Ruokamatkailu (5op)

Toteutuksen tunnus: TOU2RR001-3021

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
13.06.2022 - 19.08.2022
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
22.08.2022 - 14.10.2022
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
3 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
Opettajat
Sini Garam
Jari Karjalainen
Ryhmät
RR20SE
RR20SE Ruokatuotannon johtamisen ko, 2020 aloittaneet
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
TOU2RR001

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Keskiviikkoisin klo 11.00-13.45 ja torstaisin klo 11.00-13.45, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.

ke 24.8 klo 11.00-13.45 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Sini ja Jari
• Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
• Opintojakson ja opintojaksotehtävän tiivis esittely (ryhmätehtävä)
• Ryhmäytyminen
• Ohjeistus Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävään (yksilötehtävä)

to 25.8 klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja ruokamatkailu, Sini
• Palvelumuotoilun perusteet ja asiakaspolun rakentaminen
• Havainnointitehtävän ohjeistus (ryhmätehtävä)

ke 31.8 klo 11.00-13.45 Suomeen suuntautuva matkailu ja pyörämatkailu, Sini ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Ruokamatkailun asiakkaat: kotimaiset ja kansainväliset
• Terhi Hook, Development Manager: Ruokamatkailu Visit Finlandissa, vastuullisuusnäkökulma Sustainable Travel Finland
• Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
• Pyörämatkailutehtävän (opintojaksotehtävä) ohjeistuksen kertaus

to 1.9 klo 11.00-13.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma pyörän selässä? Jari ja Sini
• Suomi-ruoka: mennyt, nykyhetki, tuleva? Jari

ke7.9 klo 11.00-13.45 Retkiruokaa ja juomat osana ruokamatkailua, Sini ja Jari
• Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta, klo 12.00- 12.45
• Food Camp Finland näkemys Suomiruoasta ja asiakaskokemuksesta

to 8.9. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän alustavien ideoiden esittelyt, Sini ja Jari
• Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin, sparrauspajat ja esitykset ajastetaan ryhmittäin

ke 14.9. klo 11.00-13.45 Palvelumuotoilu ja tarinallistaminen, Sini ja Jari
• Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävän purku
• Tarinallistaminen

to 15.9. klo11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitys 1. versio
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun (ryhmien esitykset aikataulutetaan)
• Esityksen sisältö: suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen

ke 21.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin, tarkistetaan)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan

to 22.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• SAMK Pyörämatkailu webinaari klo 14.00: Eurovelo 10 -reitin rakentuminen

Ke 28.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö; Opintojaksotehtävän Sparrauspaja 2.
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
• Sparrauspaja 2. kampus/Zoom?

to 29.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11-17.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan

ke 5.10. Maistatuksen esivalmistus
• Esivalmistelut, Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00 -17.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)

to 6.10. klo 14-16.45 Maistatus, Jari ja Sini
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 11.00-17.00

ke 12.10. klo 11.00-13.45 Opintojaksotehtävän esitykset, purku sekä raportin palautus, Jari ja Sini

to 13.10. klo 11.00- 13.45 Palvelumuotoilutentti Moodle

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena
b. Työelämäprojektiin tai muuhun projektiin osallistuminen
c. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
d. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Kirjallisuutta:

Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.

Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.

Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.

Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.

Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.

Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.

Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

TAI

Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Työelämäyhteydet

Opintojaksolla on 3 vierailijaa

Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk
Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 13.10.2022 yksilötehtävänä

Kansainvälisyys

Toimeksanto tehdään Hungry for Finland -hankkeelle, tavoitteena kehittää Pyörämatkailureittejä työnimikkeellä "Culinary bike tour".

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

TAI

opinnollistaminen

Oppimistehtävät

Tehtävät:
• Opintojaksotehtävä: Pyörämatkailutuote/reitti ruokamatkailuun= Culinary Bike Tour (ryhmätehtävä), valmis ke 12.10 mennessä. Max 70 p.
Huom! Tehtävässä aikataulutettuja välitehtäväi!
o to 8.9. Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin
o to 15.9. Jalostuneiden ideoiden esittely ryhmittäin
o to 6.10. Maistatus
o ke 12.10 Esitykset ryhmittäin ja raportin palautus
Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää
• Virtuaalinen pyörämatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ke 31.8. mennessä. Max 15 p.
• Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ke 31.8. mennessä, hyväksytty/hylätty
• Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään to 13.10. online Moodlessa. Max. 15p.

Arviointitavat

Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Pyörämatkailutuote ruokamatkailuun) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.

Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1

Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.

Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.

Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

Siirry alkuun