•   Sales and Marketing 1 SAL2LP201-3013 22.08.2022-16.12.2022  5   (LP3TH, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    B to B -myynti, asiakkaan kohtaaminen ja neuvottelutaidot, asiakkaan ostokäyttäytyminen, asiakaskokemus, monikanavaosaaminen, markkinointi ja brändien kehittäminen ja johtaminen sekä viestintä. Juridiikan osuudessa sopimus- ja markkinointioikeus.
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Tämä moduuli on osa Porvoo Campuksen osaamisperustaista opetussuunnitelmaa. Moduulin sisällöt toteutetaan lukukausiprojekteissa. Ajoitus: 3. lukukausi
    Sisältö
    Myynnin ja markkinoinnin prosessit
    Asiakkaan kohtaaminen ja neuvottelutaidot
    Asiakkuudet, monikanavaosaaminen, kannattavuus
    Asiakkaan ostokäyttäytyminen ja asiakaskokemus
    Brändien kehittäminen ja johtaminen
    Markkinointiviestintä
    Myyntityö ja markkinointi verkossa (mahdolliset sertifikaatit)
    Myynnin ja markkinoinnin tavoitteet, budjetointi ja seuranta
    Myynnin ja markkinoinnin analyysit ja työkalut (mahdolliset sertifikaatit)
    Sopimus- ja markkinointioikeus, tietosuoja-asetus
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija tuntee joitakin myynnin ja markkinoinnin keskeiset käsitteitä ja prosesseja. Hän pystyy kohtaamaan asiakkaan myyntitilanteessa, mutta tarvitsee vielä tukea neuvottelutaidoissa. Opiskelija tunnistaa asiakkaan ostokäyttäytymiseen ja asiakaskokemukseen vaikuttavia tekijöitä vähäisessä määrin. Hän osaa nimetä joitakin asiakasryhmiä ja hyödyntää eri markkinointikanavia ohjatusti.

    Opiskelijalla on peruskäsitys brändin kehittämisen ja markkinointiviestinnän merkityksestä kysynnän luomisessa. Hän osaa jonkin verran kuvailla verkossa tapahtuvaa myyntiä ja markkinointia. Opiskelija osaa asettaa myynnille ja markkinoinnille tavoitteita ohjatusti ja seurata toimenpiteiden onnistumista annettujen mittareiden avulla. Hän tunnistaa joitakin myyntiin ja markkinointiin liittyviä perusanalyyseja ja –työkaluja.

    Opiskelija tuntee sopimus- ja markkinointijuridiikan keskeiset käsitteet, mutta ei osaa niitä käyttää oma-aloitteisesti oikeissa yhteyksissä. Opiskelijalla on perustiedot kuluttajansuojalaista ja markkinoinnin perussäännöistä. Hänellä on jotain tietoa sopimusoikeudesta, mutta tiedon soveltaminen on heikkoa. Hän tietää mikä on tietosuoja-asetus.

    Opiskelija osallistuu melko passiivisesti ryhmän työskentelyyn ja luovaan prosessiin ja tarvitsee tukea muilta.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija tuntee myynnin ja markkinoinnin keskeiset käsitteet ja prosessit melko hyvin. Hän pystyy kohtaamaan asiakkaan ja neuvottelemaan myyntitilanteessa kohtuullisen itsenäisesti. Opiskelija tunnistaa joitakin asiakkaan ostokäyttäytymiseen ja asiakaskokemukseen vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa nimetä erilaisia asiakkuuksia ja jossain määrin hyödyntää eri markkinointikanavia kohderyhmä ja kannattavuus huomioiden.

    Opiskelija ymmärtää brändin kehittämisen ja markkinointiviestinnän merkityksen kysynnän luomisessa ja imagon rakentamisessa melko hyvin. Hänellä on verrattain hyvä käsitys verkossa tapahtuvasta myynnistä ja markkinoinnista. Opiskelija osaa asettaa myynnille ja markkinoinnille melko täsmällisiä, relevantteja tavoitteita ja seurata toimenpiteiden onnistumista annettujen mittareiden avulla. Hän tuntee myyntiin ja markkinointiin liittyvät perusanalyysit ja –työkalut jokseenkin hyvin ja osaa valita niistä sopivimmat käsillä olevaa tehtävää varten.

    Opiskelija käyttää yleisimpiä sopimus- ja markkinointioikeuden termejä oikein ja oikeissa asiayhteyksissä. Hän tuntee kuluttajansuojalain ja markkinoinnin perussäännöt siten, että pystyy soveltamaan niitä tavanomaisiin tilanteisiin. Opiskelijalla on hyvät tiedot sopimusoikeudesta, ja hän pystyy myös laatimaan yksinkertaisia sopimuksia ja arvioimaan sopimusten sisältöä. Hän osaa nimetä vaikutuksia, joita tietosuoja-asetuksella on erityisesti markkinoinnissa.

