Raaka-aineet ja ravitsemus (9 op)

Toteutuksen tunnus: FPR2RR002-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.01.2020 - 24.01.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
20.01.2020 - 20.03.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
9 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 20
Koulutus
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
Opettajat
Eeva Pajakkala
Sakari Ketolainen
Opintojakso
FPR2RR002

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Viikko
Keittiöpäivä maanantaisin klo 8.30-16
Teoria tiistaisin klo 14-16.45, quizit tiistaisin klo 14


vko 4 20.-24.1.
MA: Opintojakson aloitus + ruoan kemiaa, Annos- ja ateriasuunnittelu,
TI: Erityisruokavaliot

vko 5 27.-31.1.
Ma: Kasvikset
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 1: Quiz 1 –Ruoan kemia + rasvat


vko 6 3.-7.2.
Ma: Maito, kananmuna
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit


vko 7 4.-8.2.
Ma: Kala
Ti: Vitamiinit ja kivennäisaineet Quiz 3: Maito ja kananmuna


vko 8 17.-21.2. Opetukseton viikko

vko 9 24.-28.2.
Ma: Viljat, leivonta ja sokeri
Ti: Ruokapäiväkirja ja ravitsemussuositukset


vko 10 2.-6.3.
Ma: Liha
Ti: Ruokapäiväkirjan analysointi Quiz 4: Viljat, leivonta ja sokeri


vko 11 9.-13.3.
MA: aihe avoin
Ti: Resto 2020 Quiz 5: Kala ja liha


vko 12 16.-20.3.
MA: Sydänmerkkitoteutus
Ti: Ravitsemustieteen tentti

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.

Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.

Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät
Verkossa ja Moodle -alustalla suoritettavat tehtävät

Työelämäyhteydet

Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.
Resto 2020 -projektiin osallistuminen

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat tiistai 28.1.2020
Quiz 2 Kasvikset. tiistai 4.2.2020
Quiz 3. Maito ja kananmuna tiistai 11.2.2020
Quiz 4. Vilja, leivonta ja sokeri tiistai 3.3.2020
Quiz 5. Kala ja liha tiistai 10.3.2020

Ravitsemustieteen tentti tiistai 16.3.2020

Uusintamahdollisuus kevään 2020 uusintatenttipäivinä

Kansainvälisyys

Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Sovitaan erikseen opettajan kanssa.

Oppimistehtävät

1. Quizit (Yksilötehtävä) -- 30 p
2. Ateriasuunnittelutehtävä (Ryhmätehtävä) -- 15 p
3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (Ryhmätehtävä) -- 15 p
4. Mediaseuranta raaka-aine- ja ravitsemusaiheisiin liittyen opintojakson ajan (Yksilötehtävä) -- hyl/hyv
5. Ruokapäiväkirjatehtävä (Yksilötehtävä) -- 20 p
6. Ravitsemustieteen tentti (Yksilötehtävä) -- 20 p
7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Yksilötehtävä) -- hyv/hyl

Go back to top of page