•   Ruoka ja ravitsemus HOS011AS2A-3006 20.10.2025-12.12.2025  5   (RRB2HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa: Arvioida omaa ruoankäyttöään ja ravinnonsaantiaan, Tiedostaa ruoan merkityksen osana hyvinvointia, Suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita, Ottaa huomioon ravitsemukseen liittyvät eritystarpeet, Kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää
    Sisältö
    Opintojakson sisältöjä ovat: Ruoka ja hyvinvointi, Ruoka elämän eri vaiheissa, Erilaiset ruokavaliot, Yleiset ravitsemussuositukset meillä ja muualla, Ruoka & media
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa mitata ja arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen. Ymmärtää ravitsemuksen roolin osana hyvinvointia. Osaa suunnitella ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita. Tunnistaa erilaisia ravitsemukseen liittyviä erityistarpeita. Tunnistaa ravitsemusvietintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Osaa mitata ja kattavasti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä kansanravitsemuksen merkityksen. Osaa arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet huomioiden. Osaa arvioida ravitsemusviestintään liittyviä tekijöitä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Osaa mitata ja perusteellisesti arvioida omaa ruoankäyttöään sekä verrata ravinnonsaantia kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Ymmärtää kansallisten ravitsemussuositusten tarkoituksen sekä osaa arvioida kansanravitsemuksellista merkitystä. Osaa perustellen arvioida ravitsemuksen roolia osana hyvinvointia. Osaa suunnitella monipuolisia aterioita erilaiset ravitsemukselliset erityistapeet kattavasti huomioiden. Osaa kriittisesti arvioida ravitsemusviestintää.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Work&Study:
    Opiskelija kerryttää osaamisen työpaikallaan ja todentaa sen toteutuksen lopussa näytöllä.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Suomeksi
    Valtion ravitsemusneuvottelukunta & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024. Kestävää terveyttä ruoasta.
    – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Luettavissa:https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5 Luettu: 18.3.2025.

    Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

    Työelämäyhteydet

    Opiskelija kerryttää osaamisen työpaikallaan ja todentaa sen toteutuksen aikana.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Ei tenttiä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    20.10.2025 - 12.12.2025

    Oppimistehtävät

    Ruokavalion arviointi Ravitsemusnavigaattorin avulla. Uutisanalyysi, jossa perehdytään ajankohtaisiin ravitsemukseen ja hyvinvointiin liittyviin uutisartikkeleihin. Näyttötehtävä, jossa suunnitellaan ravitsemuksellisesti monipuolisia aterioita erityistarpeet ja eri ruokavaliot huomioon ottaen.

    Ilmoittautumisaika

    02.06.2025 - 17.10.2025

    Aikataulu

    Opintojaksolla on kolme tapaamiskertaa:
    21.10. klo 11-13.45
    11.11. klo 11-13.45
    2.12. klo 11-13.45

    Ryhmä
    • RRB2HA1
    • WORKSTUDY
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Näyttö tai contact.

    Opettaja

    Saija Laitinen, Mirjami Willman

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Kaikki opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

    Ravitsemusnavigaattori 30 p.

    Uutisanalyysi 20 p.

    Näyttötehtävä 50 p.


    Koko opintojakson arviointi:

    40–59 pistettä: arvosana 1

    60–69 pistettä: arvosana 2

    70–79 pistettä: arvosana 3

    80–89 pistettä: arvosana 4

    90–100 pistettä: arvosana 5

    Koulutus

    RESRU Ruokatuotannon johtaminen

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5