•   Tutkimus- ja kehittämisosaaminen YHT1PI006-3020 24.10.2022-16.12.2022  5   (RH21SB, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa omassa opinnäytetyössään tai muussa kehityshankkeessa

    - hakea oleellista tietoa sekä arvioida kriittisesti lähteitä ja tiedon luotettavuutta,
    - kuvata asiatyylillä ja jäsennellysti tutkimusprosessia ja merkitä lähteet asianmukaisesti,
    - käyttää omaan opinnäytetyöhön tai projektiin soveltuvaa menetelmää aineiston ja työelämätiedon hankkimiseen ja analysointiin,
    - perustella valintojaan ja tehdä näkyväksi konkreettisia kehittämisehdotuksia, ja
    soveltaa eettisiä toimintaperiaatteita oman tutkimus- tai kehittämistyön kaikissa vaiheissa.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opintojakso edeltää opinnäytetyötä. Opintojakson aikana tai sen jälkeen opiskelija ilmoittautuu Wihissä opinnäytetyön tekijäksi.
    Sisältö
    Ks. osaamistavoitteet. Sisältö ilmoitetaan tarkemmin toteutuskuvauksissa.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija

    - Osaa hakea kehittämiseen ja tutkimukseen tarvittavia tiedonlähteitä sekä hallitsee viittaustekniikan
    - Osaa tehdä tutkimus- ja kehittämissuunnitelman
    - Tunnistaa eri tutkimusmenetelmiä ja tutkimustoimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija (edellisten lisäksi)

    - Osaa valita ja käyttää soveltuvia menetelmiä tutkimusaineiston ja työelämätiedon hankkimiseen
    - Osaa arvioida ja analysoida aineistoja sekä perustella valintojaan
    - Osaa kuvata omaa tutkimusprosessia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija (edellisten lisäksi)

    - Osaa arvioida kriittisesti tiedon, analyysien ja tutkimusten luotettavuutta
    - Osaa soveltaa eettisiä periaatteita tutkimus- ja kehittämistyössään
    - Osaa arvioida kehittämisehdotuksia ja niiden toteuttamista työelämässä
    Lisätiedot
    Vastuuopettajat: Kristiina Adamsson, Kaarina Järventaus ja Juha Lindstedt

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opintojakso on tarkoitettu Haagan restonomiopiskelijoille (ryhmälle RH21SB).

    Opintojaksolla on luentoja ja workshop-työskentelyä.

    Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.


    Oppimistavoitteet

    Opintojakson suoritettuaan opiskelija
    •Ymmärtää tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmien peruskäsitteistön ja merkityksen kehittämistyössä
    •Osaa löytää ja hyödyntää kriittisesti hotelli-, ravintola- ja matkailualan ja niitä sivuavia tietolähteitä
    •Tuntee kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet ja ymmärtää monimenetelmäisyyden merkityksen
    •Osaa hyödyntää tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmiä
    •Tuntee tutkimusprosessin sekä restonomin opinnäytetyön vaatimukset ja rakenteen

    Sisältö
    •Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyö alan yrityksissä ja organisaatioissa
    •Tutkimuksellisen kehittämishankkeen suunnittelu
    •Tiedonhaku, tiedonlähteet ja niiden kriittinen arviointi
    •Tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmät käytännössä
    •Tutkimus- ja kehittämistyön raportointi
    •Opinnäytetyö Haaga-Heliassa

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Ojasalo, K., Moilanen, T. & Ritalahti, J. 2015. Kehittämistyön menetelmät: uudenlaista osaamista liiketoimintaan. WSOYpro. Helsinki. E-kirja. Luettu: 14.9.2022.

    Opinnäytetyökoordinaattorit 2022.Raportointiohje pitkille raporteille ja opinnäytetyölle. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy. Helsinki. Luettavissa: https://www.haaga-helia.fi/fi/raportointiohjeet. Luettu: 14.9.2022.

    Luentomateriaali Moodlessa.

    Työelämäyhteydet

    Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan tutkimus- ja kehittämistyöhön. Harjoitustehtäviä voidaan tehdä työelämän ja Haaga-Helian hankkeiden kanssa yhteistyössä toteutettavissa projekteissa.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti on Moodlessa periodin 1. viimeisellä viikolla. Mahdollisuus uusia seuraavan kahden periodin aikana.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Opintojaksolla tutustutaan hospitality-alan kansainvälisiin tietolähteisiin.

