•   Majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristö HOS006AS2A-3003 15.01.2024-17.05.2024  5   (REB2HA1, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tunnistaa majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristön, kuten toimijat, liikeideat ja tunnusluvut. Osaa käyttää majoitus- ja ravintola-alan käsitteitä, tilastoja ja tuntee alan lainalaisuuksia. Ymmärtää vastuulliset toimintamallit majoitus- ja ravintola-alalla. Osaa suunnitella ja hallita henkilöstöresursseja tehokkaasti, sekä tuntee työehtosopimuksen keskeisen sisällön ja osaa laatia työvuorolistan.
    Sisältö
    Tällä kurssilla perehdytään majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristöön (toimijat, liikeideat ja tunnusluvut). Tutustutaan majoitus- ja ravintola-alan käsitteistöön, tilastoihin ja alan lainalaisuuksiin. Opit oikein resurssoidun työvuorolistan tekemisen, josta on paljon hyötyä tulevaisuudessa. Kurssi paneutuu myös vastuullisuuteen, sekä palvelutarjonnan ja toimintamallien merkitykseen.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Opiskelija osaa nimetä joitakin matkailualan peruskäsitteitä ja matkailuteollisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija tunnistaa joiltakin osin matkailuliiketoiminnan vaikuttavuutta. Opiskelija tiedostaa alan päätoimijat ja verkostot.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija tietää matkailualan käsitteet ja matkailuliiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä ja osaa käyttää niitä oikeassa kontekstissa. Opiskelija ymmärtää alan merkityksen globaalisti ja lokaalisti ja tiedostaa alan merkittävimmät verkostot ja toimijat sekä niiden liikeideat.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija ymmärtää ja osaa arvioida matkailuliiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä eri näkökulmista, sekä gloabaalisti että lokaalisti. Opiskelija osaa arvioida matkailuklusterin eri toimijoiden välisiä riippuvuussuhteita ja ymmärtää matkailuliiketoiminnan kokonaisuuden. Opiskelija on sisäistänyt alan liiketoimintamallit ja osaa analysoida niiden eroja.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristön opintokokonaisuuteen (5 op) kuuluu sekä juridiikan opintoja sekä muita laajempia majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristöön liittyviä opintoja sekä turvallisuusosio, joka on suoritettava hyäksytysti.

    Opetusmenetelminä on lähiopetus, itsenäinen opiskelu sekä oppimistehtävät yksilö- tai ryhmätehtävinä.
    Opetuksessa käytetään osallistavia ja soveltavia oppimismenetelmiä ja itsenäisen työskentelyn ohjausta.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Oppimisalustalla tarkemmin määritellyt aineistot.

    Työelämäyhteydet

    Opintojaksolla käytetään työelämään liittyviä esimerkkejä ja tapauksia.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Turvallisuusosiosta tentti, aikataulu kurssikohtaisesti.
    Tarkemmat tiedot ajankohdista löytyvät kurssialustalta.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Liiketoimintaympäristön osuudessa kansainvälisyys mukana ja juridiikassa mm.
    EU-lainsäädännön merkitys Suomessa.

    Ajoitus

    15.01.2024 - 17.05.2024

    Oppimistehtävät

    Kurssiopinnot koostuvat yksilö- ja ryhmätehtävistä ja tentistä, joiden tarkemmat ohjeet, arviointikriteerit ja aikataulut löytyvät kurssialustalta. Arvioitavien tehtävien lisäksi kurssilla voi olla tuntiharjoitteita ja valmistautumistehtäviä seuraavia tunteja varten. Kurssin yhteydessä suoritetaan myös Elämystalouden turvallisuusosio opiskelemalla itsenäisesti erillisen Moodle-kurssin avustuksella turvallisuusasiat ja tekemällä aiheesta tentti. Tentistä on saatava vähintään 70% oikein, että turvallisuusosion saa hyväksytysti suoritettua ja että siitä saa suoritusmerkinnän majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristökurssin yhteyteen.

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2024 - 12.01.2024

    Aikataulu

    Kurssilla on viisi (5) lähiopetuskertaa ja kurssi kestää kaksi periodia eli 16 viikkoa.
    Tarkempi aikataulu selviää lukujärjestyksestä sekä kurssialustalla.

    Ryhmä
    • REB2HA1
    • BLENDED
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Näyttö ja opinnollistaminen.

    Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Opintojakso voidaan myös suorittaa opinnollistamalla. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study. Kysy lisää opintojakson opettajilta.

    Opettaja

    Anna-Liisa Aarti, Pia Vapaavuori

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Juridiikan osuus opintojaksosta on 2 op eli koko opintojakson arvosanaan juridiikan arvosana vaikuttaa 40%. Vastaavasti muiden majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristöön liittyvien opintojen laajuus on 3 op eli niiden arvosana vaikuttaa koko opintojakson arvosanaan 60%.
    Juridiikan oppimistehtävistä tällä opintojaksolla voi saada yhteensä 40 pistettä. Juridiikan opintojen hyväksytty suorittaminen edellyttää, että niistä on saanut vähintään yhteensä 20 pistettä. Muista majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristöön liittyvistä opinnoista tällä opintojaksolla voi saada yhteensä 60 pistettä ja tämän osion hyväksytty suorittaminen edellyttää, että niistä on saanut vähintään yhteensä 30 pistettä. Tarkemmat tiedot arvioinneista ja aikatauluista löytyvät kurssialustalta.
    Lisäksi tämän kurssin yhteydessä suoritettavasta turvallisuusosion tentistä on saatava vähintään 70% oikein, että siitä saa hyväksytyn suorituksen. Turvallisuusosio on suoritettava hyväksytysti.

    Koulutus

    RESTO Restonomi

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5