•   Digitaalisen palvelun käyttäjäkokemus DIG006AS2A-3011 20.05.2024-30.08.2024  5   (VIRTUAL, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa:

    1) tunnistaa digitaalisen palvelun käyttäjäkokemuksen kannalta merkityksellisiä palvelutuokioita ja vuorovaikutustilanteita,
    2) käyttää erilaisia menetelmiä käyttäjätiedon keruuseen, tiedon analysointiin ja hyödyntämiseen palveluratkaisun kehittämisessä,
    3) kohdata erilaisia käyttäjiä ja olla vuorovaikutuksessa näiden kanssa,
    4) tarkastella ja kehittää sekä kokonaiskokemusta että sen osia sekä
    5) kuvata syntyvän käyttäjäymmärryksen ja siihen pohjautuvat suunnitteluratkaisut siten, että niistä voidaan viestiä palvelun kehittämisen eri sidosryhmille.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opintojakso sijaitsee it-tradenomin tutkinnon digitaalisten palveluiden suuntautumisessa.

    Ennen tämän opintojakson suorittamista opiskelijalla tulee olla suoritettuna Johdanto digitaalisiin palveluihin -opintojakso tai muutoin hankittuna sitä vastaava osaaminen.

    Tämän opintojakson jälkeen voit jatkaa konseptin tuottamista valmiiksi protoksi opintojaksolla DIG003AS2A Digitaalisen palvelun protoilu.
    Sisältö
    Käyttäjäymmärryksen luominen ja hyödyntäminen digitaalisen palvelun kehittämisessä:

    - käyttäjäkokemuksen osatekijät
    - käyttäjäkeskeisen suunnittelun prosessi
    - käyttäjätiedon keruun menetelmät
    - käyttäjätiedon analysointi
    - suunnittelumenetelmät käyttäjätiedon hyödyntämiseen palvelun kehittämisessä
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen contact-, online- ja blended-toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.

    Opiskelija tuntee osittain käyttäjäkokemuksen peruskäsitteet ja hahmottaa käyttäjäkokemuksen merkityksen palvelun käytön kannalta sekä käyttökokemuksen suunnittelun pääpiirteet. Työtavat, aineistot, analyysi ja tulokset ovat kuitenkin yleisellä tasolla ja niiden sovellusarvo jää vähäiseksi.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija tuntee käyttäjäkokemuksen peruskäsitteet, osaa kartoittaa käyttäjän kokemuksen ja siirtää kartoituksen tulokset osittain käyttäjäkokemuksen suunnitteluun. Mukana on jonkin verran yksityiskohtia ja valintoja on perusteltu.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija hallitsee käyttäjäkokemuksen kokonaisuutena, osaa kartoittaa käyttäjän kokemuksen kattavasti ja hyvin sekä soveltaa taidokkaasti saamiaan tietoja käyttäjäkokemuksen suunnittelussa. Työskentely nostaa esiin merkityksellisiä yksityiskohtia, analyysi on huolellista ja valinnat perusteltuja.
    Lisätiedot
    Työelämäyhteydet: Opintojaksolla voidaan tehdä asiakasprojekteja.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Kurssi on verkkokurssi, joka suoritetaan kesän aikana. Opiskelu tapahtuu pienimuotoisen käyttäjäkokemustutkimuksen kautta. Tutkimukseen sisältyy käyttäjäkokemusten tutkimisen ja kehittämisen teorioihin ja työtapoihin tutustuminen sekä niiden soveltaminen omassa harjoitustyössä. Toteutus etenee 8 teeman kautta (joiden mukaan oman työskentelyn voi myös rytmittää). Opiskelussa painottuu omatoiminen työskentely.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Kurssitöissä tulee hyödyntää aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja tieteellisiä artikkeleita. Aineistovinkkejä on kurssin Moodlessa. Lisäksi opiskelussa suositaan omatoimista tiedonhakua.

    Työelämäyhteydet

    Kurssin sisältyy vierailijoita työelämästä tallenteina. Kurssilla toteutetaan pienimuotoinen tutkimus jonkin digitaalisen palvelun käyttäjäkokemuksista. Tutkimuksen voi (ja on suositeltavaa, jos vain mahdollista) kytkeä oman työpaikan palveluiden kehittämiseen.

    Toimipiste

    Pasilan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Kurssilla ei ole tenttejä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Kurssin oppimateriaali on valtaosin englanninkielistä.

    Ajoitus

    20.05.2024 - 30.08.2024

    Oppimistehtävät

    Kurssin oppimistehtävä on pienimuotoinen käyttäjäkokemustutkimus, jonka tuloksena syntyy raportti (15-20 sivua). Raporttiin sisältyy: - tietoperusta - soveltava osuus - itsearviointi

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2024 - 17.05.2024

    Aikataulu

    Sisältö on jaettu 8 teemaan, jonka pohjalta kurssilla on myös suuntaa-antava aikataulu (viikko per teema). Aikataulu on tehty helpottamaan kurssilla työskentelyä. Voit kuitenkin työskennellä hyvin joustavasti ja suorittaa kurssin myös nopeammassa tahdissa.

    Huomaa kuitenkin:
    - Kurssiin sisältyy aloitustehtävä, joka on tehtävä kahden viikon sisällä. Näin vahvistat paikkasi kurssilla.
    - Raportti on palautettava viimeistään 31.8.

    Kurssilla alussa järjestetään 1-2 etätapaamista, jossa käydään läpi mahdolliset suorittamiseen liittyvät avoimet kysymykset ja varmistetaan, että opiskelu pääsee kaikkien osalta liikkeelle. Ajankohdat löytyvät kurssin Moodlesta.

    Ryhmä
    • VIRTUAL
    • SUMMER
    • INSTRUCTED
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Näyttö
    Opinnollistaminen

    Opettaja

    Teemu Ruohonen

    Paikkoja

    15 - 60

    Arviointitavat

    Kurssi arvioidaan asteikolla 0-5. Arvosana perustuu raporttiin.

    Koulutus

    TRATI Tradenomi tietojenkäsittely

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    5.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5