Raaka-aineet ja ravitsemus (9 op)
Toteutuksen tunnus: FPR2RR002-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.01.2020 - 24.01.2020
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 20.01.2020 - 20.03.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 9 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 20
- Koulutus
- RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
- Opettajat
- Eeva Pajakkala
- Sakari Ketolainen
- Opintojakso
- FPR2RR002
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Viikko
Keittiöpäivä maanantaisin klo 8.30-16
Teoria tiistaisin klo 14-16.45, quizit tiistaisin klo 14
vko 4 20.-24.1.
MA: Opintojakson aloitus + ruoan kemiaa, Annos- ja ateriasuunnittelu,
TI: Erityisruokavaliot
vko 5 27.-31.1.
Ma: Kasvikset
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 1: Quiz 1 –Ruoan kemia + rasvat
vko 6 3.-7.2.
Ma: Maito, kananmuna
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit
vko 7 4.-8.2.
Ma: Kala
Ti: Vitamiinit ja kivennäisaineet Quiz 3: Maito ja kananmuna
vko 8 17.-21.2. Opetukseton viikko
vko 9 24.-28.2.
Ma: Viljat, leivonta ja sokeri
Ti: Ruokapäiväkirja ja ravitsemussuositukset
vko 10 2.-6.3.
Ma: Liha
Ti: Ruokapäiväkirjan analysointi Quiz 4: Viljat, leivonta ja sokeri
vko 11 9.-13.3.
MA: aihe avoin
Ti: Resto 2020 Quiz 5: Kala ja liha
vko 12 16.-20.3.
MA: Sydänmerkkitoteutus
Ti: Ravitsemustieteen tentti
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Oppimateriaalit
Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.
Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.
Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät
Verkossa ja Moodle -alustalla suoritettavat tehtävät
Työelämäyhteydet
Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.
Resto 2020 -projektiin osallistuminen
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat tiistai 28.1.2020
Quiz 2 Kasvikset. tiistai 4.2.2020
Quiz 3. Maito ja kananmuna tiistai 11.2.2020
Quiz 4. Vilja, leivonta ja sokeri tiistai 3.3.2020
Quiz 5. Kala ja liha tiistai 10.3.2020
Ravitsemustieteen tentti tiistai 16.3.2020
Uusintamahdollisuus kevään 2020 uusintatenttipäivinä
Kansainvälisyys
Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.
Toteutuksen valinnaiset oppimistavat
Sovitaan erikseen opettajan kanssa.
Oppimistehtävät
1. Quizit (Yksilötehtävä) -- 30 p
2. Ateriasuunnittelutehtävä (Ryhmätehtävä) -- 15 p
3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (Ryhmätehtävä) -- 15 p
4. Mediaseuranta raaka-aine- ja ravitsemusaiheisiin liittyen opintojakson ajan (Yksilötehtävä) -- hyl/hyv
5. Ruokapäiväkirjatehtävä (Yksilötehtävä) -- 20 p
6. Ravitsemustieteen tentti (Yksilötehtävä) -- 20 p
7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Yksilötehtävä) -- hyv/hyl