Ruokamatkailu (5op)

Toteutuksen tunnus: TOU2RR001-3017

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
14.06.2021 - 20.08.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
23.08.2021 - 15.10.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
TKI-osuus
3 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
Opettajat
Kristiina Adamsson
Jari Karjalainen
Ryhmät
BLENDED
Monimuotototeutus
Opintojakso
TOU2RR001

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Tiistaisin klo 8.15-10.45 ja keskiviikkoisin klo 14-16.45, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.

Zoom: Join Zoom Meeting
https://haaga-helia.zoom.us/j/9035963558?pwd=bkxDVHVKemR5bXlaaUNEUmVPcnZEQT09
Meeting ID: 903 596 3558
Passcode: ruokamatka

ti 24.8 klo 8.15-10.45 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Zoom Krisse ja Jari
• Tiiviisti: Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028
• Opintojakson ja opintojaksotehtävän tiivis esittely (ryhmätehtävä)
• Ryhmäytyminen
• Havainnointitehtävän ohjeistus (ryhmätehtävä)

ke 25.8 klo 14-16.45 Vierailija pyörämatkailusta. Palvelumuotoilua ja ruokamatkailun asiakkaat, Zoom, Krisse, Jari
• Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy: Pyörämatkailusta, asiakkaista, esimerkkejä reiteistä, vinkkejä reitin rakentamiseen
• Palvelumuotoilun perusteet
• Ruokamatkailun asiakkaat: kotimaiset ja kansainväliset
ti 31.8 klo 8.15-10.45 Pyörämatkailutuotteita ja tarinallistamisesta, Zoom, Krisse ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Tarinallistamisesta
• Ohjeistetaan lisää pyörämatkailutehtävän tekemiseen
ke 1.9 klo 14-16.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma pyörän selässä? Zoom, Jari ja Krisse
• Suomi-ruoka: mennyt, nykyhetki, tuleva? Jari
• Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy: Retkiruoasta klo 15-15.45 Zoom
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta, klo 16-16.45.
?
ti 7.9 klo 8.15-10.45 Suomeen suuntautuva matkailu ja alustavat ideat pyörämatkailutuotteesta, Zoom, Krisse ja Jari
• Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin, sparrauspajat ja esitykset ajastetaan ryhmittäin
• Ohjeistus Suomeen suuntautuva matkailu-tehtävään
ke 8.9. klo 14-16.45 Vierailija Visit Finlandista ja Ravintola Nielusta, erilaisista ruokamatkailureiteistä, Zoom, Krisse
• Terhi Hook, Development Manager: Ruokamatkailu Visit Finlandissa, vastuullisuusnäkökulmaa Sustainable Travel Finland, klo 14-14.45
• Valtteri Sinkkonen, Keittiömestari, Ravintola Nielu, Nielun kesä: klo 15-15.30 + keskustelua
• Ruokamatkailureitit meillä ja muualla
ti 15.9. klo 8.15-10.45 Palvelumuotoilua ja esityksiä, Zoom, Jari ja Krisse
• Palvelumuotoilun testi (yksilötehtävä) klo 8.15.-8.45
• Lyhyt purku Suomeen suuntautuva matkailu-tehtävä
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun (ryhmien esitykset aikataulutetaan) (esityksen sisältö: suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen)
ke 16.9. klo 9-11.00 Hungry for Finland! Ruokamatkailukilpailun parhaat 2021
• Ilmoittaudu verkko-tapahtumaan: ohjelma ja ilmoittautuminen https://www.lyyti.in/ruokamatkailupaiva2021
ti 21.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 14-18.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin, tarkistetaan)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 22.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 12.00 -18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ti 28.9. Tuotetestausta, opetuskeittiö
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 14-18.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
?
ke 29.9. Itsenäistä työskentelyä ryhmittäin
ti 5.10. Maistatuksen esivalmistus
• Esivalmistelut, Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 14.00 -18.00 (on mahdollista ehkä päästä jo aamustakin)
ke 6.10. klo 14-16.45 Maistatus, Jari ja Krisse
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 12-17.00
ti 12.10. Opintojaksotehtävän esitykset, purku sekä raportin palautus, Zoom, Jari ja Krisse

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena
b. Työelämäprojektiin tai muuhun projektiin osallistuminen
c. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
d. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Oppimateriaalit

Kirjallisuutta:

Adamsson, K. & Havas, K. 2020. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Ruokamatkailustrategia-2020-2028.pdf. Luettu 18.8.2021.

Alhonen, M. &Iloranta, R. 2021. Palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja arkeen. Luettavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060835207. Luettu 23.8.2021.

Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 28.5.2021.

Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 28.5.2021.

Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 28.5.2021.

Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.

Pyörämatkailuun on lisää materiaalia itse opintojaksotehtävän tehtävänannossa.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

TAI

Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)

Työelämäyhteydet

Opintojaksolla on 6 vierailijaa

Tiina Kattilamäki, pyörämatkailun asiantuntija, Ellare Oy
Lotta Seppä ja Erika Helme, retkiruokaosaajat, Outdoor Food Finland Oy
Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk
Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla
Valtteri Sinkkonen, Keittiömestari, Ravintola Nielu

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 15.9.2021. yksilötehtävänä

Kansainvälisyys

Toimeksanto tehdään Hungry for Finland -hankkeelle, tavoitteena kehittää Pyörämatkailureittejä työnimikkeellä "Culinary bike tour".

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuksella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
- Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä

TAI

opinnollistaminen

Oppimistehtävät

Tehtävät:
• Opintojaksotehtävä: Pyörämatkailutuote/reitti ruokamatkailuun= Culinary Bike Tour (ryhmätehtävä), valmis ti 12.10 mennessä. Max 70 p.
Huom! Tehtävässä aikataulutettuja välitehtäväi!
o 7.9. Alustavien ideoiden esittely pyörämatkailutuotteesta ruokamatkailuun ryhmittäin
o 15.9. Jalostuneiden ideoiden esittely ryhmittäin
o 6.10. Maistatus
o 12.10 Esitykset ryhmittäin ja raportin palautus
Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää
• Virtuaalinen pyörämatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ti 31.8. mennessä. Max 15 p.
• Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ti 14.9. mennessä, hyväksytty/hylätty
• Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään ti 15.9. online Moodlessa. Max. 15p.

Arviointitavat

Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Pyörämatkailutuote ruokamatkailuun) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.

Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1

Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.

Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.

Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.

Siirry alkuun