Raaka-aineet ja ravitsemus (9 op)

Toteutuksen tunnus: FPR2RR002-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.01.2020 - 24.01.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
20.01.2020 - 20.03.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
9 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 20
Koulutus
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
Opettajat
Saija Laitinen
Jari Karjalainen
Opintojakso
FPR2RR002

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Viikko Teoria tiistaisin Keittiö - keskiviikkoisin klo 8.30-16.00 Quizit -tiistaisin klo 14.00

vko 4 20.-24.1.
Ti: Opintojakson aloitus + ruoan kemiaa
Ke: Annos- ja ateriasuunnittelu, Jamix, Erityisruokavaliot

vko 5 27.-31.1.
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 1: Quiz 1 –Ruoan kemia + rasvat
Ke: Kasvikset

vko 6 3.-7.2.
Ti: Energiaravintoaineet Quiz 2: Kasvikset, peruna, sienet ja palkokasvit
Ke: Maito, kananmuna

vko 7 4.-8.2.
Ti: Vitamiinit ja kivennäisaineet Quiz 3: Maito ja kananmuna
Ke: Kala

vko 8 17.-21.2. Opetukseton viikko

vko 9 24.-28.2.
Ti: Ruokapäiväkirja ja ravitsemussuositukset
Ke: Viljat, leivonta ja sokeri

vko 10 2.-6.3.
Ti: Ruokapäiväkirjan analysointi Quiz 4: Viljat, leivonta ja sokeri
Ke: Liha

vko 11 9.-13.3.
Ti: Resto 2020 Quiz 5: Kala ja liha
Ke: Resto 2020

vko 12 16.-20.3.
Ti: Ravitsemustieteen tentti
Ke: Sydänmerkkitoteutus

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
b. Tentit ja oppimistehtävät
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. & Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark. Helsinki.

Voutilainen E., Fogelholm M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro, Helsinki.

Muu opettajan jakama ja osoittama materiaali.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät
Keittötyöskentely, kokeellinen ruoanvalmistus, ruoanvalmistusilmiöiden havainnointi ja raportointi
Tentit ja oppimistehtävät
Verkossa ja Moodle -alustalla suoritettavat tehtävät

Työelämäyhteydet

Tiedon, havaintojen ja osaamisen hyödyntäminen työelämässä sekä hankitun osaamisen soveltaminen ja kytkeminen teoriaan.
Resto 2020 -projektiin osallistuminen

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Quiz 1. Ruoan kemiaa ja rasvat tiistai 28.1.2020
Quiz 2 Kasvikset. tiistai 4.2.2020
Quiz 3. Maito ja kananmuna tiistai 11.2.2020
Quiz 4. Vilja, leivonta ja sokeri tiistai 3.3.2020
Quiz 5. Kala ja liha tiistai 10.3.2020

Ravitsemustieteen tentti tiistai 16.3.2020

Uusintamahdollisuus kevään 2020 uusintatenttipäivinä

Kansainvälisyys

Kotikansainvälisyys mahdollisten ruokatuotteiden muodossa.

Oppimistehtävät

1. Quizit (Yksilötehtävä)
2. Ateriasuunnittelutehtävä (Ryhmätehtävä)
3. Keittiökertojen havainnointitehtävät ja niiden raportointi (Ryhmätehtävä)
4. Mediaseuranta raaka-aine- ja ravitsemusaiheisiin liittyen opintojakson ajan (Yksilötehtävä)
5. Ruokapäiväkirjatehtävä (Yksilötehtävä)
6. Ravitsemustieteen tentti (Yksilötehtävä)
7. Ravitsemuspassin suorittaminen (Yksilötehtävä)

Go back to top of page