Suomalainen ja pohjoismainen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä HOS022AS2A-3002 24.03.2025-16.05.2025 5 (RE4HA3, ...)+-
Osaamistavoitteet
Hahmottaa ruokakulttuurin osana kulttuuria sekä tuntee suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin perinnettä ja historiaa. Tunnistaa ruokakulttuurin jatkuvan kehittymisen ja tuntee kehityssuuntia Tunnistaa ja osaa käyttää suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia sesonkeja; raaka-aineita; valmistustapoja ja luonnon antimia.Hahmottaa eri ruokakulttuurialueita Suomessa ja niiden erityispiirteitä. Tuntee ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa Tunnistaa luonnon; villiruoan ja jokaisenoikeudet erityisenä vahvuutena suomalaisessa ruokamatkailussa sekä paikallisuuden merkityksen osana vastuullisuutta.
Sisältö
Pohjoismainen, suomalainen ja alueellinen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä
Pohjoismainen ruokavalio ja hyvinvointivaikutukset
Sesongit, raaka-aineet, paikallisuus ja valmistustavat
Jokaisenoikeudet, villiruoka ja luonnonantimet
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin erityispiirteitä. Osaa nimetä joitain kotimaisia/suomalaisia maakunnallisia ruoka- ja juomatuotteita. Tunnistaa ruokaan liittyvät sesongit ja niihin liittyvät ruoka- ja juomaperinteet.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Ymmärtää ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa. Osaa hyödyntää pohjoismaalaista ruokavaliota ruokaelämyksissä. Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaalaisen ruokakulttuurin historiaa ja kehitystä. Hyödyntää vastuullisesti villiruokaa ja luontoa ruokamatkailutuotteissa.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Osaa soveltaa pohjoismaista, suomalaista ja alueellista ruokakulttuuria matkailun vetovoimatekijänä. Osaa soveltaa sesonkeja, raaka-aineita, paikallisuutta ja valmistustapoja osana pohjoismaalaista ruokavaliota ja sen hyvinvointivaikutuksia. Hallitsee jokaisenoikeudet, villiruoan hyödyntämisen ja luonnonantimien mahdollisuudet.
Lisätiedot
Opintojaksojen contact-, online ja blended-toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 % arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.