, Jaana Laaksonen, Annette Toivonen
15 - 40
RESTO Restonomi
0.00 op
0.00 op
H-5
Tämä on näyttö- eli DEMO-toteutus opiskelijoille, jotka jo osaavat opintojaksolla opittavat tiedot ja taidot. Opintojaksolla ei ole opetusta tai tapaamisia.
Opiskelija näyttää aiemmin oppimansa näyttöraportissa kirjallisena reflektoivana esseenä. Aiemmin hankittu osaaminen voi muodostua aiemmista opinnoista, työelämän tehtävistä, harrastustoiminnasta ja niiden yhdistelmästä.
Ei ennalta määrättyä oppimateriaalia.
Opiskelija voi hyödyntää työelämäkokemuksiaan ja -osaamistaan näyttöraportissa. Opiskelijalla on vastuu myös mahdollisesti tarvittavan dokumentaation (työtodistukset, työnkuvauksen määrittelyt tms.) toimittamisesta näyttö ohjaavalle opettajalle
Raportin palautus ohjaajan kanssa sovitun aikataulun mukaisesti.
Ei uusintamahdollisuutta.
Suomi
Näyttöraportin aihealueeseen sisältyy myös kansainvälinen näkökulma..
19.08.2024 - 31.07.2025
Reflektiivisessä esseessä opiskelijan on osoitettava osaamisensa ja oma roolinsa esimerkein kuvattuna seuraavissa toiminnoissa: vieraanvaraisuus (hospitality) palvelutuotannossa elämyksellisyyden elementit ja niiden näyttäytyminen asiakkaalle palveluympäristöissä elämystalouden toimintaklusterit ja verkostot elämystalouden tunnistettu kehityskaari ja -tarve ja muutoksen mahdollistaminen Lisätietoa DEMO-toteutuksen Moodle-sivuilla.
01.08.2024 - 31.05.2025
Opiskelija sopii näyttöraportin palautuspäivän oman kampuksensa ohjaavan opettajan kanssa.
Haagan kampus: Maija Niemelä
Porvoon kampus: Jaana Laaksonen
Demo toteutus on valinnainen oppimistapa lähi-, online-, blended- ja virtuaalitoteutuksille.
Opintojaksolla ei ole opetusta tai tapaamisia.
Jaana Laaksonen, Maija Niemelä
1 - 40
Raportin arviointi opintojakson arviointikriteerien mukaisesti.
Arviointikriteeri - arvosana 1
- Tunnistaa ja nimeää elämystalouden toimijoita, palveluprosesseja
- Osaa kuvata vieraanvaraisuuden ja palveluosaamisen pääperiaatteita
- Osaa jossain määrin hyödyntää tietoa alan lähteistä.
Arviointikriteeri - arvosana 3
- Osaa seurata ja ymmärtää alan kehittymistä
- Osaa kuvailla ja vertailla alan toimijoita
- Tuntee vieraanvaraisuuden ja palveluosaamisen pääperiaatteita.
- Osaa hyödyntää alan tietolähteitä ja tunnistaa muutostarpeita.
Arviointikriteeri - arvosana 5
- Osaa seurata alan kehittymistä ja hyödyntää saamaansa tietoa.
- Osaa analysoida alan toimijoita ja verkostoja
- Tuntee vieraanvaraisuuden ja palveluosaamisen pääperiaatteita ja soveltaa niitä omassatoiminnassaan
- Osaa kuvailla ja tunnistaa kehittämiskohteita ja muutostarpeita.
RESTO Restonomi
0.00 op
0.00 op
H-5
lähiopetus
toimialoihin tutustuminen
elinkeinovierailut lähiympäristöön tai opintomatkan aikana
elämystalouden palvelukonsepteihin tutustuminen
alan toimijoihin ja työrooleihin tutustuminen
palvelukonsepteihin tustuminen ja niiden testaus
Tämä opintojakso kuuluu kaikkiin Haaga-Helian tutkintoihin ja opiskelija voi osallistua mille tahansa toteutukselle. Tämä kyseinen toteutus on suunnattu restonomi-tutkinnon opiskelijoille. Tämä tarkoittaa, että alakohtaisuus on otettu huomioon materiaalien ja harjoitusten sisällöissä. Osaamistavoitteet ja arviointikriteerit ovat kaikilla toteutuksilla yhtenevät
Artikkelit:
Gentile, C., Spiller, N., Noci, G. 2007. How to Sustain the Customer Experience: An Overview of Experience Components that Co-create Value with the Customer. European Management Journal. 25, 5, s. 395-410.
Kirjat/e-kirja:
Karkulehto, S., Venäläinen, J. 2016. Kulttuurin arvo elämystalouden aikana. Teoksessa: Karkulehto, S., Lähdesmäki, T. & Venäläinen, J. (toim.) Elämykset kulttuurina ja kulttuuri elämyksinä. Kulttuuritutkimuksen näkökulmia elämystalouteen.
Pine, B.J.II, Gilmore, J. 2020. The Experience Economy. Competing for Customer Time, Attention, and Money.
Sundbo, J. & Sørensen, F. 2013. Handbook on the experience economy.
Tarssanen, S. (toim.) 2009. Elämystuottajan käsikirja.
Listaa saatetaan päivittää kurssin aikana.
Esimerkit alalta Mystery Shopping Alan yrityksiin tutustuminen Oman osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden reflektointi
Haagan toimipiste
Ei tenttiä
Suomi
19.08.2024 - 13.12.2024
Oppimistehtävät ja niiden painoarvot Tehtävä 1. Mediaseuranta – 15/100 pistettä. Tehtävä 2. Tutustuminen yritykseen – 25/100 pistettä Tehtävä 3. Mystery Shopping – 25/100 pistettä Tehtävä 4. Verkostot, klusterit ja unelmien työpaikka – 35/100 pistettä
12.08.2024 - 16.08.2024
Tarkka aikataulu moodlessa
Work & Study
Näyttö
Hanna Rinne, Tiina Yrjölä, Sirpa Turunen
15 - 40
Opintojaksojen contact-, online ja blended-toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Kokonaisarvosana määräytyy seuraavalla tavalla:
50 p tai alle 0 hylätty
51 – 60 p 1 välttävä
61 – 70 p 2 tyydyttävä
71 – 80 p 3 hyvä
81 – 90 p 4 kiitettävä
91 – 100 p 5 erinomainen
RESTO Restonomi
0.00 op
0.00 op
H-5
Haagan toimipiste
Suomi
21.10.2024 - 13.12.2024
12.08.2024 - 18.10.2024
Terhi Oksanen-Alén, Sini Garam, Ville Parkkinen, Maija Niemelä
15 - 40
RESTO Restonomi
0.00 op
0.00 op
H-5