•   Food in travel and tourism in Finland TOU1RL010-3006 29.03.2021-21.05.2021  5   (RL19SG, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson suoritettuaan opiskelija
    • ymmärtää, miten saadaan suomalainen ruoka ja juoma tärkeäksi, elämykselliseksi osaksi matkailua
    • osaa ostaa ruokaelämyksiä kokouksiin, tapahtumiin ja ohjelmapalveluihin
    • ymmärtää tilaustarjoilun kulun, osaa arvioida sen sopivuutta kohderyhmä huomioiden
    • osaa toimia tilaisuuden isäntänä ja osallistujana
    • osaa suunnitella ja tuottaa yhteistyössä matkailukohteisiin, kokouksiin, tapahtumiin ja ohjelmapalveluihin suomalaista, paikallista, tarinointia hyödyntäviä ruokaelämyksiä kansainvälisille ja kotimaisille asiakkaille
    Sisältö
    • Ruokamatkailu käsitteenä ja sen tuoma lisäarvo matkailuelinkeinolle
    • Suomalaiseen ruokaan ja siihen liittyviin perinteisiin tutustuminen ruokaelämyksen tuottamisessa
    • Vieraanvaraisuus käsitteenä ja toimintatapana
    • Palvelumuotoilu osana ruokamatkailun suunnittelua
    • Ateriapalveluiden suunnittelu erilaisiin toimintaympäristöihin elämyksellisyys huomioiden
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Ymmärtää, miten ostetaan ruokaelämyksiä kokouksiin, tapahtumiin ja ohjelmapalveluihin. Osaa valita ohjatusti erilaisia ruokaan liittyviä elämystuotteita erilaisiin toimintaympäristöihin. Hahmottaa palvelumuotoilun ja vieraanvaraisuuden merkityksen osana ruokamatkailua.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Osaa ostaa ruokaelämyksiä kokouksiin, tapahtumiin ja ohjelmapalveluihin huomioiden tapahtuman tai tilaisuuden kokonaisuuden. Osaa organisoida tilaisuuden, jossa toimii isäntänä ja osallistujana. Osaa suunnitella ja tuottaa yhteistyössä matkailukohteisiin, kokouksiin, tapahtumiin ja ohjelmapalveluihin suomalaista, paikallisuutta, tarinointia hyödyntäviä ruokaelämyksiä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Suunnittelee ja kehittää yhteistyössä matkailukohteisiin, kokouksiin, tapahtumiin ja ohjelmapalveluihin suomalaista, paikallisuutta, tarinointia hyödyntäviä kannattavia ruokaelämyksiä ja ateriapalvelukokonaisuuksia huomioiden palvelumuotoilun ja vieraanvaraisuuden elementit. On omaksunut monia elämysten tuottamiseen liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelutyössä itsenäisesti ja kriittisesti arvioiden.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Online-luennot Zoomissa
    Harjoitustehtävien tekeminen yksittäin ja ryhmissä
    Opiskelijoiden ryhmäprosessin ohjaus.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Hungry for Finland – Ruokamatkailun tuotteistamishanke. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://hungryforfinland.fi/. Luettu 4.1.2021

    Visit Finland / Business Finland. Ruokamatkailu. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/tuotekehitys-ja-teemat/ruokamatkailu . Luettu 5.1.2021

    Visit Finland / Business Finland. Food in Finland. Luettavissa: https://www.visitfinland.com/food/ . Luettu 5.1.2021
    Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028, toimenpiteet 2020-2023. Luettavissa: http://hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf . Luettu 4.1.2021

    Ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/4998b7/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2020/visit_finland_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf . Luettu 4.1.2021

    Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 27.5.2020.

    Parkkinen, K., Tolonen, K. & Tuorila, H. 2008. Aistit ammattikäyttöön. WSOY. Porvoo.

    Uusivirta, H. 1993. Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja. WSOY. Porvoo.

