•   Managerial accounting in the hospitality and tourism industry ACC2HA001-3039 27.03.2023-19.05.2023  5   (RR21SE, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson suoritettuaan opiskelija
    • osaa tulosbudjetoinnin hyväksikäytön johtamisessa
    • osaa laskea ja käyttää taloudellisia tunnuslukuja päätöksenteossa
    • osaa hotelli-, ravintola- ja matkailualan tuotekohtaisen laskennan
    • hallitsee tulosyksikkökohtaisen laskennan
    • hallitsee Excelin tehokkaan käyttämisen laskelmien apuvälineenä
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Suositellaan suoritettavaksi opintojakson Laskentatoimen ja Excelin perusteet hotelli-, ravintola- ja matkailualalla jälkeen.
    Sisältö
    • Tulosbudjetointi
    • Kannattavuuden, taloudellisuuden ja tehokkuuden suunnittelu ja raportointi päätöksenteon työkaluna
    • Tuotekohtainen kannattavuus ja toimintolaskenta
    • Tulosyksikkökohtaisen kannattavuuden suunnittelu ja seuranta
    • Excelin käyttö laskennan apuvälineenä
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija osaa laatia yrityksen perustulosbudjetin, hän tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen tulosbudjetin, tulosbudjettivertailun ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja suunnitella kannattavuuteen vaikuttavat toimenpiteet niiden avulla.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yritykselle tulosbudjetointijärjestelmän ja hallitsee taulukkolaskennan käytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja kehittää liiketoimintaa niiden avulla.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opiskelu perustuu ohjattuun kontaktiopetukseen ja harjoitus- ja etätehtävien tekoon Excelillä.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    - Opintomateriaali löytyy Moodlesta
    - Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013 tai uudempi. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki.

    Työelämäyhteydet

    Opintojaksolla hyödynnetään työelämäyhteyksiä ja yrityselämästä otettuja esimerkkejä sekä case-harjoituksia.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Kurssilla ei varsinaisia tenttejä, vaan osaaminen osoitetaan kahden viikon välein palautettavilla ja arvioitavilla etätehtävillä. Hylätyn opintojakson voi korottaa kahtena seuraavana uusintatenttipäivänä tehtävillä tenteillä

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Opintojakson aihealueita tarkastellaan myös kansainvälisestä näkökulmasta sopivien case-esimerkkien kautta. Opintojakso sisältää vierailijan partnerikorkeakoulusta.

    Ajoitus

    27.03.2023 - 19.05.2023

    Oppimistehtävät

    Kontaktitunneilla tehtävät harjoitustehtävät ja kahden viikon välein palautettavat arvioitavat etätehtävät.

    Ilmoittautumisaika

    02.01.2023 - 24.03.2023

    Aikataulu

    Kontaktiopetus (alkaen kalenteriviikko 13) maanantaisin ja torstaisin klo 11,30-13,45 (G206)

    Viikoittain käsiteltävät aiheet löytyvät Moodlesta kunkin viikon otsikoista
    Vk 1 ja 2: Myynnin ennustaminen ja myynnin operatiiviset tunnusluvut
    Vk 3 ja 4: Katetuottolaskenta ja tulossuunnittelu
    Vk 5 ja 6: Tulos- ja rahoitusbudjetti, ennakoitu tase
    Vk 7 ja 8: Kannattavuustutkimus

    Ryhmä
    • RR21SE
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
    a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena,
    b. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
    c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
    Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

    Opettaja

    Pekka Heikkilä

    Paikkoja

    15 - 40

    Koulutus

    RUOKAT Degree Programme in Culinary Management

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5