Raaka-aineet ja ravitsemusLaajuus (9 op)

Opintojakson tunnus: FPR2RR002

Opintojakson perustiedot


Laajuus
9 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• hallitsee ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusteet
• tuntee raaka-aineet ja niiden ravitsemukselliset ominaisuudet
• osaa annossuunnittelun perusteet
• ymmärtää ruoan valmistuksen ilmiöitä
• tuntee elintarvikelainsäädännön

Sisältö

• Raaka-aineet: tunnistaminen, varastointi ja käsittely
• Elintarviketieto
• Ravitsemustieto
• Annossuunnittelu
• Ruoanvalmistuksen kokeelliset menetelmät

Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin

Ruoka-alan toimintaympäristö -moduulin suorittaminen hyväksytysti.

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Arviointikriteerit - arvosana 1

Opiskelija tunnistaa yleisimmät ravintolassa käytettävät raaka-aineet ja niiden ravitsemuksellisen sisällön, tunnistaa perusmaut sekä tuntee yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Osallistuu kokeellisten ruoanvalmistus töiden analysointiin ja esittämiseen. Kaikki osatehtävät ja tentit suoritettu hyväksytysti

Arviointikriteerit - arvosana 3

Opiskelija osaa hyödyntää raaka-aineita taloudellisesti ja ravitsemuksellisesti annostasolla sekä osaa ravintolaruokien keskeisiä aistittavia ominaisuuksia ja tarjoilla niitä. Osaa toteuttaa ja analysoida kokeellisen ruoanvalmistuksen työn.

Arviointikriteerit - arvosana 5

Opiskelija hyödyntää monipuolisesti raaka-aineita ja ravitsemussuosituksia annossuunnittelussa, toimii suunnitelmallisesti ja on sisäistänyt analyyttisen ajattelutavan.

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.

Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.

Muu opettajan jakama materiaali

Lisätiedot

Opinnollistamistehtävät laaditaan yhteistyössä opintojakson vastuuopettajien kanssa.

Siirry alkuun