Raaka-aineet ja ravitsemus (9 op)

Toteutuksen tunnus: FPR2RR002-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.01.2021 - 15.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
18.01.2021 - 19.03.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
9 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 20
Koulutus
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
Opettajat
Mirjami Willman
Sakari Ketolainen
Ryhmät
RR20SE
RR20SE Ruokatuotannon johtamisen ko, 2020 aloittaneet
Opintojakso
FPR2RR002

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Viikko 1
Ma 18.1.2021 klo 11.00-13.45 Lähiopetuksena Haagassa G318-luokassa.

Opintojakson aloitus

Ruoan kemiaa

Ravintorasvat

Ti 19.1.2021 klo 9.00-16.00 Opetuskeittiö Nuijamies

Annos- ja ateriasuunnittelu


Viikko 2
Ma 25.1.2021 klo 11.00-11.30

Quiz 1: Ruoan kemiaa ja ravintorasvat

Ma 25.1.2021 klo 11.30-13.45

Ravitsemustieto: Energiaravintoaineet

Ti 26.1. 2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies

Kasvikset



Viikko 3
Ma 1.2.2021 klo 11.00-11.30

Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit

Ma 1.2.2021 klo 11.30-13.45

Ravitsemustieto: Vitamiinit ja kivennäisaineet

Opiskelijoiden esitykset: Laihduttajan ruokavalio

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Ti 2.2.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies

Maito, kananmuna


Viikko 4
Ma 8.2.2021 klo 11.00-11.30
Quiz 3: Maito ja kananmuna

Ma 8.2.2021 klo 11.30-13.45

Ravitsemustieto:

Ravitsemussuositukset - ruoankäyttöä koskevat yleiset suositukset

Opiskelijoiden esitykset: Kouluruokailusuositus, KELAn suositus korkeakouluille

Työpaikkaruokailu

Ti 9.2.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies

Kala

Viikko 5
Ma 15.2.2021 klo 11.00-13.45

Huom! Ei Quizia.

Ruokapäiväkirjan pitäminen ja vertaaminen ravitsemussuosituksiin

Opiskelijoiden esitykset: Lapsia sekä raskaana olevia ja imettäviä koskevat ruoankäytön suositukset

Ikääntyneiden ruoankäyttöä koskevat suositukset

Liikkujan/urheilijan ruokavalio

Ti 16.2.2021 klo 9.000-16.00 opetuskeittiö Nuijamies

Liha


Viikko 6

Ma 1.3.2021 klo 11.00-11.30

Quiz 4: Kala ja liha

Ma 1.3.2021 klo 11.30-13.45

Ravitsemustieto:

Tavallisimmat erityisruokavaliot

Ti 2.3.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies

Viljat, leivonta ja sokeri


Viikko 7
Ma 8.3.2021 klo 11.00-11.30

Quiz 5: Viljat, leivonta ja sokeri

Ma 8.3.2021 klo 11.30-13.45

Ravitsemustieto:

Opiskelijoiden esitykset: Erilaiset kasvissyöjät

FOOD MAP-ruokavalio

Itämeren ruokavalio
Ti 9.3.20201 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies

Erityisruokavaliot

Sydänmerkkiaterian ”treeni”


Viikko 8
Ma 15.3.2021 klo 11.00- 12.15

Ravitsemustieto: tentti Moodlessa (Zoomissa kamera päällä)

Ma 15.3.2021 klo 12.30-13.45

Elintarviketieto: Quizien uusintamahdollisuus

Ti 16.3.2021 klo 9.00-16.00 opetuskeittiö Nuijamies

Sydänmerkkiaterian toteutus

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.

Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.

Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät
Verkossa ja Moodle -alustalla suoritettavat tehtävät

Työelämäyhteydet

Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Quizit Moodlen tenttitoiminnalla maanantaisin klo 11.00-11.30, tentin suorittamisen aikana on oltava kamera päällä Zoomissa!
Ravitsemustiedon tentti 15.3.

Quizien uusinnat ravitsemustiedon tentin jälkeen.

Uusintamahdollisuus yleisenä uusintatenttipäivänä.

Kansainvälisyys

Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Sovitaan erikseen opettajan kanssa.
Opinnollistaminen.

Oppimistehtävät

1. Quizit edellisen viikon aiheista. Quizeihin tulee kysymyksiä kaikista edellisen viikon aihealueista perustuen oppikirjaan (Utelias kokki). Quizit pidetään maanantaisin klo 11.00-11.30. (max. 5 p./quiz, yhteensä max. 25 pistettä).

Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat
Quiz 2 Kasvikset.
Quiz 3. Maito ja kananmuna
Quiz 4. Kala ja liha
Quiz 5. Vilja, leivonta ja sokeri


2. Ateriasuunnittelutehtävä (max. 15 p.)
Kolmen ruokalajin bisneslounaan suunnittelu ja toteutus. Saat erillisen ohjeen tehtävän tekemiseen (ks. alla).


3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (max. 25 p.)

4. Ravitsemusaiheiset esitykset Valitse alla olevasta listasta parisi kanssa aihe ja katso erillinen ohjeistus. (max. 5 p.)

5. Ruokapäiväkirjatehtävä (ks. erillinen ohje alla). Tehtävän palautus viimeistään 15.3. Moodleen (max. 10 p.)

6. Ravitsemustiedon tentti (max. 20 pistettä)

7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Hyväksytty +5 p tenttiin)

Suorita ravitsemuspassi itsenäisesti opintojakon loppuun mennessä. Palauta todistus hyväksytystä testistä Moodlen palautuskansioon viimeistään 19.3.

Koko opintojakson arviointi:

40-59 pistettä: arvosana 1

60-69 pistettä; arvosana 2

70-79 pistetä: arvosana 3

80-89 pistettä: arvosana 4

90-100 pistettä: arvosana 5

Arviointitavat

Oppimistehtävät pisteytetään tehtävien arviointiperusteissa esitetyllä tavalla.
Opettajan palaute opetuskeittiötyöskentelyn ohessa.

Siirry alkuun