Raaka-aineet ja ravitsemus (9 op)
Toteutuksen tunnus: FPR2RR002-3007
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 03.01.2022 - 14.01.2022
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 17.01.2022 - 18.03.2022
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 9 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 20
- Koulutus
- RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
- Opettajat
- Mirjami Willman
- Saija Laitinen
- Sakari Ketolainen
- Ryhmät
-
CONTACTLähitoteutus
- Opintojakso
- FPR2RR002
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Viikko 2
Ti 25.1. klo 8.15–10.45 ONLINE
Opintojakson aloitus – ravitsemuksen ja elintarviketiedon tehtävien esittely
Ruoan kemiaa
Ravintorasvat
Pe 28.1. klo 9.00–15.00 ONLINE
Tehtävien esittely
Ryhmäytyminen ja ryhmäprosessin suunnittelu
Annos- ja ateriasuunnittelu 13–15
Viikko 3
Ti 1.2. klo 8.15–10.45
Quiz 1: Ruoan kemiaa ja ravintorasvat
Ravitsemustieto: Energiaravintoaineet
Pe 4.2. klo 8.30–15.45
Kasvikset
Viikko 4
Ti 8.2. klo 8.15–10.45
Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit
Ravitsemustieto: Vitamiinit ja kivennäisaineet
Opiskelijoiden esitykset: Laihduttajan ruokavalio, vähähiilihydraattinen ruokavalio
Pe 11.2. klo 8.30–15.45
Maito, kananmuna
Viikko 5
Ti 15.2. klo 8.15–10.45
Quiz 3: Maito ja kananmuna
Ravitsemustieto: Ravitsemussuositukset - ruoankäyttöä koskevat yleiset suositukset
Opiskelijoiden esitykset: Kouluruokailusuositus, Työpaikkaruokailu, ml. ruokailu vuorotyössä
Pe 18.2. klo 8.30–15.45
Kala
Talviloma
Viikko 6
Ti 1.3.2021 klo 8.15–10.45
Huom! Ei Quizia.
Ruokapäiväkirjan pitäminen ja vertaaminen ravitsemussuosituksiin
Opiskelijoiden esitykset:
Lasten ruoankäyttöä koskevat suositukset
Raskaana olevia ja imettäviä koskevat ruoankäytön suositukset
Ikääntyneiden ruoankäyttöä koskevat suositukset
Liikkujan/urheilijan ruokavalio
Vähähiilihydraattinen ruokavalio
Pe 4.3. klo 8.30–15.45
Liha
Viikko 7
Ti 8.3.2021 klo 8.15–10.45
Quiz 4: Kala ja liha
Ravitsemustieto: Tavallisimmat erityisruokavaliot
Opiskelijoiden esitykset: FOD MAP-ruokavalio
Pe 11.3. klo 8.30–15.45 opetuskeittiö Nuijamies
Viljat, leivonta, leipä, leivonnaiset
Viikko 8
Ti 15.3.2021 klo 8.15–10.45
Quiz 5: Viljat, leivonta, leipä, leivonnaiset
Opiskelijoiden esitykset: Erilaiset kasvissyöjät
Itämeren ruokavalio
Quizien (1-4) uusintamahdollisuus
Pe 18.3. klo 8.30–15.45 opetuskeittiö Nuijamies
Aamu: Ravitsemustieto: tentti Moodlessa
Elintarviketieto: Quiz 5 uusintamahdollisuus
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Oppimateriaalit
Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.
Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.
Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Lähi- ja online-opetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät
Verkossa ja Moodle -alustalla suoritettavat tehtävät
Työelämäyhteydet
Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Quizit Moodlen tenttitoiminnolla tiistaisin klo 8.15 tentin suorittamisen aikana on oltava kamera päällä Zoomissa!
Ravitsemustiedon tentti 16.3.
Quizien uusinnat ravitsemustiedon tentin jälkeen.
Uusintamahdollisuus yleisenä uusintatenttipäivänä.
Kansainvälisyys
Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.
Toteutuksen valinnaiset oppimistavat
Sovitaan erikseen opettajan kanssa.
Opinnollistaminen.
Oppimistehtävät
1. Quizit edellisen viikon aiheista. Quizeihin tulee kysymyksiä kaikista edellisen viikon aihealueista perustuen oppikirjaan (Utelias kokki). Quizit pidetään tiistaisin klo 8.15 (max. 5 p./quiz, yhteensä max. 25 pistettä).
Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat
Quiz 2 Kasvikset.
Quiz 3. Maito ja kananmuna
Quiz 4. Kala ja liha
Quiz 5. Vilja, leivonta ja sokeri
2. Ateriasuunnittelutehtävä (max. 10 p.)
3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (max. 30 p.)
4. Ravitsemusaiheiset esitykset (max. 5 p.)
5. Ruokapäiväkirjatehtävä (max. 10 p.)
6. Ravitsemustiedon tentti (max. 20 pistettä)
7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Hyväksytty +5 p tenttiin)
Suorita ravitsemuspassi itsenäisesti opintojakon loppuun mennessä. Palauta todistus hyväksytystä testistä Moodlen palautuskansioon viimeistään 18.3.
Koko opintojakson arviointi:
40-59 pistettä: arvosana 1
60-69 pistettä; arvosana 2
70-79 pistetä: arvosana 3
80-89 pistettä: arvosana 4
90-100 pistettä: arvosana 5
Arviointitavat
Oppimistehtävät pisteytetään tehtävien arviointiperusteissa esitetyllä tavalla.
Opettajan palaute opetuskeittiötyöskentelyn ohessa.