Raaka-aineet ja ravitsemus (9 op)

Toteutuksen tunnus: FPR2RR002-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.01.2021 - 15.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
18.01.2021 - 19.03.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
9 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 20
Koulutus
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
Opettajat
Saija Laitinen
Jari Karjalainen
Ryhmät
RR20SE
RR20SE Ruokatuotannon johtamisen ko, 2020 aloittaneet
Opintojakso
FPR2RR002

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Quizit -maanantaisin klo 11.00 - 11.30
Ravitsemustieto: maanantaisin klo 11.30-13.45
Elintarviketieto: videot katsottavissa ennen keittiötunteja
Keittiö - keskiviikkoisin 9.00-16.00

vko 3 18.-22.1.
Ma: Opintojakson aloitus + ruoan kemiaa
Ke: Annos- ja ateriasuunnittelu, Jamix

vko 4. 25.-29.1.
Ma:
Quiz 1: Quiz 1 –Ruoan kemia + ravintorasvat
Energiaravintoaineet
Ke: Kasvikset

vko 5. 1.2.-5.2.
Ma: Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit
Vitaminit ja kivennäisaineet
Ke: Maito, kananmuna

vko 6. 8.2.-12.2.
Ma: Quiz 3: Maito ja kananmuna
Ruoankäyttöä koskevat suositukset
Ke: Kala

vko 7. 15.2.-19.2
Ma: Ruokapäiväkirja ja ravitsemussuositukset
Ke: Liha

vko 8. 22.-26.2.
Talviloma. Opetukseton viikko

vko 9. 1.-5.3.
Ma:
Quiz 4: Liha ja kala
Tavallisimmat erityisruokavaliot
Ke: Viljat, leivonta ja sokeri

vko 10. 8.-12.3.
Ma:Quiz 5: Viljavalmisteet, leivonta, sokeri
Ravitsemustieto: esityksiä
Ke: Sydänmerkkiaterian "treeni

vko 11 15.-19.3.
Ma: Ravitsemustiedon tentti, quizien uusintamahdollisuus
Ke: Sydänmerkkilounaan toteutus

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2020. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.

Voutilainen E., Fogelholm M. & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.

Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät

Työelämäyhteydet

Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat: maanantaina 25.1.2021
Quiz 2 Kasvikset: maanantaina 1.2.2021
Quiz 3. Maito ja kananmuna: 8.2.2021
Quiz 4. Kala ja liha: maanantaina 1.3.2021
Quiz 5. Vilja, leivonta, sokeri: maanantaina 8.3.2021

Ravitsemustiedon tentti maanantaina 15.3.2021

Uusintamahdollisuus kevään 2021 aikana.

Kansainvälisyys

Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.

Oppimistehtävät

1. Elintarviketiedoon quizit (Yksilötehtävä) max. 25 p.
2. Ateriasuunnittelutehtävä (Ryhmätehtävä) max 15 p.
3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (Ryhmätehtävä) max, 25 p.
4. Ravitsemusaiheisiin liittyen esitys (Paritehtävä) max 5 p.
5. Ruokapäiväkirjatehtävä (Yksilötehtävä) max. 10 p.
6. Ravitsemustiedon tentti (Yksilötehtävä) max. 20 p.
7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Yksilötehtävä) 5 lisäpistettä

Arviointitavat

Kaikki opintojakson tehtävät on palautettava.

Koko opintojakson arviointi seuraavien pisteiden perusteella:

40-59 pistettä: arvosana 1

60-69 pistettä; arvosana 2

70-79 pistetä: arvosana 3

80-89 pistettä: arvosana 4

90-100 pistettä: arvosana 5

Siirry alkuun