•   Professional Swedish SWE001HH1A-3204 12.01.2026-13.03.2026  5   (CONTACT, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojaksolla opiskellaan omaan alaasi liittyviä aihepiirejä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että valitset omalle tutkinnollesi suunnatun toteutuksen kurssitarjonnasta.

    Tämän opintojakson suorittanut tai vastaavan osaamisen hankkinut opiskelija osaa
    - viestiä oman alasi keskeisissä tilanteissa sekä keskustella ko. alaan ja omaan työhösi liittyvistä aiheista ruotsin kielellä.
    - seurata omaa alaasi sekä tuottaa alasi keskeisiä dokumentteja ruotsin kielellä.
    - toimia pohjoismaisessa työelämäkontekstissa keskeiset kulttuurierot huomioiden.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Opintojakson lähtötaso on B1 Eurooppalaisen kielten viitekehyksen taitotasoilla.
    Edeltävyysehtona on hyväksytty lähtötasokoe tai hylätyn lähtötasokokeen jälkeen hyväksytysti suoritettu valmentava opintojakso tai vastaava osaaminen.
    Sisältö
    Kaikki opintojakson osa-alueet linkittyvät opiskeltavaan alaan ja sisältävät oman alan terminologiaa.
    - Suullinen viestintä: työelämän viestintä, oman alan ajankohtaisista aiheista keskusteleminen.
    - Kirjallinen viestintä: oman alan seuraaminen eri medioissa, alakohtaisten lyhyiden tekstien laatiminen.
    - Kulttuuriosaaminen: pohjoismainen liike-elämän viestintäkulttuuri ja – käytänteet, vastuullinen liiketoiminta Pohjoismaissa.
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

    Huomioitavaa:
    Korkeakoulujen arvosanat 1 – 3 vastaavat valtionhallinnon kielitutkinnon arvosanaa tyydyttävä ja arvosanat 4 – 5 arvosanaa hyvä.

    (Eurooppalainen viitekehys, taitotaso B1) Suullinen kielitaito riittää yksinkertaisiin rutiinitilanteisiin, vuorovaikutus on haastavaa. Ymmärtämisvaikeuksia esiintyy ja väärinkäsityksiä syntyy melko helposti. Ääntämisessä on runsaasti puutteita.
    Tekstin ymmärtäminen edellyttää apuvälineitä. Rakenteissa ja sanastossa on runsaasti aukkoja, minkä vuoksi tuotettu teksti on vaikeaa ymmärtää.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    (Eurooppalainen viitekehys, taitotaso B1) Selviytyy tutuissa työhön ja vapaa-aikaan liittyvissä tilanteissa. Ymmärtää suuren osan kuulemastaan ja pystyy reagoimaan toivotulla tavalla ilman valmistautumista. Tulee ymmärretyksi, vaikka ääntäminen voi olla joidenkin äänteiden osalta ehkä puutteellista.
    Ymmärtää keskeisen sisällön sekä yleisluontoisia aiheita että omaa alaa koskevista teksteistä. Kirjalliset tuotokset ovat ymmärrettäviä. Sekä alakohtainen että yleissanasto on melko laaja. Rakenteissa on osittain puutteita.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    (Eurooppalainen viitekehys, taitotaso B2) Suullinen kielenkäyttö on sujuvaa. Pienehköjä virheitä saattaa esiintyä, mutta ne eivät haittaa kommunikointia. Käyttää kieltä oma-aloitteisesti ja pystyy verkostoitumaan. Selviytyy hyvin ja idiomaattisesti sekä oman alan että vapaa-ajan kielenkäyttö- ja keskustelutilanteissa. Ymmärtää hyvin omaan alaan liittyvän puheen. Ääntäminen on pääosin luontevaa.
    Ymmärtää vaivatta omaa alaa käsitteleviä tekstejä. Pystyy itse tuottamaan rakenteellisesti ja sanastollisesti monipuolista, melko virheetöntä tekstiä, jossa satunnaiset rakennevirheet eivät häiritse lukemista. Osaa käyttää alan keskeistä terminologiaa oikein.
    Lisätiedot
    Sinun tulee valita oman tutkintosi Svenska för arbetslivet -toteutus, jotta pääset opiskelemaan oman alasi aihepiirejä.

    Vastuuopettajat tutkinnoittain:
    Anna Sarajas-Zino (RESTONOMI)
    Pia Tapio (LIIKETALOUDEN TRADENOMI)
    Marketta Keisu (IT-TRADENOMI)
    Pia Kiviaho-Kallio (MEDIANOMI)
    Mikko Ilmari (LIIKUNTA)

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Tämä toteutus on suunnattu restonomitutkinnon opiskelijoille.Tämä tarkoittaa, että alakohtaisuus on huomioitu materiaaleissa ja harjoituksissa.
    Osaamistavoitteet ja arviointikriteerit ovat kaikilla toteutuksilla yhteneväiset.
    Tämä on blended-toteutus, jossa opetus ja opiskelu tapahtuu sekä kampuksella että Moodlessa. Toteutusta ei voi suorittaa itsenäisesti tekemällä pelkästään Moodlessa olevia harjoituksia.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Oppikirja Skål och välkomment (SanomaPro) ja muu opettajan jakama materiaali. Kirjan voi lainata Haaga-Helian kirjastosta tai muista kirjastoista. Kirjasta ei ole olemassa sähköistä versiota.

    Työelämäyhteydet

    Kaikki oppimateriaali löytyy kurssin Moodle-sivustolta.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tiedot julkaistaan Moodlessa opintojakson alkaessa.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Ruotsinkielistä viestintää tarkastellaan pohjoismaisesta perspektiivistä perehtyen pohjoismaiseen liiketoimintaympäristöön ja yrityskulttuuriin.

    Ajoitus

    12.01.2026 - 13.03.2026

    Oppimistehtävät

    Opintojaksolla tehdään erilaisia suullisia ja kirjallisia oppimistehtäviä, jotka tulee suorittaa hyväksytysti. Opintojaksolla pidetään myös suullinen tentti sekä kirjallinen tentti.

    Aikataulu

    Opintojakso kestää kaksi periodia. Aikataulut löytyvät sekä lukujärjestyksestä että Moodlesta.

    Ryhmä
    • CONTACT
    • REB4HA2
    • BLENDED
    • REB4HA1
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Opintojakson voi suorittaa näytöllä.

    Opettaja

    Anna Sarajas-Zino

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Suullista ja kirjallista osaamista arvioidaan seuraavin kriteerein: sujuvuus, rakenteellinen ja sanastollinen monipuolisuus, oikeakielisyys, uskallus ja halu käyttää ruotsin kieltä kohdekulttuuri huomioiden. Kaikki oppimistehtävät on suoritettava hyväksytysti, jotta opintojaksosta saa arvosanan.

    Loppuarvosanan muodostuminen: suullisista oppimistehtävistä ja suullisesta tentistä 60% sekä kirjallisista oppimistehtävistä ja kirjallisesta tentistä 40%.

    Koulutus

    RESTO Hospitality and Tourism Management

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    2.50 op

    Arviointiasteikko

    H-5