•   Ruokamatkailu TOU2RR001-3012 18.01.2021-19.03.2021  5   (RH18SB) +-
    Osaamistavoitteet
    • ymmärtää matkailun ja ruokamatkailun kokonaiskuvan ja merkityksen
    • tuntee tärkeimmät matkailun ja ruokamatkailun kohderyhmät
    • ymmärtää ruuan ja juoman tärkeäksi, elämykselliseksi osaksi matkailua
    • osaa tuotteistaa ja tuottaa elämyksellisiä, esteettisiä sekä kannattavia elementtejä ruokamatkailuun
    • osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille ruokamatkailijoille sopivaa ruokaa
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Ei lähtötasovaatimuksia tai sidonnaisuuksia.
    Sisältö
    • Matkailu ja ruokamatkailu käsitteenä, ruokatuotteen tuoma lisäarvo matkailuelinkeinolle
    • Matkailun ja ruokamatkailun kohderyhmiin tutustuminen
    • Palvelumuotoilu osana tuotteistamista ja suunnittelua
    • Elämyksellisen ruokatuotteen suunnittelu ja toteutus käytännössä kannattavuus huomioiden
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Lähiopetus ja Zoom-luennot.
    Opiskelijoiden ryhmäprosessin ohjaus.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Hungry for Finland – Ruokamatkailun tuotteistamishanke. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://hungryforfinland.fi/. Luettu 4.1.2021

    Visit Finland / Business Finland. Ruokamatkailu. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/tuotekehitys-ja-teemat/ruokamatkailu . Luettu 5.1.2021

    Visit Finland / Business Finland. Food in Finland. Luettavissa: https://www.visitfinland.com/food/ . Luettu 5.1.2021

    Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028, toimenpiteet 2020-2023. Luettavissa: http://hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf . Luettu 4.1.2021

    Ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/4998b7/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2020/visit_finland_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf . Luettu 4.1.2021

    Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 27.5.2020.

    Parkkinen, K., Tolonen, K. & Tuorila, H. 2008. Aistit ammattikäyttöön. WSOY. Porvoo.

    Uusivirta, H. 1993. Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja. WSOY. Porvoo.
    Ruokamatkailun trendeistä:

    Ruokamatkailu – mikä nosteessa vuonna 2020? Luettavissa: https://esignals.fi/teemat/trendit/ruokamatkailu-mika-nosteessa-vuonna-2020/#8fa3d618 . Luettu 4.1.2021

    Katsaus tulevan vuoden ja vuosikymmenen ruokatrendiennusteisiin
    Luettavissa: http://lahiruokaohjelma.blogspot.com/2019/12/katsaus-tulevan-vuoden-ja-vuosikymmenen.html . Luettu 4.1.2021

    Tikka, M. Vastuullinen ruokareitti Helsinkiin Tripsteri-matkamedian lukijoille. Luettavissa: http://hungryforfinland.fi/ruokamatkailu-kehitt%C3%A4%C3%A4-vastuullinen-ruokareitti-helsinkiin . Luettu 4.1.2021

    Visit Finland. Tunne asiakkaasi. Kohderyhmäopas matkailuyrityksille. Luettavissa:
    https://www.businessfinland.fi/globalassets/tunne-asiakkaasi---kohderyhmaopas-matkailuyrityksille---visit-finland.pdf . Luettu 4.1.2021

    Paikallisia elintarvikeyrityksiä, lähi- ja luomutuotteita. Luettavissa: https://aitojamakuja.fi/. Luettu 4.1.2021

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Vieraanvaraisuustentti 17.2.

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    18.01.2021 - 19.03.2021

    Oppimistehtävät

    Ruokamatkailutehtävä Havainnointitehtävä Innovointitehtävä

    Ilmoittautumisaika

    04.01.2021 - 15.01.2021

    Aikataulu

    Tunnit keskiviikkoisin klo 11.00-15.00. Vuoroviikoin lähiopetusta ja Zoom-luentoja.

    Viikko 1 (kalenteriviikko 3)

    Ke 20.1.2021

    Ryhmäytyminen

    Opintojakson esittely, mitä ruokamatkailu on?

    Ruokamatkailustrategia

    Opintojaksotehtävän esittely ja havainnointitehtävän antaminen

    Viikko 2 (kalenteriviikko 4)

    Ke 27.1. Zoom-luennot

    Havainnointitehtävien esitykset

    Innovointitehtävän antaminen

    Elämysten tuottaminen ja palvelumuotoilu

    Asiakasprofiilit

    Viikko 3 (kalenteriviikko 5)

    ke 3.2. L40X

    Suomalainen ruoka / Finnish gastronomy

    Suomalainen ruoka ja siihen liittyvät perinteet sekä raaka-aineet

    Logistiikka, tilaukset , annoskortit

    viikko 4 (kalenteriviikko 6)

    ke 10.2. Zoomissa

    Innovointitehtävän esittely

    Tarinallistaminen ruokamatkailussa

    Viikko 5 (kalenteriviikko 7)

    Ke 17.2. Itsenäistä työskentelyä

    Vieraanvaraisuustentti (hyväksytty / hylätty). Materiaali täällä Moodlessa tentin kohdalla.

    Kalenteriviikko 8

    Ei opetusta - hiihdetäänhymy / tutustutaan matkailun suuralueisiin


    Viikko 6 (kalenteriviikko 9)

    Ke 3.3.

    Tiimien työskentelyä

    Viikko 7 (kalenteriviikko 10)

    Ke 10.3.
    Tehtävien esitykset

    Viikko 8 (kalenteriviikko 11)

    Ke 17.3.

    Palautteet tehtävistä ja kommentit opintojaksosta

    Muutokset viikkoaikatauluun mahdollisia

    Ryhmä
    • RH18SB
    Opettaja

    Kristiina Havas, Sakari Ketolainen

    Paikkoja

    15 - 30

    Arviointitavat

    Tehtävien arviointikriteerit esitelty tehtävien ohjeistuksissa

    Koulutus

    HOTRA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma

    T&K-osuus

    5.00 op

    Virtuaaliosuus

    4.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5