•   Ruoka ja ravitsemus HOS011AS2A-3002 15.01.2024-17.05.2024  5   (RRB3HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa: Arvioida omaa ruoankäyttöään ja ravinnonsaantiaan, Tiedostaa ruoan merkityksen osana hyvinvointia, Suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita, Ottaa huomioon ravitsemukseen liittyvät eritystarpeet, Kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää
    Sisältö
    Opintojakson sisältöjä ovat: Ruoka ja hyvinvointi, Ruoka elämän eri vaiheissa, Erilaiset ruokavaliot, Yleiset ravitsemussuositukset meillä ja muualla, Ruoka & media
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa mitata ja arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen. Ymmärtää ravitsemuksen roolin osana hyvinvointia. Osaa suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita. Tunnistaa erilaisia ravitsemukseen liittyviä erityistarpeita. Tunnistaa ravitsemusvietintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Osaa mitata ja kattavasti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä kansanravitsemuksen merkityksen. Osaa arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet huomioiden. Osaa arvioida ravitsemusviestintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Osaa mitata ja perusteellisesti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä osaa arvioida kansanravitsemuksellista merkitystä. Osaa perustellen arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet kattavasti huomioiden. Osaa kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opintojaksolla on viisi (5) lähiopetuskertaa.

    Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
    Tentti on Moodlessa.

    Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesti lähiopetuksessa ja kirjallisesti Moodlessa.

    Sähköposti:tiina.yrjola@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro Ry. Helsinki.

    Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki. Luettavissa: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf. Luettu: 12.12.2023.

    Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti Moodlessa 9.4.2024
    Uusintamahdollisuus 7.5.2024, muutoin kahden seuraavan periodin aikana Examissa.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
    Kansainväliset aineistot opetuksessa.

    Ajoitus

    15.01.2024 - 17.05.2024

    Oppimistehtävät

    Energian ja energiaravintoaineiden saannin laskeminen hampurilaisateriasta ja energianravintoaineiden jakauma (%). Posterit vitamiineista ja kivennäisaineista. Esitykset liittyen eri kohderyhmien ravitsemuksen erityispiirteisiin Ateriasuunnittelua lapsille tai iäkkäille Ravinnonsaannin laskeminen omasta ruokapäiväkirjasta Menun muokkaaminen eritysruokavalioihin soveltuvaksi Ruokaan tai ravitsemukseen liittyvät julkaisut mediassa (esitykset ja opponointi)

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2024 - 12.01.2024

    Aikataulu

    15.1.2024 klo 11–13.45
    Opintojakson ja tehtävien esittelyä
    Energia ja energiatasapaino
    Energiaravintoaineet
    Vitamiinit ja kivennäisaineet

    Tehtävä: Hampurilaistehtävä
    Tehtävä: Ennalta valitun vitamiinin tai kivennäisaineen esittely

    12.2.2024 klo 11–13.45
    Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
    Ravitsemusaiheiset esitykset
    - Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
    - Työpaikkaruokailu, ruokailu vuorotyössä
    Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
    Esityksiä:
    - Ikääntyneet
    - Raskaana olevat, imettävät
    - Lapset
    Ateriasuunnittelun perusteet
    Tehtävä: Menusuunnittelu lapsille tai iäkkäille
    Ohjeet ruokapäiväkirjan pitämiseen ja ravinnonsaannin laskemiseen Finelissä

    11.3.2024 klo 11–13.45
    Erityisruokavaliot
    Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset
    Esityksiä:
    - Uskonnot ja ruoka
    - Kasvisruokavaliot
    - Planetaarinen ruokavalio

    Tehtävä: Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi -tehtävä

    9.4.2024 klo 11–13.45
    Ravitsemustiedon tentti
    Ruoka ja hyvinvointi
    Esityksiä:
    - Urheilijan/liikkujan ruokavalio
    - Painonhallinta
    - FOD MAP-ruokavalio

    7.5.2024 klo 11–13.45
    Ruoka ja media

    Esitykset ja opponoinnit
    Opintojakso palaute.
    Tentin uusinta.

    Ryhmä
    • RRB3HA1
    • CONTACT
    • BLENDED
    Opettaja

    Saija Laitinen, Tiina Yrjölä

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

    Opintojakson tehtävät:

    Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
    Menusuunnittelutehtävä (yksilö, 15 p.)
    Ruokapäiväkirjatehtävä (yksilö, 20 p.)
    Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
    Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)

    Arvioitavat tuntitehtävät:

    Hampurilaistehtävä (5 p.)
    Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
    Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)

    Lisätehtävä:

    Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p tenttiin)(yksilö)


    Koko opintojakson arviointi:

    40–59 pistettä: arvosana 1

    60–69 pistettä: arvosana 2

    70–79 pistetä: arvosana 3

    80–89 pistettä: arvosana 4

    90–100 pistettä: arvosana 5

    Koulutus

    RESRU Restonomi ruokatuotanto

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5