Pohjoismainen ja suomalainen ruokakulttuuriLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: HOS034AS2A
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Hahmottaa ruokakulttuurin osana kulttuuria sekä tuntee suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin perinnettä ja historiaa. Tunnistaa ruokakulttuurin jatkuvan kehittymisen ja tuntee kehityssuuntia Tunnistaa ja osaa käyttää suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia sesonkeja; raaka-aineita; valmistustapoja ja luonnon antimia.Hahmottaa eri ruokakulttuurialueita Suomessa ja niiden erityispiirteitä. Tuntee ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa Tunnistaa luonnon; villiruoan ja jokaisenoikeudet erityisenä vahvuutena suomalaisessa ruokamatkailussa sekä paikallisuuden merkityksen osana vastuullisuutta.
Sisältö
Pohjoismainen, suomalainen ja alueellinen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä
Pohjoismainen ruokavalio ja hyvinvointivaikutukset
Sesongit, raaka-aineet, paikallisuus ja valmistustavat
Jokaisenoikeudet, villiruoka ja luonnonantimet
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Blended -toteutus (lähiopetusta ja online). Portfolio osaamisen näyttämiseksi aikaisemmasta ruokamatkailun kehittämistoiminnasta.
Arviointikriteerit - arvosana 1
Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin erityispiirteitä. Osaa nimetä joitain kotimaisia/suomalaisia maakunnallisia ruoka- ja juomatuotteita. Tunnistaa ruokaan liittyvät sesongit ja niihin liittyvät ruoka- ja juomaperinteet.
Arviointikriteerit - arvosana 3
Ymmärtää ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa. Osaa hyödyntää pohjoismaalaista ruokavaliota ruokaelämyksissä. Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaalaisen ruokakulttuurin historiaa ja kehitystä. Hyödyntää vastuullisesti villiruokaa ja luontoa ruokamatkailutuotteissa.
Arviointikriteerit - arvosana 5
Osaa soveltaa pohjoismaista, suomalaista ja alueellista ruokakulttuuria matkailun vetovoimatekijänä. Osaa soveltaa sesonkeja, raaka-aineita, paikallisuutta ja valmistustapoja osana pohjoismaalaista ruokavaliota ja sen hyvinvointivaikutuksia. Hallitsee jokaisenoikeudet, villiruoan hyödyntämisen ja luonnonantimien mahdollisuudet.
Oppimateriaalit
Havas, K. & Adamsson, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen, Toimenpiteet 2020-2023. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2022/03/Ruokamatkailustrategia-2020-2028-1.pdf. Luettu 9.6.2022. Kylli, R. 2021. Suomen ruokahistoria, suolalihasta sushiin. Gaudeamus. Helsinki. Maa- ja metsätalousministeriö & Business Finland 2022. Finland Toolbox. The Smart Taste of Nature. Luettavissa: https://toolbox.finland.fi/life-society/the-smart-taste-of-nature/. Luettu 6.9.2022. Visit Finland & Haaga-Helia amk 2020. Ruokamatkailun tuotesuositukset 2020. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2021/09/ruokamatkailun-tuotesuositukset-2020.pdf. Luettu 9.6.2022. Visit Finland 2021. Kestävän ruokamatkailun opas. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-ruokamatkailun-opas-2021.pdf. Luettu 9.6.2022. Muu opettajien osoittama materiaali.