Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: YHT1PI006-3014
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 14.06.2021 - 20.08.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 23.08.2021 - 17.12.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- MATKA Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma
- Opettajat
- Kristiina Adamsson
- Saija Laitinen
- Ryhmät
-
RLM24RLM24 Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma, aikuiset
-
CONTACTLähitoteutus
- Opintojakso
- YHT1PI006
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Alustava aikataulu:
18.9.2021 klo 10-14
Opintojakson suunnitelma ja tavoite
Tehtävien esittely
Tutkimus- ja kehittämistoiminta hospitality-alalla
Tutkimus- ja kehittämishankkeen suunnittelu
Tietoperusta
Tiedonhaku
6.10.2021 klo 10-15
Innovointivointi- ja kehittämismenetelmät
Johdatus tutkimusmenetelmiin
Kvantitatiiviset menetelmät
10.11.2021 klo 10-15
Kvalitatiiviset menetelmät
Tutkimusaineiston analysointi
Tutkimustulosten havainnollistaminen
3.12.2021 klo 10-15
Tutkimuksen etiikka ja luotettavuus
Tutkimuksen raportointi
Restonomin opinnäytetyö
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Kaikki toteutustavat (contact, blended, virtual).
Tämän opintojakson näyttö suoritetaan Exam-tenttinä.
Mikäli sinulla on aiempaa osaamista, opintojakson voi myös tehdä näytöllä. Tarkemmat ohjeet avainosaamisten näytöistä löytyy Moodlesta (Haaga-Helian avainosaamisten näytöt).
1. Varaa aika Exam-tenttiin tästä. Näyttö löytyy nimellä Tutkimus- ja kehittämisosaaminen/NÄYTTÖ. Tentin kesto on 175 min.
Näytötentin tehtäväalueet
- Haaga-Helian opinnäytetyön opinnäyteprosessi
- Haaga-Helian opinnäytetöiden raportointiohje
- Lähteiden merkitseminen Haaga-Heliassa
- Tutkimuseettiset periaatteet
- Laadullinen tutkimusote
- Määrällinen tutkimusote
- Oman opinnäytetyön aihe otsikkotasolla
Tentissä on monivalintatehtäviä, joiden maksimipisteistä pitää saada vähintään 50 % hyväksyttyyn suoritukseen. Arviointi on asteikolla 0-5 (50 % = 1, 60 % = 2, 70 % = 3, 80 % = 4, 90 % = 5).
2. Tentin jälkeen tentin vastaanottanut opettaja on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi ajan palautekeskustelulle.
Intro
Kehittäminen kuuluu kaikille organisaatioissa. Tällä opintojaksolla opit tutkimus- ja kehittämismenetelmien perusteet. Tutustut tieteellisen tutkimuksen menetelmiin ja saat työkaluja ideointiin, innovointiin ja kehittämiseen. Opintojakso ei tähtää siihen, että sinusta tulisi ensisijaisesti tutkija. Saat kuitenkin eväitä esimerkiksi kyselyiden tekemiseen, tunnet eri haastattelutyyppejä ja tiedät, miten voit lähteä analysoimaan keräämääsi aineistoa. Opintojakson jälkeen osaat soveltaa oppimaasi työelämätilanteissa ja olet valmis aloittamaan opinnäytetyösi.
Oppimateriaalit
Ojasalo, K., Moilanen, T. & Ritalahti, J. 2015. Kehittämistyön menetelmät: uudenlaista osaamista liiketoimintaan. WSOYpro. Helsinki. Luettavissa: https://www.ellibslibrary.com/haagahelia/9789526350844. Luettu: 23.3.2021.
Opinnäytetyökoordinaattorit 2021.Opinnäytetyöohje. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy. Helsinki. Luettavissa: https://student.home.haaga-helia.fi/delegate/desktop_web_content_attachment/attachment/1202. Luettu: 25.3.2021.
Luentomateriaali Moodlessa.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojakso on pääasiassa tarkoitettu Haagan matkailun liikkeenjohdon restonomiopiskelijoille, jotka opiskelevat monimuotototeutuksesssa.
Opintojaksolla on Zoom-luentoja 18.9. klo 10-14, 6.10. klo 10-15, 10.11. klo 10-15 ja 3.12. klo 10-15.
Opintojakson suorituksena on 4 tehtävän tekeminen ja palautus Moodleen sekä Moodlessa oleva kotitentti.
Kaikki tehtävät ovat näkyvissä jo opintojakson alkaessa. Tehtävistä anneetaan ryhmäpalautteen ja jokainen pari saa myös pisteet tehtävien arviointikriteerien mukaisesti.
Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Opintojaksolla on jatkuva arviointi, ohjausta tapahtuu suullisesi ja kirjallisesti.
Sähköposti: kristiina.adamsson@haaga-helia.fi / saija.laitinen@haaga-helia.fi
Työelämäyhteydet
Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan tutkimus- ja kehittämistyöhön.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti on Moodlessa kotitenttinä lokakuussa 2021.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla tutustutaan matkailu- ja hospitality-alan kansainvälisiin tietolähteisiin.
Oppimistehtävät
Tehtävät tehdään parityönä.
1. Tee visuaalinen esitys yhdestä valitsemasta innovointi- tai kehittämismenetelmästä. Palautus 30.9. mennessä, max. 10 p.
2. Hae valitsemastasi aihealueesta lähdeaineistoa, arvioi kriittisesti lähteiden luotettavuutta ja laadi HH:n raportointiohjeen mukainen lähdeluettelo. Palautus 14.10.mennessä, max 15 p.
3. Tee annetusta materiaalista kuvioita, taulukoita ja modernia infografiikkaa. Palautus viimeistään 15.11. max 15 p.
4. Tutkimusmenetelmien tiedonkeruuseen tutustuminen, palautus 9.12.2021. mennessä, max. 35 p
Tee yksi tehtävä, joko laadullinen tai määrällinen tutkimus:
Laadullinen tutkimus:
a) Tee haastattelu, nauhoita ja litteroi
TAI
b) tee havainnointisuunnitelma, havainnoi ja raportoi havaintosi
TAI
Määrällinen tutkimus:
c) Tee oma kyselylomake Webropolilla, kerää aineisto ja raportoi tulokset.
5. Bonustehtävä, palautus Moodleen viimeistään 9.12.2021
Laadullisen aineiston analysointi teemoittelemalla, laajuus 2-3 x A4, max 15
Tehtävä 4 (joko määrällinen tai laadullinen tutkimus) on pakollinen tehtävä.
Arviointitavat
Opintojakso sisältää:
- tentin, joka on yksilötehtävä, max 25p.
- tehtävät parityönä, max 75 pistettä
Arvioinnin kohteet ja kriteerit
Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 1 - 5. Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Arvosana 1
Osaa hakea kehittämiseen ja tutkimukseen tarvittavia tiedonlähteitä.
Osaa tehdä tutkimus- ja kehittämissuunnitelman.
Tunnistaa eri tutkimusmenetelmiä ja tutkimustoimintaan liittyviä eettisiä kysymyksiä.
Arvosana 3
Osaa valita ja käyttää soveltuvia menetelmiä tutkimusaineiston ja työelämätiedon hankkimiseen.
Osaa analysoida tietoa aineistoja ja perustella valintojaan.
Osaa kuvata omaa tutkimusprosessia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia
Arvosana 5
Osaa arvioida kriittisesti tiedon, analyysien ja tutkimusten luotettavuutta.
Osaa soveltaa eettisiä periaatteita tutkimus- ja kehittämistyössään.
Osaa arvioida kehittämisehdotuksia ja niiden toteuttamista työelämässä.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1