•   Gastronomian ranskaa FRE009AS2A-3001 27.03.2023-19.05.2023  5   (CONTACT, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opiskelija pystyy tulkitsemaan sanakirjaa apuna käyttäen ranskankielisiä ruokalistoja ja reseptejä sekä tuntee alan terminologiaa, joka on omaksuttu ranskasta suomeen.
    Opiskelija tutustuu syvällisesti Ranskan ruokakulttuuriin sekä Ranskan eri maakuntien ruoka- ja juomaerikoisuuksiin.
    Harjoitellaan klassisten ruokalajien ja tunnetuimpien viinien nimien oikeaa ääntämistä.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Suositellaan ranskan alkeisopintojaksojen tueksi ja opiskelijoille, joilla on jonkun verran aikaisempia ranskan opintoja.
    Sisältö
    Ranskan kulttuurilliset alueet gastronomian näkökulmasta: ruuat, raaka-aineet, juomat.
    Ruokalistoissa ja ravintolasanastossa käytettävän ranskan sanaston muodostuminen.
    Resepteissä käytettävä kieli.
    Ääntämisharjoituksia.
    Tiedonhakua ranskalaisista lähteistä.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Osaa nimetä keskeisimmät klassikkoruoat ja viinialueet ranskaksi. Osaa hakea tietoa ranskalaisesta ruokakulttuurista verkkolähteistä ja ammattilehdistä. Tunnistaa sali- ja keittiöhenkilökunnan ranskankieliset ammattinimikkeet. Ymmärtää ranskalaisen ruokakulttuurin merkityksen alalla.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Osaa muokata apuneuvojen kanssa yksinkertaisia ruokalistoja ranskasta suomeksi ja ääntää ruokien ja juomien nimiä oikein. Tunnistaa tärkeimmät klassikkoruoat ja raaka-aineiden ranskankieliset vastineet. Osaa valita tarkoituksenmukaiset lähteet tiedonhakuun. Osaa esitellä ranskalaista ruokakulttuuria suomeksi.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Osaa ääntää oikein gastronomiset termit ruokien ja juomien osalta. Osaa laatia ranskankielisen menuehdotuksen sanakirjan kanssa. Soveltaa tiedonhakuun monipuolisia lähteitä ranskankielisten ruokasivustojen, blogien, verkkosanakirjojen ja -julkaisujen sekä ammattikirjallisuuden muodossa. Osaa tulkita ranskankielistä reseptiikkaa suomeksi. Osaa analysoida ranskalaisen ruokakulttuurin ilmiöitä.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Kurssi toteutetaan lähiopetuksena. Monet tehtävät tehdään itsenäisesti kurssin aikana. Tehtävät palautetaan joko Moodleen tai opettajan sähköpostiin kurssin alussa ilmoitetun mukaisesti. Lisäksi tehdään kotitehtäviä, jotka käydään yhdessä läpi seuraavalla lähiopetuskerralla.

    Lähituntien välillä opettajan tavoittaa parhaiten sähköpostilla catherine.metivier@haaga-helia.fi

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Opettajan laatima ja kokoama materiaali. Tukena on välttämätöntä käyttää sanakirjoja, joista verkkoversiot toimivat parhaiten erikoissanastoa opiskeltaessa.

    Lisäksi suositellaan tutustumista Haagan kirjastossa saatavilla oleviin ranskankielisiin lehteen: Cuisine et Vins de France ja kokoelman keittokirjoihin, jotka käsittelevat ranskalaista ruokakulttuuria.

    Culinaria-sarjan (Könemann) teos Ranska on suomenkielinen ja se on erittäin suositeltava kurssin tueksi.

    Työelämäyhteydet

    Käytetään oppimistehtävien materiaalina opiskelijoiden työpaikkojen ruokalistoja esimerkiksi käännöstehtävissä.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Kurssilla ei ole tenttiä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Hyödynnetään autenttista ranskankielistä materiaalia. Kannustetaan opiskelijoita hakeutumaan vaihtoon ja/tai harjoitteluun ranskankielsiin maihin. Erityisen suositeltava on Institut Paul Bocuse Worldwide Alliance -vaihto.

    Ajoitus

    27.03.2023 - 19.05.2023

    Oppimistehtävät

    Oppimistehtävät ovat osin valinnaisia ja ne palautetaan Moodleen tai opettajan sähköpostiin. Tehtävistä osa on raporttimuotoisia ja osa käännöksiä. Tehtävien vaativuusastetta voi muokata opiskelijan lähtötason mukaan.

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2023 - 24.03.2023

    Aikataulu

    Periodi 4 keskiviikkoisin klo 14-16 ja perjantaisin klo 11.00-13.00 luokassa L401.

    Ryhmä
    • CONTACT
    • RR2HA1
    • RR21SE
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivätoteutuksena
    b. Oppimistehtävä(t): jos opiskelijalla on entuudestaan ranskan opintoja siinä määrin, että itsenäinen tehtävien teko on mahdollista
    (c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen). Tämä edellyttäisi sitä, että työpaikalla on mahdollista saada sama osaaminen kuin kurssin tavoitteissa, eli työhön tulisi sisältyä ranskankielisen ravintolasanaston käyttö ja esim. ruokalistojen kääntäminen jne.)

    Opettaja

    Catherine Metivier

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Arviointi pohjautuu aktiivisuuteen lähiopetuksessa ja palautettuihin tehtäviin. Arviointi tehtävistä on sanallinen Passable (+) eli 1-2 - Assez bien (3) - Bien (4)- Très bien (5). Tehtäviä ei pisteytetä.

    Koulutus

    RESRU Restonomi ruokatuotanto

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5