Raaka-aineet ja ravitsemusLaajuus (9 op)
Opintojakson tunnus: FPR2RR002
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 9 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• hallitsee ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
• tuntee raaka-aineet ja niiden ravitsemukselliset ominaisuudet
• osaa annossuunnittelun perusteet
• ymmärtää ruoan valmistuksen ilmiöitä
• tuntee elintarvikelainsäädännön
Sisältö
• Raaka-aineet: tunnistaminen, varastointi ja käsittely
• Elintarviketieto
• Ravitsemustieto
• Annossuunnittelu
• Ruoanvalmistuksen kokeelliset menetelmät
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Ruoka-alan toimintaympäristö -moduulin suorittaminen hyväksytysti.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Arviointikriteerit - arvosana 1
Opiskelija tunnistaa yleisimmät ravintolassa käytettävät raaka-aineet ja niiden ravitsemuksellisen sisällön, tunnistaa perusmaut sekä tuntee yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Osallistuu kokeellisten ruoanvalmistus töiden analysointiin ja esittämiseen. Kaikki osatehtävät ja tentit suoritettu hyväksytysti
Arviointikriteerit - arvosana 3
Opiskelija osaa hyödyntää raaka-aineita taloudellisesti ja ravitsemuksellisesti annostasolla sekä osaa ravintolaruokien keskeisiä aistittavia ominaisuuksia ja tarjoilla niitä. Osaa toteuttaa ja analysoida kokeellisen ruoanvalmistuksen työn.
Arviointikriteerit - arvosana 5
Opiskelija hyödyntää monipuolisesti raaka-aineita ja ravitsemussuosituksia annossuunnittelussa, toimii suunnitelmallisesti ja on sisäistänyt analyyttisen ajattelutavan.
Oppimateriaalit
Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.
Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.
Muu opettajan jakama materiaali
Lisätiedot
Opinnollistamistehtävät laaditaan yhteistyössä opintojakson vastuuopettajien kanssa.