Ruokamatkailu (5 op)

Toteutuksen tunnus: TOU2RR001-3025

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
12.06.2023 - 18.08.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
21.08.2023 - 13.10.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
3 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
Opettajat
Sini Garam
Jari Karjalainen
Ryhmät
RR21SE
RR21SE Ruokatuotannon johtamisen ko, 2021 aloittaneet
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
TOU2RR001

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

TOU2RR001-3025 torstai klo 11-13:45, perjantai 9.00-10:45

to 24.8. Päivän aihe: kick-off
o Kickoff, kurssin rakenne ja yhteiset pelisäännöt sekä Toimeksiannon esittely
o Ennakkotehtävän purku
pe 25.8. Päivän aihe: Suomi-ruokaa
o Suomi-ruokaa
o Matkailun suuralueet ja alueelliset ruokahelmet
o Ohjeistus: Tehtävä 1. ohjeistus (Suomeen suuntautuva matkailu tutuksi)

to 31.8. Päivän aihe: toimeksiantaja
• Toimeksiannon kertaus ja yksilöinti
• ryhmäjaot ja tiimityön pelisäännöt (lomake)

pe 1.9. Päivän aihe: ruokamatkailun asiakkaat
o ruokamatkailun asiakkaat
o Palautus: tehtävä 1

to 7.9. Päivän aihe: esitykset ja sparraus
o Esitys & sparraus: ryhmätehtävän ensimmäiset ideat
o ryhmätyön työstämistä
o Ohjeistus: tehtävä 2

pe 8.9. Päivän aihe: palvelumuotoilu
o Palvelumuotoilutyöpaja
o Palvelumuotoilun työkalut ja ryhmätyön edistäminen palvelumuotoilun keinoin

to 14.9. Päivän aihe: Ryhmien ruokamatkailutuotteiden koordinointi
pe 15.9. Päivän aihe: Benchmark
• Esitykset: tehtävä 2: ruokamatkailun tarinallistetut benchmarkit
• Kotitehtävä: tarinallistamisvideot
to 21.9 Päivän aihe: tarinallistaminen
pe 22.9. Päivän aihe: Juomat suomalaisessa ruokamatkailussa

to 28.9. Päivän aihe: Tuotekehitys ja esivalmistelut
pe 29.9. Päivän aihe: Tuotekehitys ja esivalmistelut

5-6.10. Pop Up -toteutus Hakanimen halli, oman vastuupäivän toteutus

to 12.10. Päivän aihe: Lopetus
• loppuesitykset
• kurssin yhteenveto ja palautteet

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena
b. Työelämäprojektiin tai muuhun projektiin osallistuminen
c. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
d. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Kirjallisuutta:

Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.

Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.

Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.

Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.

Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.

Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.

Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

TAI

Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Työelämäyhteydet

Opintojaksolla on 4 vierailijaa

Roosa Halonen Forum Virium
Ville Parkkinen Haaga-Helia amk
Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk
Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi yksilötehtävänä

Kansainvälisyys

Toimeksanto tehdään Urban & Local -hankkeelle, tavoitteena tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi hankkeessa luodaan syötävää kaupunkia ja pääkaupunkiseudun lähiruoan ja ravintola-alan liiketoimintaa edistävää toimijaverkostoa. Hankkeessa toteutetaan tilallisia kokeiluja sekä tuotetaan palveluja ja tuotteita yhdessä yritysten, (lähi)ruokatoimijoiden, kaupunkien ja tutkimus - ja oppilaitosten kanssa.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

TAI

opinnollistaminen

Oppimistehtävät

Ennakkotehtävä: Suomen ruokamatkailustrategia ja tuotesuositukset (yksilötehtävä) Hyväksytty/hylätty

Tehtävä 1 Pohdinta- ja työpajatehtävät lähiopetuksessa ryhmässä 20 %

Tehtävä 1. Matkailun asiakastehtävä (yksilötehtävä) 15 %

Tehtävä 2. Alueelliset Benchmark-ruokamatkailuesimerkit (yksilötehtävä) 15 %

Tehtävä 3. Ruokamatkailutuote pop up (ryhmätehtävä) 50 %

Arviointitavat

Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.


Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1

Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.

Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.

Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

Siirry alkuun