Haagan toimipiste
Tentti 14.4.
Uusintatentti 12.5.
Suomi
13.01.2025 - 16.05.2025
Kurssitehtävät: Ravitsemusaiheiset esitykset, paritehtävä 10 p. Ruokalistasuunnittelu, yksilötehtävä 20 p. Ruokavalion arviointi, yksilötehtävä 20 p. Ravitsemustiedon tentti, yksilötehtävä 30 p. Ruoka ja media -tehtävä, paritehtävää 10 p. Arvioitavat tuntitehtävät: Hampurilaistehtävä, yksilötehtävä 5 p. Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi, yksilötehtävä 5 p. Lisätehtävät Ravitsemuspassi, yksilötehtävä +5 p.
02.01.2025 - 10.01.2025
03.02.2025 14.00 - 16.45 HA/G306
03.03.2025 14.00 - 16.45 HA/G306
24.03.2025 14.00 - 16.45 HA/G306
14.04.2025 14.00 - 16.45 HA/G306
12.05.2025 14.00 - 16.45 HA/G306
Saija Laitinen, Mirjami Willman, Tiina Yrjölä
15 - 40
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5
Ei käynnissä olevia toteutuksia.
Opintojaksolla on lähiopetusta tiistaisin ja torstaisin
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.
Sähköposti:tiina.yrjola@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 23.5.2024.
Muu Moodlessa osoitettu aineisto.
Haagan toimipiste
Tentti Moodlessa
Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.
Suomi
Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.
19.08.2024 - 11.10.2024
Opintojakson tehtävät: 1. Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö) 2. Menusuunnittelutehtävä (yksilötyö) 3. Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilötyö) 4. Ravitsemustiedon tentti (yksilötyö) 5. Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi) Arvioitavat tuntitehtävät: 1. Hampurilaistehtävä yksilötehtävä 2. Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys yksilö/ paritehtävä 3. Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi yksilötehtävä Lisätehtävä: 1. Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilötehtävä)
03.06.2024 - 16.08.2024
Ti 20.8. Luento: Opintojakson ja opintojakson tehtävien esittely
To 22.8. Luento: Energia ja energiatasapaino
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ravitsemusaiheiset esitykset, palautus sovittuna esityspäivänä.
Ti 27.8. Luento: Energiaravintoaineet
Tuntitehtävä: Hampurilaistehtävä, palautuspäivä 30.8.2024
To 29.8. Luento: Vitamiinit ja kivennäisaineet
Tuntitehtävä: Posterien teko ja esittely, palautuspäivä 29.8.2024
Ti 3.9. Luento: Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
To 5.9.
Ravitsemusaiheiset esitykset 2 kpl
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Henkilöstöruokailu, ruokailu vuorotyössä
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ruokapäiväkirja; palautus viimeistään 26.9.2024
Ti 10.9. Luento: Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
To 12.9. Luento: Ateriasuunnittelun perusteet
Ohjeet: Opintojaksotehtävä menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille; palautus viimeistään 21.9.2024
Ti 17.9. Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti: ruokapäiväkirja- ja menusuunnittelu tehtävä
To 19.9. Luento: Erityisruokavaliot
Ti 24.9. Luento: Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Tuntitehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi; palautus viimeistään
24.9.2024
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio
To 26.9. Luento: Opitun kertausta ja harjoituksia
Ti 1.10. Ravitsemustiedon tentti
Ohjeet: Opintojaksotehtävä ruoka ja media, julkaisun etsiminen sekä opponenttien valinta, tehtävä palautettava viimeistään 10.10.2024
To 3.10 Luento: Ruoka ja hyvinvointi
Tentin läpikäyminen
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio
Ti 8.10. Luento: Ruoka ja media
To 10.10. Ruoka ja media esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute. Tentin uusinta.
Jos sinulla on jo opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista, voit näyttää osaamisesi ennen opintojakson alkua.
Vaihe 1: Perehdy opintojakson opintojaksokuvauksessa määriteltyihin osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin ja peilaa omaa osaamistasi suhteessa niihin. Kirjoita lyhyt analyysi omasta osaamisestasi esim. word-tiedostoon (Max 2 sivua). Lähetä tiedosto sähköpostitse osaamista ohjaavalle opettajalle: Sakari Ketolainen
Vaihe 2: Osaamista ohjaava opettaja sopii kanssasi toimintamallin näyttötehtävistä ja näyttötilaisuudesta.
