Raaka-aineet ja ravitsemus (9op)

Opintojakson tunnus: FPR2RR002

Opintojakson perustiedot


Laajuus
9 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• hallitsee ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
• tuntee raaka-aineet ja niiden ravitsemukselliset ominaisuudet
• osaa annossuunnittelun perusteet
• ymmärtää ruoan valmistuksen ilmiöitä
• tuntee elintarvikelainsäädännön

Sisältö

• Raaka-aineet: tunnistaminen, varastointi ja käsittely
• Elintarviketieto
• Ravitsemustieto
• Annossuunnittelu
• Ruoanvalmistuksen kokeelliset menetelmät

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.

Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.

Muu opettajan jakama materiaali

Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin

Ruoka-alan toimintaympäristö -moduulin suorittaminen hyväksytysti.

Arviointikriteerit - arvosana 1

Opiskelija tunnistaa yleisimmät ravintolassa käytettävät raaka-aineet ja niiden ravitsemuksellisen sisällön, tunnistaa perusmaut sekä tuntee yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Osallistuu kokeellisten ruoanvalmistus töiden analysointiin ja esittämiseen. Kaikki osatehtävät ja tentit suoritettu hyväksytysti

Arviointikriteerit - arvosana 3

Opiskelija osaa hyödyntää raaka-aineita taloudellisesti ja ravitsemuksellisesti annostasolla sekä osaa ravintolaruokien keskeisiä aistittavia ominaisuuksia ja tarjoilla niitä. Osaa toteuttaa ja analysoida kokeellisen ruoanvalmistuksen työn.

Arviointikriteerit - arvosana 5

Opiskelija hyödyntää monipuolisesti raaka-aineita ja ravitsemussuosituksia annossuunnittelussa, toimii suunnitelmallisesti ja on sisäistänyt analyyttisen ajattelutavan.

Lisätiedot

Opinnollistamistehtävät laaditaan yhteistyössä opintojakson vastuuopettajien kanssa.

Siirry alkuun