Pohjoismainen ja suomalainen ruokakulttuuri (5 op)

Toteutuksen tunnus: HOS034AS2A-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus
12.01.2026 - 13.03.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
2 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESTO Restonomi matkailu- ja ravitsemisala
Opettajat
Liisa Wallenius
Kristiina Adamsson
Ryhmät
RRB5HA1
Ruokatuotanto, WS monimuoto, 5. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
RRB3HA1
Ruokatuotanto, WS monimuoto, 3. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
RR4HA1
Ruokatuotanto, päivä, 4. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
CONTACT
Lähitoteutus
BLENDED
Monimuotototeutus
Opintojakso
HOS034AS2A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Periodi 2/2026
Kontakti- tai verkko-opetus 1-2 krt/vkossa

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Blended -toteutus (lähiopetusta ja online). Portfolio osaamisen näyttämiseksi aikaisemmasta ruokamatkailun kehittämistoiminnasta.

Intro

Opit tuntemaan, että ruoka on kulttuuria! Osaat hyödyntää pohjoismaista ja suomalaista ruokaa erilaisissa konteksteissa. Tunnet luonnon, villiruoan ja innovatiivisen kehityksen osana ruokamatkailuamme, suomalainen luonto on sen perusta. Opintojakso sopii sinulle, jos haluat kehittää osaamistasi monivivahteisen suomalaisen ruokakulttuurin parissa.

Oppimateriaalit

Laamanen, O. , Pöyhönen, M. & Garam, S. 2024. Suomen ruokamatkailustrategia 2024-2028. Luettavissa:https://www.haaga-helia.fi/fi/ajankohtaista/artikkelit/suomen-ruokamatkailustrategia-2024-2028. Luettu 2.8.2025.

Kylli, R. 2021. Suomen ruokahistoria, suolalihasta sushiin. Gaudeamus. Helsinki.

Maa- ja metsätalousministeriö & Business Finland 2022. Finland Toolbox. The Smart Taste of Nature. Luettavissa: https://toolbox.finland.fi/life-society/the-smart-taste-of-nature/. Luettu 6.9.2022.

Visit Finland & Haaga-Helia amk 2020. Ruokamatkailun tuotesuositukset 2020. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2021/09/ruokamatkailun-tuotesuositukset-2020.pdf. Luettu 9.6.2022.

Visit Finland 2022. Kestävän ruokamatkailun opas. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-ruokamatkailun-opas-2021.pdf. Luettu 4.8.2025.

Muu opettajien osoittama materiaali.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Tällä opintojaksolla yhidstetääbn kontaktiopetusta ja verkko-opetusta. Opiskelijat pääsevät syventämään osaamistaan asiantuntijaluentojen ja mahdollisten yritysvierailujen kautta ruokamatkailualan toimijoihin, mikä tarjoaa käytännön näkökulmia ja mahdollisuuksia verkostoitumiseen

Työelämäyhteydet

Vierailut ruokamatkailuyrityksiin ja elinkeinon vierailuluennot

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei tenttiä

Kansainvälisyys

Pohjoismainen ruokamatkailu ja ruokakulttuuri

Oppimistehtävät

Oppimisportfolio:

1. Oppimispäiväkirja 1-5, painoarvo 10 %, yksilötyö

2. Ajankohtaista pohjoismaisessa ruokakulttuurissa (alustus + ajankohtainen artikkeli/podi/blogi + keskustelu ryhmässä, n. 10 min) painoarvo 10%, arvosana 1-5, , yksilötyö

3. Hyvinvointi- ja ruokamatkailu: pohjoismaiset ravitsemussuositukset matkailussa, lyhyt raportti, (max 2000 sanaa) arvosana 1-5, painoarvo 20 %, yksilötyö

4. Reflektointi yritysvierailusta tai vierailuluennosta. Vierailukohteen kuvaus ja analysointi ohjeiden mukaan., arvosana 1-5, painoarvo 10 % yksilötyö

5. Projektityö Hungry for Finlandille:

Osa 1: Valitun pohjoismaisen alueen identifointi: esimerkki case vertailuanalyysi, painoarvo 20%
Osa 2: suomalainen ja pohjoismainen ruokakulttuuri vetovoimatekijät 30 % arvosana 1-5, kokonaisuuden painoarvo 50 %, tiimityö sisältäen vertaisarvioinnin.

Koko opintojakson arviointi:
Loppuarviointi
Läpäisy - keskiarvo tehtävien arvosanoista vähintään 1

Siirry alkuun