    Opiskelija osallistuu melko aktiivisesti ryhmän työskentelyyn ja luovaan prosessiin ja osaa toimia itsenäisesti.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija tuntee myynnin ja markkinoinnin keskeiset käsitteet ja prosessit erinomaisesti. Hän pystyy kohtaamaan asiakkaan ja neuvottelemaan myyntitilanteessa itsenäisesti. Opiskelija tunnistaa asiakkaan ostokäyttäytymiseen ja asiakaskokemukseen vaikuttavat tekijät erittäin hyvin. Hän osaa nimetä erilaisia asiakkuuksia ja hyödyntää eri markkinointikanavia kohderyhmä ja kannattavuus huomioiden.

    Opiskelija ymmärtää brändin kehittämisen ja markkinointiviestinnän merkityksen kysynnän luomisessa ja imagon rakentamisessa hyvin. Hänellä on erittäin hyvä käsitys verkossa tapahtuvasta myynnistä ja markkinoinnista. Opiskelija osaa asettaa myynnille ja markkinoinnille täsmällisiä, relevantteja ja mitattavia tavoitteita ja seurata toimenpiteiden onnistumista budjetoinnin ja valittujen mittareiden avulla. Hän tuntee myyntiin ja markkinointiin liittyvät perusanalyysit ja –työkalut hyvin ja osaa valita niistä sopivimmat käsillä olevaa tehtävää varten.

    Opiskelija käyttää opinnoissa läpikäytyjä sopimus- ja markkinointioikeuden termejä luontevasti ja oikeissa yhteyksissä. Hän osaa ratkaista kuluttajansuojalain ja markkinoinnin juridisia ongelmia soveltaen lainsääntöä. Opiskelijalla on erinomaiset tiedot sopimusoikeudesta, hän osaa laatia toimivia sopimuksia ja arvioida kriittisesti sopimusten sisältöä. Hän osaa ehdottaa tietosuoja-asetuksen aiheuttamia toimintatarpeita organisaation toimintaan.

    Opiskelija osallistuu aktiivisesti ryhmän työskentelyyn ja luovaan prosessiin, osaa toimia itsenäisesti ja tarvittaessa hän tukee muuta ryhmää.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    - lähiopetus (luennointi, ryhmätehtävät tunnilla, keskustelut, projektitöiden esitykset)
    - itsenäinen opiskelu (esim. tiedonhaku ja tenttiin valmistautuminen)
    - projektityö markkinointisuunnitelman tai muun vastaavan muodossa (ryhmätyö)
    - käytännön markkinointitoimenpiteisiin liittyvä sisällöntuotanto (ryhmätyö)
    - sopimusoikeuden soveltaminen sopimusneuvotteluissa

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Moodlessa ilmoitettava materiaali

    Työelämäyhteydet

    Juridiikan osuudessa työelämälähtöisiä esimerkkejä, tapausharjoituksia ja tehtäviä. Markkinoinnin osuudessa yritystoimeksianto tehtäviin ja työelämälähtöisiä tuntitehtäviä.

    Toimipiste

    Porvoon toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Jurdiikan tentti vko 48, uusintatentti vko 50
    Markkinoinnin tentti 1.12., uusintatentti 15.12.

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    22.08.2022 - 16.12.2022

    Oppimistehtävät

    Juridiikan osuuden tehtävät: Sopimusneuvottelutehtävä vkot 40-42 Kuluttajansuojatehtävä vko 46 Markkinoinnin osuuden tehtävät 1. periodilla Terminologia 1, tuntitehtävä 30.8. Myyntipuhe DL 13.9. Sivukävijät, tuntitehtävä 13.9. Fundamentals of digital marketing sertifikaatti DL 27.9. Markkinoinnin osuuden tehtävät 2. periodilla Markkinointikampanjan raportti, esitykset ja vertaisarvioinnit

    Ilmoittautumisaika

    13.06.2022 - 19.08.2022

    Aikataulu

    Juridiikan osuus:
    sopimusoikeutta vkot 34-41
    markkinointioikeutta ja tietosuojalainsäädäntö vkot 42-47

    Markkinoinnin osuuden tehtävät 1. periodilla
    Terminologia 1, tuntitehtävä 30.8.
    Myyntipuhe DL 13.9.
    Sivukävijät, tuntitehtävä 13.9.
    Fundamentals of digital marketing sertifikaatti DL 27.9.

    Markkinoinnin osuuden tehtävät 2. periodilla
    Markkinointikampanjan raportti, esitykset ja vertaisarvioinnit

    Ryhmä
    • LP3TH
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Opinnollistaminen tai näyttö

    Opettaja

    Kirsi Ola, Susanna Luoma

    Paikkoja

    15 - 45

    Arviointitavat

    Juridiikan osuus on 50% opintojakson arvioinnista. Juridiikan osuuden arvosana muodostuu
    40% tehtävät
    60% tentti

    Markkinoinnin osuus on 50% opintojakson arvioinnista. Markkinoinnin osuuden arvosana muodostuu
    60% tehtävät
    40% tentti

    Koulutus

    LIIPO Degree Programme in Business Management

    T&K-osuus

    5.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5