Ruokamatkailu (5 op)
Toteutuksen tunnus: TOU2RR001-3025
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 12.06.2023 - 18.08.2023
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 21.08.2023 - 13.10.2023
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- TKI-osuus
- 3 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 40
- Koulutus
- RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
- Opettajat
- Sini Garam
- Jari Karjalainen
- Ryhmät
-
RR21SERR21SE Ruokatuotannon johtamisen ko, 2021 aloittaneet
-
CONTACTLähitoteutus
- Opintojakso
- TOU2RR001
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
TOU2RR001-3025 torstai klo 11-13:45, perjantai 9.00-10:45
to 24.8. Päivän aihe: kick-off
o Kickoff, kurssin rakenne ja yhteiset pelisäännöt sekä Toimeksiannon esittely
o Ennakkotehtävän purku
pe 25.8. Päivän aihe: Suomi-ruokaa
o Suomi-ruokaa
o Matkailun suuralueet ja alueelliset ruokahelmet
o Ohjeistus: Tehtävä 1. ohjeistus (Suomeen suuntautuva matkailu tutuksi)
to 31.8. Päivän aihe: toimeksiantaja
• Toimeksiannon kertaus ja yksilöinti
• ryhmäjaot ja tiimityön pelisäännöt (lomake)
pe 1.9. Päivän aihe: ruokamatkailun asiakkaat
o ruokamatkailun asiakkaat
o Palautus: tehtävä 1
to 7.9. Päivän aihe: esitykset ja sparraus
o Esitys & sparraus: ryhmätehtävän ensimmäiset ideat
o ryhmätyön työstämistä
o Ohjeistus: tehtävä 2
pe 8.9. Päivän aihe: palvelumuotoilu
o Palvelumuotoilutyöpaja
o Palvelumuotoilun työkalut ja ryhmätyön edistäminen palvelumuotoilun keinoin
to 14.9. Päivän aihe: Ryhmien ruokamatkailutuotteiden koordinointi
pe 15.9. Päivän aihe: Benchmark
• Esitykset: tehtävä 2: ruokamatkailun tarinallistetut benchmarkit
• Kotitehtävä: tarinallistamisvideot
to 21.9 Päivän aihe: tarinallistaminen
pe 22.9. Päivän aihe: Juomat suomalaisessa ruokamatkailussa
to 28.9. Päivän aihe: Tuotekehitys ja esivalmistelut
pe 29.9. Päivän aihe: Tuotekehitys ja esivalmistelut
5-6.10. Pop Up -toteutus Hakanimen halli, oman vastuupäivän toteutus
to 12.10. Päivän aihe: Lopetus
• loppuesitykset
• kurssin yhteenveto ja palautteet
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena
b. Työelämäprojektiin tai muuhun projektiin osallistuminen
c. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
d. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Oppimateriaalit
Kirjallisuutta:
Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.
Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.
Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.
Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.
Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.
Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Työelämäyhteydet
Opintojaksolla on 4 vierailijaa
Roosa Halonen Forum Virium
Ville Parkkinen Haaga-Helia amk
Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk
Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi yksilötehtävänä
Kansainvälisyys
Toimeksanto tehdään Urban & Local -hankkeelle, tavoitteena tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi hankkeessa luodaan syötävää kaupunkia ja pääkaupunkiseudun lähiruoan ja ravintola-alan liiketoimintaa edistävää toimijaverkostoa. Hankkeessa toteutetaan tilallisia kokeiluja sekä tuotetaan palveluja ja tuotteita yhdessä yritysten, (lähi)ruokatoimijoiden, kaupunkien ja tutkimus - ja oppilaitosten kanssa.
Toteutuksen valinnaiset oppimistavat
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
opinnollistaminen
Oppimistehtävät
Ennakkotehtävä: Suomen ruokamatkailustrategia ja tuotesuositukset (yksilötehtävä) Hyväksytty/hylätty
Tehtävä 1 Pohdinta- ja työpajatehtävät lähiopetuksessa ryhmässä 20 %
Tehtävä 1. Matkailun asiakastehtävä (yksilötehtävä) 15 %
Tehtävä 2. Alueelliset Benchmark-ruokamatkailuesimerkit (yksilötehtävä) 15 %
Tehtävä 3. Ruokamatkailutuote pop up (ryhmätehtävä) 50 %
Arviointitavat
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.