    Ruokamatkailun trendeistä:
    Ruokamatkailu – mikä nosteessa vuonna 2020? Luettavissa: https://esignals.fi/teemat/trendit/ruokamatkailu-mika-nosteessa-vuonna-2020/#8fa3d618 . Luettu 4.1.2021

    Katsaus tulevan vuoden ja vuosikymmenen ruokatrendiennusteisiin
    Luettavissa: http://lahiruokaohjelma.blogspot.com/2019/12/katsaus-tulevan-vuoden-ja-vuosikymmenen.html . Luettu 4.1.2021

    TEM. 2021. Kotimaanmatkailun nykytila ja potentiaali – selvitys kohderyhmistä ja kehittämistoimista. Luettavissa: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162882 . Luettu: 25.3.2021

    Tikka, M. Vastuullinen ruokareitti Helsinkiin Tripsteri-matkamedian lukijoille. Luettavissa: http://hungryforfinland.fi/ruokamatkailu-kehitt%C3%A4%C3%A4-vastuullinen-ruokareitti-helsinkiin . Luettu 4.1.2021

    Visit Finland. Tunne asiakkaasi. Kohderyhmäopas matkailuyrityksille. Luettavissa:
    https://www.businessfinland.fi/globalassets/tunne-asiakkaasi---kohderyhmaopas-matkailuyrityksille---visit-finland.pdf . Luettu 4.1.2021

    Paikallisia elintarvikeyrityksiä, lähi- ja luomutuotteita. Luettavissa: https://aitojamakuja.fi/. Luettu 4.1.2021

    Työelämäyhteydet

    Hungry for Finland -ruokamatkailuhankkeen sidosryhmät

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Perjantai 30.4.

    Vieraanvaraisuustentti (hyväksytty / hylätty).

    Uusinta-ajankohdasta sovitaan tapauskohtaisesti

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    29.03.2021 - 21.05.2021

    Oppimistehtävät

    Ruokamatkailutehtävä Havainnointitehtävä Innovointitehtävä

    Ilmoittautumisaika

    04.01.2021 - 26.03.2021

    Aikataulu

    Tunnit Zoomissa torstaisin klo 8.30-10.45 ja perjantaisin klo 11.00-13.45

    Viikko 1 (kalenteriviikko 13)

    Torstai 1.4.2021

    Opintojakson esittely, mitä ruokamatkailu on?

    Ruokamatkailustrategia

    Opintojaksotehtävän esittely ja havainnointitehtävän antaminen

    Ryhmäytyminen


    Perjantai 2.4. ei opetusta


    Viikko 2 (kalenteriviikko 14)

    Torstai 8.4. Zoom-luennot

    Elämysten tuottaminen ja palvelumuotoilu

    Asiakasprofiilit


    Perjantai 9.4. Zoom-luennot

    Havainnointitehtävien esitykset

    Innovointitehtävän antaminen


    Viikko 3 (kalenteriviikko 15)

    Torstai 15.4. Zoom-luennot

    Suomalainen ruoka / Finnish gastronomy

    Suomalainen ruoka ja siihen liittyvät perinteet sekä raaka-aineet


    Perjaintai 16.4. Zoom

    Logistiikka, tilaukset , annoskortit


    viikko 4 (kalenteriviikko 16)

    Torstai 22.4. Zoomissa

    Innovointitehtävän esittely

    Tarinallistaminen ruokamatkailussa


    Perjantai 23.4. Ryhmien itsenäistä työskentelyä


    Viikko 5 (kalenteriviikko 17)

    Torstai 29.4.

    Gourmet-pyöräily


    Perjantai 30.4.

    Vieraanvaraisuustentti (hyväksytty / hylätty). Materiaali täällä Moodlessa tentin kohdalla.


    Viikko 6 (kalenteriviikko 18)

    Torstai 6.5.

    Ruokatuotteen kannattavuus, ruokapalveluiden ostaminen

    Sparrauskeskustelu ryhmittäin Zoom-sessio


    Perjantai 7.5.

    Itsenäistä työskentelyä



    Viikko 7 (kalenteriviikko 19)

    Torstai 13.5. Helatorstai -ei opetusta


    Perjantai 14.5.
    Tehtävien esitykset

    Viikko 8 (kalenteriviikko 20)

    Torstai 20.5.

    Palautteet tehtävistä ja kommentit opintojaksosta

    Muutokset viikkoaikatauluun mahdollisia

    Ryhmä
    • RL19SG
    • ONLINE
    • RL19SF
    Opettaja

    Kristiina Havas, Sakari Ketolainen

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Tehtävien arviointikriteerit esitelty tehtävien ohjeistuksissa

    Koulutus

    MATKA Degree Programme in Tourism Management

    T&K-osuus

    5.00 op

    Virtuaaliosuus

    5.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5