Pohjoismainen ja suomalainen ruokakulttuuri (5 op)
Toteutuksen tunnus: HOS034AS2A-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
- 12.01.2026 - 13.03.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- TKI-osuus
- 2 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- RESTO Restonomi matkailu- ja ravitsemisala
- Opettajat
- Liisa Wallenius
- Kristiina Adamsson
- Ryhmät
-
RRB5HA1Ruokatuotanto, WS monimuoto, 5. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
-
RRB3HA1Ruokatuotanto, WS monimuoto, 3. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
-
RR4HA1Ruokatuotanto, päivä, 4. lukukausi, Haaga, ryhmä 1
-
CONTACTLähitoteutus
-
BLENDEDMonimuotototeutus
- Opintojakso
- HOS034AS2A
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Periodi 2/2026
Kontakti- tai verkko-opetus 1-2 krt/vkossa
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Blended -toteutus (lähiopetusta ja online). Portfolio osaamisen näyttämiseksi aikaisemmasta ruokamatkailun kehittämistoiminnasta.
Intro
Opit tuntemaan, että ruoka on kulttuuria! Osaat hyödyntää pohjoismaista ja suomalaista ruokaa erilaisissa konteksteissa. Tunnet luonnon, villiruoan ja innovatiivisen kehityksen osana ruokamatkailuamme, suomalainen luonto on sen perusta. Opintojakso sopii sinulle, jos haluat kehittää osaamistasi monivivahteisen suomalaisen ruokakulttuurin parissa.
Oppimateriaalit
Laamanen, O. , Pöyhönen, M. & Garam, S. 2024. Suomen ruokamatkailustrategia 2024-2028. Luettavissa:https://www.haaga-helia.fi/fi/ajankohtaista/artikkelit/suomen-ruokamatkailustrategia-2024-2028. Luettu 2.8.2025.
Kylli, R. 2021. Suomen ruokahistoria, suolalihasta sushiin. Gaudeamus. Helsinki.
Maa- ja metsätalousministeriö & Business Finland 2022. Finland Toolbox. The Smart Taste of Nature. Luettavissa: https://toolbox.finland.fi/life-society/the-smart-taste-of-nature/. Luettu 6.9.2022.
Visit Finland & Haaga-Helia amk 2020. Ruokamatkailun tuotesuositukset 2020. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2021/09/ruokamatkailun-tuotesuositukset-2020.pdf. Luettu 9.6.2022.
Visit Finland 2022. Kestävän ruokamatkailun opas. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-ruokamatkailun-opas-2021.pdf. Luettu 4.8.2025.
Muu opettajien osoittama materiaali.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Tällä opintojaksolla yhidstetääbn kontaktiopetusta ja verkko-opetusta. Opiskelijat pääsevät syventämään osaamistaan asiantuntijaluentojen ja mahdollisten yritysvierailujen kautta ruokamatkailualan toimijoihin, mikä tarjoaa käytännön näkökulmia ja mahdollisuuksia verkostoitumiseen
Työelämäyhteydet
Vierailut ruokamatkailuyrityksiin ja elinkeinon vierailuluennot
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei tenttiä
Kansainvälisyys
Pohjoismainen ruokamatkailu ja ruokakulttuuri
Oppimistehtävät
Oppimisportfolio:
1. Oppimispäiväkirja 1-5, painoarvo 10 %, yksilötyö
2. Ajankohtaista pohjoismaisessa ruokakulttuurissa (alustus + ajankohtainen artikkeli/podi/blogi + keskustelu ryhmässä, n. 10 min) painoarvo 10%, arvosana 1-5, , yksilötyö
3. Hyvinvointi- ja ruokamatkailu: pohjoismaiset ravitsemussuositukset matkailussa, lyhyt raportti, (max 2000 sanaa) arvosana 1-5, painoarvo 20 %, yksilötyö
4. Reflektointi yritysvierailusta tai vierailuluennosta. Vierailukohteen kuvaus ja analysointi ohjeiden mukaan., arvosana 1-5, painoarvo 10 % yksilötyö
5. Projektityö Hungry for Finlandille:
Osa 1: Valitun pohjoismaisen alueen identifointi: esimerkki case vertailuanalyysi, painoarvo 20%
Osa 2: suomalainen ja pohjoismainen ruokakulttuuri vetovoimatekijät 30 % arvosana 1-5, kokonaisuuden painoarvo 50 %, tiimityö sisältäen vertaisarvioinnin.
Koko opintojakson arviointi:
Loppuarviointi
Läpäisy - keskiarvo tehtävien arvosanoista vähintään 1