Ammattikeittiön esihenkilötyöLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: HOS003RR1A
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa:
-Toimialaa koskevan lainsäädännön keskeiset velvoitteet sekä ruokaturvallisuuteen ja elintarvikehygieniaan liittyvät käytänteet ja vastuut ammattikeittiössä,
-sopimusoikeuden keskeiset periaatteet, oikeuslähteet ja niiden hierarkian sekä sopimussuhteen elinkaareen liittyviä keskeisimpiä kysymyksiä ja sopimuksen merkityksen riskienhallinnan välineenä
-esihenkilötyön kannalta keskeisen työlainsäädännön pääpiirteet ja tuntee työehtosopimusjärjestelmää osana työoikeuden normihierarkiaa ja sen merkitystä työsuhteille.
-olennaiset työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet työsuhteen syntymisestä sen päättymiseen
-tuntee keskeiset työturvallisuus- ja työaikalainsäädännön säännöt.
Sisältö
Toimialan keskeinen lainsäädäntö
Ruokaturvallisuus ja elintarvikehygienia
Sopimusoikeus
Työvuorolistat, työoikeus, työsuhde, Mara työehtosopimus
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Ei edeltävyysvaatimuksia
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study
Arviointikriteerit - arvosana 1
Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Tunnistaa keskeistä toimialan, sopimus- sekä työoikeuden sääntelyä sekä olennaisia ammattikeittiön ruokaturvallisuuteen ja elintarvikehygieniaan liittyviä käytänteitä.
Arviointikriteerit - arvosana 3
Osaa ravintolatoiminnan keskeiset velvoitteet sekä ruokaturvallisuuteen ja elintarvikehygieniaan liittyvät tavanomaiset käytänteet ammattikeittiön toiminnassa. Osaa käyttää keskeisiä työoikeudellisia käsitteitä ja tuntee sopimusoikeuden keskeiset periaatteet ja normit. Tietää sopimuksen merkityksen riskienhallinnan välineenä.
Arviointikriteerit - arvosana 5
On sisäistänyt ravintolatoimialalla ja ammattikeittiössä sovellettavien sääntöjen ja käytänteiden merkityksen osana vastuullista liiketoimintaa. Osaa soveltaa työsuhteeseen vaikuttavia normeja erilaisissa tavanomaisissa tilanteissa. Hallitsee sopimusoikeuden keskeiset periaatteet ja normit sekä osaa hyödyntää sopimusta riskienhallinnan välineenä.
Oppimateriaalit
Tiedot oppimateriaaleista annetaan opintojakson alussa.