•   Managerial accounting in the hospitality and tourism industry ACC2HA001-3035 22.08.2022-14.10.2022  5   (RH20SA, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson suoritettuaan opiskelija
    • osaa tulosbudjetoinnin hyväksikäytön johtamisessa
    • osaa laskea ja käyttää taloudellisia tunnuslukuja päätöksenteossa
    • osaa hotelli-, ravintola- ja matkailualan tuotekohtaisen laskennan
    • hallitsee tulosyksikkökohtaisen laskennan
    • hallitsee Excelin tehokkaan käyttämisen laskelmien apuvälineenä
    Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
    Suositellaan suoritettavaksi opintojakson Laskentatoimen ja Excelin perusteet hotelli-, ravintola- ja matkailualalla jälkeen.
    Sisältö
    • Tulosbudjetointi
    • Kannattavuuden, taloudellisuuden ja tehokkuuden suunnittelu ja raportointi päätöksenteon työkaluna
    • Tuotekohtainen kannattavuus ja toimintolaskenta
    • Tulosyksikkökohtaisen kannattavuuden suunnittelu ja seuranta
    • Excelin käyttö laskennan apuvälineenä
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opiskelija osaa laatia yrityksen perustulosbudjetin, hän tunnistaa keskeiset tuloksellisuuden elementit ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa nimetä raporteista perustekijät yrityksen taloudelliseen menestymiseen.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yrityksen tulosbudjetin, tulosbudjettivertailun ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja suunnitella kannattavuuteen vaikuttavat toimenpiteet niiden avulla.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opiskelija osaa itsenäisesti laatia yritykselle tulosbudjetointijärjestelmän ja hallitsee taulukkolaskennan käytön tulossuunnittelussa. Hän osaa laskea tuloksellisuuden tunnusluvut ja analysoida raporteista yrityksen taloudelliseen menestymiseen johtaneet tekijät ja kehittää liiketoimintaa niiden avulla.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opiskelu perustuu ohjattuun kontaktiopetukseen, Zoom-etäopetukseen/-ohjaukseen ja harjoitustehtävien tekoon pääosin Excelillä.

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Heikkilä, P. & Saranpää, T. 2013 tai uudempi. Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi. Restamark Oy. Helsinki.

    Lisämateriaalina:
    Selander, K & Valli, V. 2010 tai uudempi. Hinnoittelu-ja kannattavuus matkailu-ja ravitsemisalalla. WSOY. Helsinki. Saatavana e-kirjana.

    Työelämäyhteydet

    Opintojakson harjoitukset ja tehtävät koostuvat hotelli-, ravintola- ja matkailualan käytännön sovelluksista.

    Toimipiste

    Haagan toimipiste

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Tentti/tentit kontaktiopetuksen mukaisena aikana, tarkka ajankohta ilmoitetaan erikseen. Tenttejä voi uusia kahtena seuraavana uusintatenttipäivänä.

    Opetuskieli

    Suomi

    Kansainvälisyys

    Opintojaksolla huomioidaan alan kansainväliset laskentakäytännöt.

    Ajoitus

    22.08.2022 - 14.10.2022

    Oppimistehtävät

    Kontaktitunneilla tehtävät harjoitustehtävät.

    Ilmoittautumisaika

    13.06.2022 - 19.08.2022

    Aikataulu

    Opetus on kontaktiopetusta Haagan kampuksella. Opetus on keskiviikkoisin klo 11.00 - 13.45 ja perjantaisin klo 08.30 - 10.45.

    Viikoittain käsiteltävät aiheet löytyvät Moodlesta kunkin viikon otsikoista
    Vk 1 ja 2.: Myynnin ennustaminen ja myynnin operatiiviset tunnusluvut,
    Vk 3 ja 4: Katetuottolaskenta ja tulossuunnittelu, työvoiman käytön suunnittelu
    Vk 5 ja 6: Tulos- ja rahoitusbudjetti, tasebudjetti, varaston hallinta
    Vk 7 ja 8: Feasibility study - kannattavuustutkimus, rahoitusrakenne.

    Aiheiden käsittelyjärjestystä ja painotusta saatetaan muuttaa kurssin edetessä.

    Ryhmä
    • RH20SA
    • CONTACT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    AHOT (aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen): Jos sinulla on kurssin sisältöihin liittyvää teoreettista ja käytännön osaamista entuudestaan, ota yhteys opettajaan keskustellaksesi AHOT –menettelystä.

    Opinnollistaminen: Mikäli tiedät, että sinulla on kurssin aikana työpaikallasi vastuita ja kehityshankkeita, jotka suoraan liittyvät kurssin sisältöihin, voit suorittaa kurssin opinnollistettuna. Ota yhteys opettajaan.

    Arviointikriteerit

    Saadun opiskelijapalautteen perusteella kurssin sisällöt painottuvat käytännön laskelmiin ja opiskelijalla on mahdollisuus edetä harjoituksissa oman osaamistason mukaisessa tahdissa.

    Opettaja

    Yrjö Laitinen

    Paikkoja

    15 - 40

    Arviointitavat

    Opintojakso arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.

    Osaaminen arvioidaan tentillä tai tenteillä (80%), jotka sisältävät laskelmia. Lisäksi palautettavat tehtävät ovat 20% kurssin kokonaisarvioinnista. Arvosanat suhteessa yhteenlaskettuun maksimipistemäärään:

    1: 45 – 54 %
    2: 55 – 64 %
    3: 65 – 74 %
    4: 75 – 84 %
    5: 85 – 100 %

    Koulutus

    HOTRA Degree Programme in Hotel and Restaurant Management

    T&K-osuus

    0.00 op

    Virtuaaliosuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5