Raaka-aineet ja ravitsemus (9 op)
Toteutuksen tunnus: FPR2RR002-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.01.2020 - 24.01.2020
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 20.01.2020 - 20.03.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 9 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 20
- Koulutus
- RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
- Opettajat
- Saija Laitinen
- Jari Karjalainen
- Opintojakso
- FPR2RR002
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Viikko Teoria tiistaisin Keittiö - keskiviikkoisin klo 8.30-16.00 Quizit -tiistaisin klo 14.00
vko 4 20.-24.1.
Ti: Opintojakson aloitus + ruoan kemiaa
Ke: Annos- ja ateriasuunnittelu, Jamix, Erityisruokavaliot
vko 5 27.-31.1.
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 1: Quiz 1 –Ruoan kemia + rasvat
Ke: Kasvikset
vko 6 3.-7.2.
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit
Ke: Maito, kananmuna
vko 7 4.-8.2.
Ti: Vitamiinit ja kivennäisaineet Quiz 3: Maito ja kananmuna
Ke: Kala
vko 8 17.-21.2. Opetukseton viikko
vko 9 24.-28.2.
Ti: Ruokapäiväkirja ja ravitsemussuositukset
Ke: Viljat, leivonta ja sokeri
vko 10 2.-6.3.
Ti: Ruokapäiväkirjan analysointi Quiz 4: Viljat, leivonta ja sokeri
Ke: Liha
vko 11 9.-13.3.
Ti: Resto 2020 Quiz 5: Kala ja liha
Ke: Resto 2020
vko 12 16.-20.3.
Ti: Ravitsemustieteen tentti
Ke: Sydänmerkkitoteutus
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Oppimateriaalit
Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.
Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.
Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät
Verkossa ja Moodle -alustalla suoritettavat tehtävät
Työelämäyhteydet
Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.
Resto 2020 -projektiin osallistuminen
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat tiistai 28.1.2020
Quiz 2 Kasvikset. tiistai 4.2.2020
Quiz 3. Maito ja kananmuna tiistai 11.2.2020
Quiz 4. Vilja, leivonta ja sokeri tiistai 3.3.2020
Quiz 5. Kala ja liha tiistai 10.3.2020
Ravitsemustieteen tentti tiistai 16.3.2020
Uusintamahdollisuus kevään 2020 uusintatenttipäivinä
Kansainvälisyys
Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.
Oppimistehtävät
1. Quizit (Yksilötehtävä)
2. Ateriasuunnittelutehtävä (Ryhmätehtävä)
3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (Ryhmätehtävä)
4. Mediaseuranta raaka-aine- ja ravitsemusaiheisiin liittyen opintojakson ajan (Yksilötehtävä)
5. Ruokapäiväkirjatehtävä (Yksilötehtävä)
6. Ravitsemustieteen tentti (Yksilötehtävä)
7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Yksilötehtävä)