•   Ruokamatkailu TOU2RR001-3025 21.08.2023-13.10.2023  5   (RR21SE, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    • ymmärtää matkailun ja ruokamatkailun kokonaiskuvan ja merkityksen
    • tuntee tärkeimmät matkailun ja ruokamatkailun kohderyhmät
    • ymmärtää ruuan ja juoman tärkeäksi, elämykselliseksi osaksi matkailua
    • osaa tuotteistaa ja tuottaa elämyksellisiä, esteettisiä sekä kannattavia elementtejä ruokamatkailuun
    • osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille ruokamatkailijoille sopivaa ruokaa
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Ei lähtötasovaatimuksia tai sidonnaisuuksia.
    Sisältö
    • Matkailu ja ruokamatkailu käsitteenä, ruokatuotteen tuoma lisäarvo matkailuelinkeinolle
    • Matkailun ja ruokamatkailun kohderyhmiin tutustuminen
    • Palvelumuotoilu osana tuotteistamista ja suunnittelua
    • Elämyksellisen ruokatuotteen suunnittelu ja toteutus käytännössä kannattavuus huomioiden
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
    - Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
    - Yksilötehtävät
    - Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

    TAI

    Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Kirjallisuutta:

    Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.

    Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.

    Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.

    Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.

    Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.

    Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.

    Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.

    Työelämäyhteydet

    Opintojaksolla on 4 vierailijaa Roosa Halonen Forum Virium Ville Parkkinen Haaga-Helia amk Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi yksilötehtävänä

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Toimeksanto tehdään Urban & Local -hankkeelle, tavoitteena tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi hankkeessa luodaan syötävää kaupunkia ja pääkaupunkiseudun lähiruoan ja ravintola-alan liiketoimintaa edistävää toimijaverkostoa. Hankkeessa toteutetaan tilallisia kokeiluja sekä tuotetaan palveluja ja tuotteita yhdessä yritysten, (lähi)ruokatoimijoiden, kaupunkien ja tutkimus - ja oppilaitosten kanssa.

    Ajoitus

    21.08.2023 - 13.10.2023

    Oppimistehtävät

    Ennakkotehtävä: Suomen ruokamatkailustrategia ja tuotesuositukset (yksilötehtävä) Hyväksytty/hylätty Tehtävä 1 Pohdinta- ja työpajatehtävät lähiopetuksessa ryhmässä 20 % Tehtävä 1. Matkailun asiakastehtävä (yksilötehtävä) 15 % Tehtävä 2. Alueelliset Benchmark-ruokamatkailuesimerkit (yksilötehtävä) 15 % Tehtävä 3. Ruokamatkailutuote pop up (ryhmätehtävä) 50 %

    Ilmoittautumisaika

    12.06.2023 - 18.08.2023

    Aikataulu

    TOU2RR001-3025 torstai klo 11-13:45, perjantai 9.00-10:45

    to 24.8. Päivän aihe: kick-off
    o Kickoff, kurssin rakenne ja yhteiset pelisäännöt sekä Toimeksiannon esittely
    o Ennakkotehtävän purku
    pe 25.8. Päivän aihe: Suomi-ruokaa
    o Suomi-ruokaa
    o Matkailun suuralueet ja alueelliset ruokahelmet
    o Ohjeistus: Tehtävä 1. ohjeistus (Suomeen suuntautuva matkailu tutuksi)

    to 31.8. Päivän aihe: toimeksiantaja
    • Toimeksiannon kertaus ja yksilöinti
    • ryhmäjaot ja tiimityön pelisäännöt (lomake)

    pe 1.9. Päivän aihe: ruokamatkailun asiakkaat
    o ruokamatkailun asiakkaat
    o Palautus: tehtävä 1

    to 7.9. Päivän aihe: esitykset ja sparraus
    o Esitys & sparraus: ryhmätehtävän ensimmäiset ideat
    o ryhmätyön työstämistä
    o Ohjeistus: tehtävä 2

    pe 8.9. Päivän aihe: palvelumuotoilu
    o Palvelumuotoilutyöpaja
    o Palvelumuotoilun työkalut ja ryhmätyön edistäminen palvelumuotoilun keinoin

    to 14.9. Päivän aihe: Ryhmien ruokamatkailutuotteiden koordinointi
    pe 15.9. Päivän aihe: Benchmark
    • Esitykset: tehtävä 2: ruokamatkailun tarinallistetut benchmarkit
    • Kotitehtävä: tarinallistamisvideot
    to 21.9 Päivän aihe: tarinallistaminen
    pe 22.9. Päivän aihe: Juomat suomalaisessa ruokamatkailussa

    to 28.9. Päivän aihe: Tuotekehitys ja esivalmistelut
    pe 29.9. Päivän aihe: Tuotekehitys ja esivalmistelut

    5-6.10. Pop Up -toteutus Hakanimen halli, oman vastuupäivän toteutus

    to 12.10. Päivän aihe: Lopetus
    • loppuesitykset
    • kurssin yhteenveto ja palautteet

    Ryhmä
    • RR21SE
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
    - Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
    - Yksilötehtävät
    - Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

    TAI

    opinnollistaminen

    Opettaja

    Jari Karjalainen, Sini Garam

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.


    Kokonaispisteet Arvosana
    100-90 5
    89-80 4
    79-70 3
    69-60 2
    59-40 1

    Arvosana 1
    Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.

    Arvosana 3
    Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.

    Arvosana 5
    Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

    Koulutus

    RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma

    T&K-osuus

    3.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5