•   Johdon laskentatoimi hotelli-, ravintola- ja matkailualalla ACC2HA001-3043 15.01.2024-17.05.2024  5   (RHM31, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson suoritettuaan opiskelija
    • osaa tulosbudjetoinnin hyväksikäytön johtamisessa
    • osaa laskea ja käyttää taloudellisia tunnuslukuja päätöksenteossa
    • osaa hotelli-, ravintola- ja matkailualan tuotekohtaisen laskennan
    • hallitsee tulosyksikkökohtaisen laskennan
    • hallitsee Excelin tehokkaan käyttämisen laskelmien apuvälineenä
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Suositellaan suoritettavaksi opintojakson Laskentatoimen ja Excelin perusteet hotelli-, ravintola- ja matkailualalla jälkeen.
    Sisältö
    • Tulosbudjetointi
    • Kannattavuuden, taloudellisuuden ja tehokkuuden suunnittelu ja raportointi päätöksenteon työkaluna
    • Tuotekohtainen kannattavuus ja toimintolaskenta
    • Tulosyksikkökohtaisen kannattavuuden suunnittelu ja seuranta
    • Excelin käyttö laskennan apuvälineenä
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija osaa laatia yrityksen perustulosbudjetin, hän tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen tulosbudjetin, tulosbudjettivertailun ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja suunnitella kannattavuuteen vaikuttavat toimenpiteet niiden avulla.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yritykselle tulosbudjetointijärjestelmän ja hallitsee taulukkolaskennan käytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja kehittää liiketoimintaa niiden avulla.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opetus on yhdistelmä luokka- ja etäopetusta ja harjoitustehtävien tekoa. Opintojakso sisältää paljon itseohjautuvaa opiskelua.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    - Opintomateriaali, sis. harjoitukset vastauksineen, on luettavissa / tulostettavissa Moodlesta.
    - Niskavaara, E. Yritystaloutta esimiehille- digikirja. Alma Talent verkkokirjahylly.
    - Selander, K. & Valli, V.Hinnoittelu-ja kannattavuus matkailu-ja ravitsemisalalla -digikirja.
    - Muu ohjaajan ilmoittama ja jakama materiaali.

    Työelämäyhteydet

    Käytetyt esimerkit ja harjoitukset ovat hotelli-, ravintola- ja matkailualalta.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Kaksi tenttiä:
    1. Budjetointi 5. - 21.4. Moodlessa
    2. Tehot ym. 17.5.
    Uusintatentit normaalin uusintakäytännön mukaisesti kahden seuraavan periodin aikana.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Esimerkit ja harjoitukset ovat suomalaisen käytännön mukaisia.

    Ajoitus

    15.01.2024 - 17.05.2024

    Oppimistehtävät

    -

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2024 - 12.01.2024

    Aikataulu

    Alustava suunnitelma, muutokset mahdollisia.

    Kevät 2024

    1) 26.1. Budjetoinnin perusteet, tulosbudjetti ja rahoitusbudjetti
    2) 1.3. Ennakoitu tase
    3) 5.4. Harjoituksia ja tenttiin kertausta (Tentti 1 5. - 21.4)
    4) 26.4. Tehot, tuoteryhmäkohtainen laskenta, osastokohtainen laskenta
    5) 17.5. Tenttiin kertausta ja tentti 2

    Ryhmä
    • RHM31
    • BLENDED
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    AHOT
    Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, voit ottaa opettajaan yhteyttä keskustellaksesi AHOT -menettelystä (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen).
    Opinnollistaminen
    Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita, jotka suoraan liittyvät kurssin teemaan voit harkita opinnollistamista.

    Arviointikriteerit

    Saadun palautteen perusteella Excelin osuutta on lisätty ja budjetoinnin osuuteen käytetään enemmän aikaa.

    Opettaja

    Hanna Moisio

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Osaamista arvioidaan tentein ja oppimistehtävin. Painoarvot ovat seuraavat:

    Tentti 1 70%
    Tentti 2 30%


    Opintojaksolla on käytössä seuraava asteikko: kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0).

    Arviointiasteikko

    Arvosana 5 90 - 100 pistettä
    Arvosana 4 80 - 89
    Arvosana 3 70 - 79
    Arvosana 2 60 - 69
    Arvosana 1 45 - 59
    Arvosana 0 0 - 44

    Koulutus

    HOTRA Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5