Work&Study:
Vaihe 1: Tutustu Work & Study-ohjeisiin huolellisesti ja varmista, että olet ymmärtänyt mitä opinnollistaminen tarkoittaa. (Mikäli jo osaat asian, kyse ei ole opinnollistamisesta vaan aiemmin hankitun osaamisen näyttämisestä)
Vaihe 2: Tutustu suuntautumisesi opintojaksokuvauksiin ja vertaa osaamistavoitteita omaan osaamiseesi. Pohdi löytyykö tutkinnostasi opintojaksoja, joiden osaamistavoitteet voit saavuttaa työssäsi lähitulevaisuudessa?
Vaihe 3: Sovi työpaikallasi opinnollistamisesta.
Vaihe 4: Avaa Work & Study -hakemuslomake ja täytä se huolellisesti. Huom! Lomakkeessa sinun tulee osata kuvata omaa osaamistasi suhteessa opinnollistettavan opintojakson/moduulin tai muun kokonaisuuden osaamistavoitteisiin.
Vaihe 5: Kun olet lähettänyt lomakkeen, on Work & Study –ohjaajasi tai osaamista ohjaava opettaja sinuun yhteydessä. Hänen kanssaan sovitte tapaamisen ja teette tarkemman opinnollistamissuunnitelman.
https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Saija Laitinen, Tiina Yrjölä
15 - 40
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.
Opintojakson tehtävät:
Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)
Arvioitavat tuntitehtävät:
Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)
Lisätehtävä:
Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)
Koko opintojakson arviointi:
40–59 pistettä: arvosana 1
60–69 pistettä: arvosana 2
70–79 pistetä: arvosana 3
80–89 pistettä: arvosana 4
90–100 pistettä: arvosana 5
Opintojaksojen contact-, online- ja blended-toteutuksilla edellytetään läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5
Opintojaksolla on viisi (5) lähiopetuskertaa.
Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti lähiopetuksessa ja kirjallisesti Moodlessa.
Sähköposti:tiina.yrjola@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 12.12.2023.
Muu Moodlessa osoitettu aineisto.
Haagan toimipiste
Tentti Moodlessa 9.4.2024
Uusintamahdollisuus 7.5.2024, muutoin kahden seuraavan periodin aikana Examissa.
Suomi
Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.
15.01.2024 - 17.05.2024
Energian ja energiaravintoaineiden saannin laskeminen hampurilaisateriasta ja energianravintoaineiden jakauma (%). Posterit vitamiineista ja kivennäisaineista. Esitykset liittyen eri kohderyhmien ravitsemuksen erityispiirteisiin Ateriasuunnittelua lapsille tai iäkkäille Ravinnonsaannin laskeminen omasta ruokapäiväkirjasta Menun muokkaaminen eritysruokavalioihin soveltuvaksi Ruokaan tai ravitsemukseen liittyvät julkaisut mediassa (esitykset ja opponointi)
02.01.2024 - 12.01.2024
15.1.2024 klo 11–13.45
Opintojakson ja tehtävien esittelyä
Energia ja energiatasapaino
Energiaravintoaineet
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Tehtävä: Hampurilaistehtävä
Tehtävä: Ennalta valitun vitamiinin tai kivennäisaineen esittely
12.2.2024 klo 11–13.45
Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
Ravitsemusaiheiset esitykset
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Työpaikkaruokailu, ruokailu vuorotyössä
Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
Ateriasuunnittelun perusteet
Tehtävä: Menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille
Ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen ja ravinnonsaannin laskemiseen Finelissä
11.3.2024 klo 11–13.45
Erityisruokavaliot
Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
Esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio
Tehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi -tehtävä
9.4.2024 klo 11–13.45
Ravitsemustiedon tentti
Ruoka ja hyvinvointi
Esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio
7.5.2024 klo 11–13.45
Ruoka ja media
Esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute.
Tentin uusinta.
Saija Laitinen, Tiina Yrjölä
15 - 40
Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.
Opintojakson tehtävät:
Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)
Arvioitavat tuntitehtävät:
Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)
Lisätehtävä:
Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)
Koko opintojakson arviointi:
40–59 pistettä: arvosana 1
60–69 pistettä: arvosana 2
70–79 pistetä: arvosana 3
80–89 pistettä: arvosana 4
90–100 pistettä: arvosana 5
RESRU Restonomi ruokatuotanto
0.00 op
0.00 op
H-5