•   Majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristö HOS006AS2A-3009 12.01.2026-13.03.2026  5   (REB2HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tunnistaa majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristön, kuten toimijat, liikeideat ja tunnusluvut. Osaa käyttää majoitus- ja ravintola-alan käsitteitä, tilastoja ja tuntee alan lainalaisuuksia. Ymmärtää vastuulliset toimintamallit majoitus- ja ravintola-alalla. Osaa suunnitella ja hallita henkilöstöresursseja tehokkaasti, sekä tuntee työehtosopimuksen keskeisen sisällön ja osaa laatia työvuorolistan.
    Sisältö
    Tällä kurssilla perehdytään majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristöön (toimijat, liikeideat ja tunnusluvut). Tutustutaan majoitus- ja ravintola-alan käsitteistöön, tilastoihin ja alan lainalaisuuksiin. Opit oikein resurssoidun työvuorolistan tekemisen, josta on paljon hyötyä tulevaisuudessa. Kurssi paneutuu myös vastuullisuuteen, sekä palvelutarjonnan ja toimintamallien merkitykseen.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija osaa nimetä joitakin matkailualan peruskäsitteitä ja matkailuteollisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija tunnistaa joiltakin osin matkailuliiketoiminnan vaikuttavuutta. Opiskelija tiedostaa alan päätoimijat ja verkostot.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija tietää matkailualan käsitteet ja matkailuliiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä ja osaa käyttää niitä oikeassa kontekstissa. Opiskelija ymmärtää alan merkityksen globaalisti ja lokaalisti ja tiedostaa alan merkittävimmät verkostot ja toimijat sekä niiden liikeideat.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija ymmärtää ja osaa arvioida matkailuliiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä eri näkökulmista, sekä gloabaalisti että lokaalisti. Opiskelija osaa arvioida matkailuklusterin eri toimijoiden välisiä riippuvuussuhteita ja ymmärtää matkailuliiketoiminnan kokonaisuuden. Opiskelija on sisäistänyt alan liiketoimintamallit ja osaa analysoida niiden eroja.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Luennot, lähiopiskelu luokassa perustuen keskusteluihin ja ryhmätehtäviin, sekä monimuoto-opiskelussa merkittävissä osin itsenäisenä opiskeluna tuntien ulkopuolella ja ryhmässä.

    Itsenäiseen opiskeluun kuuluu mm. kurssiaiheisiin liittyvän kirjallisuuden sekä muun opettajan antaman aineiston itsenäinen opiskelu sekä kurssitehtävien itsenäinen suorittaminen.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    MaRaVa TES (työehtosopimus) ja oppimisalustan aineistot.

    Työelämäyhteydet

    Esimerkit alalta. Oman osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden reflektointi.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Ei tenttiä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Toimialan kansainväliset esimerkit ja aineistot.

    Ajoitus

    12.01.2026 - 13.03.2026

    Oppimistehtävät

    Kolme isompaa tehtävää ja tuntitehtävät.

    Aikataulu

    Lähiopetuskertoja on viisi (5).

    Ryhmä
    • REB2HA1
    • CONTACT
    • BLENDED
    • REB1HA3
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Näyttö, joka tarkoittaa aiemmin hankitun osaamisen näyttöä.

    Opettaja

    Anna-Liisa Aarti, Maija Niemelä

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Kurssin tehtävistä opiskelija voi saada yhteensä maksimissaan 100 pistettä. Opintojakson arvosana määräytyy pisteiden perusteella seuraavasti:

    90–100 pistettä 5
    80–89 pistettä 4
    70 - 79 pistettä 3
    60 - 69 pistettä 2
    50 - 59 pistettä 1

    Opintojaksojen contact-, online ja blended-toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Koulutus

    RESTO Restonomi

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    2.50 op

    Arviointiasteikko

    H-5