•   Ruokatuotannon prosessit ja laatu HOS010AS2A-3003 21.10.2024-13.12.2024  5   (RR3HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa: Ruokalistasuunnittelun periaatteet liikeidealähtöisesti, soveltaa ruokatuotannon ydinprosesseja käytännössä, osaa ostotoiminnan perusteet, ottaa prosessilähtöisesti huomioon keittiö- ja laitesuunnittelun ammattikeittiössä, Laadun osa-alueet ja niiden mittaamisen
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Tämä opintojakso linkittyy raaka-aineesta tuotteeksi -opintojaksoon.
    Sisältö
    Opintojakson sisältöjä ovat: Ruokatuotantoprosessin kokonaiskuvaus ja ydinprosessit, Liikeidealähtöinen ruokalistasuunnittelu, Ostotoiminta, Keittiö- ja laitesuunnittelu eri tuotantoprosessit huomioiden, Laadun osa-alueet ja mittaaminen ravintolaliiketoiminnassa.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa kuvata ruokatuotantoprosessin kokonaiskuvan ja tuotannon ydinprosessit liikeidealähtöisesti, osaa ruokalistasuunnittelun perusteet, ymmärtää raaka-aineiden valmistusasteen merkityksen laadun, kannattavuuden, ostotoiminnan sekä keittiösuunnittelun kannalta. Osaa kuvata laadun osa-alueet ja asiakastyytyväisyyden mittaamisen merkityksen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Osaa hyödyntää tuotantomenetelmiä pohjautuen eri liikeideoihin ja ruokalistoihin. Ymmärtää ja osoittaa riippuvuussuhteet raaka-aineiden, henkilöstö- ja laiteresurssin sekä kannattavuuden suhteen. Osaa eritellä ja arvioida laadun osa-alueita sekä ymmärtää asiakastyytyväisyyden mittaamisen merkityksen.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Osaa monipuolisesti ja perustellen kuvata ruokatuotantoprosessin kokonaiskuvan ja arvioda siihen vaikuttavien tekijöiden riippuvuussuhteita. Osaa arvioida kriittisesti kannattavuuden ja laadun välisiä sidoksia. Osaa kattavasti hyödyntää laatukäsitteen eri osa-alueita sekä ymmärtää laadun mittaamisen merkityksen. Osaa kehittää laadun mittaamisen käytettäviä menetelmiä.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Luennot ja tuntitehtävät lähiopetuksessa
    Käytännön harjoitukset opetuskeittiössä
    Opintojaksotehtävän tekeminen ryhmissä

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Opintojakson Moodle-sivujen materiaalit
    Taskinen, T. 2007. Ammattikeittiöiden ruokatuotantoprosessit. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu

    Työelämäyhteydet

    Case-esimerkkejä työelämästä

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Laatutentti
    Prosessit -tentti

    Päivämäärät ilmoitetaan opintojakson alussa

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    21.10.2024 - 13.12.2024

    Oppimistehtävät

    2 tenttiä Toimeksianto ja sen raportointi

    Ilmoittautumisaika

    03.06.2024 - 18.10.2024

    Aikataulu

    Opetus tapahtuu keskiviikkoisin klo 8.00-13.45 luokassa G314

    Keittiöpäivinä Opetuskeittiö Nuijamiehessä sekä Hartwall-luokassa



    Muutokset aikatauluun ja tilaan mahdollisia.

    vko 1

    23.10.2024 08.30 - 13.45

    Opintojakson ja tehtävien esittely

    Laatu, omavalvonta, laadunhallintajärjestelmät

    vko 2

    30.10.2024 08.30 - 13.45

    Ruokatuotantoprosessi

    Ruokalistasuunnittelu ja Menuanalyysi

    vko 3

    06.11.2024 08.30 - 13.45

    Ruokatuotantoprosessin havainnointi ja mallintaminen, oma työpaikka tai muu valittu keittiöympäristö



    vko 4

    13.11.2024 08.30 - 13.45

    Ruokalistasuunnittelu ja menuanalyysi

    Keittiö- ja laitesuunnittelu

    vko 5

    20.11.2024 08.30 - 13.45

    Keittiö- ja laitesuunnittelu

    Ostotoiminta

    vko 6

    27.11.2024 08.30 - 13.45

    Prosessiharjoitus opetuskeittiössä

    vko 7

    04.12.2024 08.30 - 13.45

    Prosessiharjoitus Caffelissa

    vko 8

    11.12.2024 08.30 - 13.45

    Tentti

    Opintojaksotehtävien esitykset

    Yhteenveto ja palautteet

    Ryhmä
    • RR3HA1
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Jos sinulla on jo opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista, voit näyttää osaamisesi ennen opintojakson alkua.

    Vaihe 1: Perehdy opintojakson opintojaksokuvauksessa määriteltyihin osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin ja peilaa omaa osaamistasi suhteessa niihin. Kirjoita lyhyt analyysi omasta osaamisestasi esim. word-tiedostoon (Max 2 sivua). Lähetä tiedosto sähköpostitse opintojakson opettajille.

    Vaihe 2: Osaamista ohjaava opettaja sopii kanssasi toimintamallin näyttötehtävistä ja näyttötilaisuudesta.


    Work&Study:

    Vaihe 1: Tutustu Work & Study-ohjeisiin huolellisesti ja varmista, että olet ymmärtänyt mitä opinnollistaminen tarkoittaa. (Mikäli jo osaat asian, kyse ei ole opinnollistamisesta vaan aiemmin hankitun osaamisen näyttämisestä)

    Vaihe 2: Tutustu suuntautumisesi opintojaksokuvauksiin ja vertaa osaamistavoitteita omaan osaamiseesi. Pohdi löytyykö tutkinnostasi opintojaksoja, joiden osaamistavoitteet voit saavuttaa työssäsi lähitulevaisuudessa?

    Vaihe 3: Sovi työpaikallasi opinnollistamisesta.

    Vaihe 4: Avaa Work & Study -hakemuslomake ja täytä se huolellisesti. Huom! Lomakkeessa sinun tulee osata kuvata omaa osaamistasi suhteessa opinnollistettavan opintojakson/moduulin tai muun kokonaisuuden osaamistavoitteisiin.

    Vaihe 5: Kun olet lähettänyt lomakkeen, on Work & Study –ohjaajasi tai osaamista ohjaava opettaja sinuun yhteydessä. Hänen kanssaan sovitte tapaamisen ja teette tarkemman opinnollistamissuunnitelman.

    https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-stud

    Opettaja

    Jari Karjalainen, Sakari Ketolainen, Ville Parkkinen

    Paikkoja

    15 - 40

    Koulutus

    RESRU Restonomi ruokatuotanto

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5