    Ajoitus

    24.10.2022 - 16.12.2022

    Oppimistehtävät

    Opintojakso sisältää tehtäviä, jotka tehdään pareittain. Alla olevien tehtävien tarkemmat tehtävänannot tulevat viikoittaisiin osioihin Moodleen. Tehtävät: 1. Tee visuaalinen esitys yhdestä valitsemasta kehittämis- tai innovointimenetelmästä PowerPoint-esityksenä. 2. Valitse Theseuksesta oman alasi opinnäytetyö, kuvaa sen suunnittelu sekä sanallisesti että visuaalisesti (esim. aikajana, prosessikuvaus), laajuus noin 3 x A4. 3. Hae tehtävässä määritellystä aihealueesta lähdeaineistoa ja arvioi kriittisesti lähteiden luotettavuutta. 4. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Haastattelutehtävä. Tutkimusmenetelmien tiedonkeruuseen tutustuminen. Laadullinen tutkimus: tehkää 1 haastattelu/ ryhmän jäsen (yhteensä 2 haastattelua). 5. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ: Kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus, sisältää 2 osiota: a) tee tehtävä Moodlessa (tehtävä toteutettu tenttimuotoisena) b) Tehkää kyselylomake Webropol-ohjelmalla 6. Tee annetusta materiaalista kuvia, taulukoita ja modernia infografiikkaa. 7. PAKOLLINEN TEHTÄVÄ. Monivalintatentti Moodlessa tutkimus-, kehittämis- ja innovointimenetelmistä. Bonustehtävä: Laadullisen aineiston analysointi teemoittelemalla, laajuus noin 3 x A4.

    Ilmoittautumisaika

    13.06.2022 - 21.10.2022

    Aikataulu

    Opetus maanantaisin klo 8.15-10.45 luokassa L401 ja tiistaisin klo 11.15-13.45 luokassa L401.

    Viikko 1. Opintojakson suunnitelma ja tavoite, tehtävien esittely, tutkimuksen ja kehittämistyön suunnittelu. Tutkimus-, kehittämis- ja innovointityö hospitality-alalla

    Viikko 2. Ideointi-, innovointi- ja kehittämismenetelmät

    Viikko 3. Tiedonhaku, tietolähteet ja kriittinen arviointi ja tutkimuksen etiikka

    Viikko 4. Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät, tutkimuksen raportointi

    Viikko 5. Kvalitatiiiviset tutkimusmenetelmät

    Viikko 6. Tutkimustulosten havainnollistaminen (kuvat, taulukot ja muu infografiikka ja tutkimuksen luotettavuus

    Viikko 7. Tutkimuksen eettiset kysymykset, restonomin opinnäytetyö

    Viikko 8. Tentti

    Ryhmä
    • RH21SB
    • CONTACT
    Opettaja

    Saija Laitinen, Jouko Loijas

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Opintojakso sisältää:

    - tentin, joka on yksilötehtävä, max 15 p.
    - tehtäviä pääasiassa pareittain, max 85 p.


    Arvioinnin kohteet ja kriteerit
    Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
    Arvosana 1: Osaa hakea kehittämiseen ja tutkimukseen tarvittavia tiedonlähteitä. Osaa tehdä tutkimus- ja kehittämissuunnitelman. Tunnistaa eri tutkimusmenetelmiä ja tutkimustoimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä.
    Arvosana 3: Osaa valita ja käyttää soveltuvia menetelmiä tutkimusaineiston ja työelämätiedon hankkimiseen. Osaa analysoida tietoa aineistoja ja perustella valintojaan. Osaa kuvata omaa tutkimusprosessia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia.
    Arvosana 5: Osaa arvioida kriittisesti tiedon, analyysien ja tutkimusten luotettavuutta. Osaa soveltaa eettisiä periaatteita tutkimus- ja ja kehittämistyössään. Osaa arvioida kehittämisehdotuksia ja niiden toteuttamista työelämässä.


    Kokonaispisteet Arvosana
    100-90 5
    89-80 4
    79-70 3
    69-60 2
    59-40 1

    Koulutus

    HOTRA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5