Suomalainen ja pohjoismainen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä, 5 op - HOS022AS2A
Opintojakson kieli
Suomi
Tulevat toteutukset
Suomalainen ja pohjoismainen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä HOS022AS2A-3001 25.03.2024-17.05.2024 5 op(RE4HA3, ...)+-
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskieli
Suomi
Ajoitus
25.03.2024 - 17.05.2024
Ryhmä
RE4HA3
CONTACT
Opettaja
Liisa Wallenius, Kristiina Adamsson
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESTO Restonomi
T&K-osuus
0.00 op
Virtuaaliosuus
0.00 op
Arviointiasteikko
H-5
Käynnissä olevat toteutukset
Ei käynnissä olevia toteutuksia.
Päättyneet toteutukset
Ei päättyneitä toteutuksia.
Osaamistavoitteet
Hahmottaa ruokakulttuurin osana kulttuuria sekä tuntee suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin perinnettä ja historiaa. Tunnistaa ruokakulttuurin jatkuvan kehittymisen ja tuntee kehityssuuntia Tunnistaa ja osaa käyttää suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia sesonkeja; raaka-aineita; valmistustapoja ja luonnon antimia.Hahmottaa eri ruokakulttuurialueita Suomessa ja niiden erityispiirteitä. Tuntee ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa Tunnistaa luonnon; villiruoan ja jokaisenoikeudet erityisenä vahvuutena suomalaisessa ruokamatkailussa sekä paikallisuuden merkityksen osana vastuullisuutta.
Sisältö
Pohjoismainen, suomalainen ja alueellinen ruokakulttuuri matkailun vetovoimatekijänä
Pohjoismainen ruokavalio ja hyvinvointivaikutukset
Sesongit, raaka-aineet, paikallisuus ja valmistustavat
Jokaisenoikeudet, villiruoka ja luonnonantimet
Oppimistavat (sisältää ahotin ja erilaiset toteutusvaihtoehdot)
Havas, K. & Adamsson, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen, Toimenpiteet 2020-2023. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2022/03/Ruokamatkailustrategia-2020-2028-1.pdf. Luettu 9.6.2022. Kylli, R. 2021. Suomen ruokahistoria, suolalihasta sushiin. Gaudeamus. Helsinki. Maa- ja metsätalousministeriö & Business Finland 2022. Finland Toolbox. The Smart Taste of Nature. Luettavissa: https://toolbox.finland.fi/life-society/the-smart-taste-of-nature/. Luettu 6.9.2022. Visit Finland & Haaga-Helia amk 2020. Ruokamatkailun tuotesuositukset 2020. Luettavissa: https://www.hungryforfinland.fi/files/2021/09/ruokamatkailun-tuotesuositukset-2020.pdf. Luettu 9.6.2022.
Visit Finland 2021. Kestävän ruokamatkailun opas. Luettavissa: https://www.businessfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-ruokamatkailun-opas-2021.pdf. Luettu 9.6.2022. Muu opettajien osoittama materiaali.
Intro
Opit tuntemaan, että ruoka on kulttuuria! Osaat hyödyntää pohjoismaista ja suomalaista ruokaa erilaisissa konteksteissa. Tunnet luonnon, villiruoan ja innovatiivisen kehityksen osana ruokamatkailuamme, suomalainen luonto on sen perusta. Opintojakso sopii sinulle, jos haluat kehittää osaamistasi monivivahteisen suomalaisen ruokakulttuurin parissa.
Arviointikriteerit
Arviointikriteeri - arvosana 1
Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaisen ruokakulttuurin erityispiirteitä. Osaa nimetä joitain kotimaisia/suomalaisia maakunnallisia ruoka- ja juomatuotteita. Tunnistaa ruokaan liittyvät sesongit ja niihin liittyvät ruoka- ja juomaperinteet.
Arviointikriteeri - arvosana 3
Ymmärtää ruokailutapojen ja ruokailun hyvinvoinnin merkityksen ruokakulttuurissa. Osaa hyödyntää pohjoismaalaista ruokavaliota ruokaelämyksissä. Osaa kuvailla suomalaisen ja pohjoismaalaisen ruokakulttuurin historiaa ja kehitystä. Hyödyntää vastuullisesti villiruokaa ja luontoa ruokamatkailutuotteissa.
Arviointikriteeri - arvosana 5
Osaa soveltaa pohjoismaista, suomalaista ja alueellista ruokakulttuuria matkailun vetovoimatekijänä. Osaa soveltaa sesonkeja, raaka-aineita, paikallisuutta ja valmistustapoja osana pohjoismaalaista ruokavaliota ja sen hyvinvointivaikutuksia. Hallitsee jokaisenoikeudet, villiruoan hyödyntämisen ja luonnonantimien mahdollisuudet.