Ruokamatkailu (5 op)
Toteutuksen tunnus: TOU2RR001-3013
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 15.06.2020 - 28.08.2020
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 24.08.2020 - 16.10.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- TKI-osuus
- 3 op
- Toimipiste
- Haagan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 30
- Koulutus
- RUOKAT Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelma
- Opettajat
- Kristiina Adamsson
- Jari Karjalainen
- Opintojakso
- TOU2RR001
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Tiistaisin ja keskiviikkoisin, joka kerralla ei ole opetusta, osa allokoitu ryhmätekemiseen ja keittiötestaukseen ym. itsenäisesti.
ti 25.8 klo 9-11.30 Kick off ruokamatkailuun ja opintojaksoon, Zoom, Krisse ja Jari
• Tiiviisti: Mitä on ruokamatkailu, Haaga-Helian valtakunnallinen ruokamatkailuhanke ja ruokamatkailun trendit
• Suomen uusi ruokamatkailustrategia 2020-2028 (olette olleet mukana rakentamassa sitä syksyllä 2019)
• Opintojakson ja toimeksiantotehtävän tiivis esittely
• Ryhmäytyminen
• Havainnointitehtävän ohjeet (ryhmätehtävä)
ke 26.8 klo 12-14.45 Palvelumuotoilu, ruokamatkailun asiakkaat ja oman tärkeimmän asiakkaan valinta, profilointi, Zoom, Krisse
• Palvelumuotoilun perusteet
• Ruokamatkailun asiakkaat
ti 1.9 klo 9-11.30 Ruokamatkailutuotteita ja tarinallistamisesta, Zoom, Krisse ja Jari
• Havainnointitehtävän esittäminen (ryhmittäin)
• Tarinallistaminen
• Suomeen suuntautuva matkailu -tehtävän ohjeistus
ke 2.9 klo 12-14.45, Mitä on Suomi-ruoka ja -juoma?, Zoom, Jari, Krisse
• Mennyt, nykyhetki, tuleva?
• Aniko Lehtinen, toimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta (odottaa varmistusta)
ti 8.9 klo 9-11.30 Suomeen suuntautuva matkailu ja alustavat ideat Wieniin, Zoom, Krisse ja Jari
• Suomeen suuntautuva matkailu –purkua yhdessä
• Alustavien ideoiden esittely Wienin Suomi -ruokaviikosta ryhmittäin
ke 9.9. klo 12-14.45 Vierailija ja esillelaitosta, Zoom, Krisse ja Jari
• Karri Käki, Chef de cuisine, Senior manager, R&D, Compass Group: Suomi-ruoka maailmalla, eurooppalainen asiakas, toiminnallisuus henkilöstöruokailussa
• Esillelaitosta ja värioppia (jos ennätetään)
ti 15.9. klo 9-11.30 Palvelumuotoilua ja esityksiä, Zoom, Jari
•Palvelumuotoilun testi (yksilötehtävä) klo 9-9.30
• Ryhmittäin esitykset: 1. versiot Wienin ruokaviikot (ryhmien esitykset aikataulutetaan)
ke 16.9. klo 12-14.45 Vierailija ja esitykset jatkuvat, Zoom, Jari, Krisse
• klo 12-12.45 Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet
• Ryhmittäin esitykset: Suunnitelma, aikataulu ja raaka-ainetilaukset testaukseen
ti 22.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 23.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ti 29.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ke 30.9. Tuotetestausta
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Tuotetestaus ryhmän hyväksytyn suunnitelman pohjalta
• Synkronoidaan ja aikataulutetaan opettajan toimesta (varautuminen case Korona)
• Itsenäisesti tai osittain ohjatusti, sopimuksen mukaan
ti 6.10. klo 9.-12.00 Opintojaksotehtävän purku ja esitykset, Zoom, Jari
ke 7.10. Esitys toimeksiantajalle, idean myynti, Jari
ti 13.10. Esivalmistelut, Jari
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• esivalmistelut
ke 14.10. Maistatus toimeksiantajalle, Jari
• Iso opetuskeittiö Nuijamies varattuna klo 8-18.00
• Ruokamatkailu -tuotteen maistatus toimeksiantajalle
• Aikataulu tarkentuu!
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena
b. Työelämäprojektiin tai muuhun projektiin osallistuminen
c. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
d. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Oppimateriaalit
Kirjallisuutta
Haaga-Helia amk. Ruokamatkailuhanke. Luettavissa: www.hungryforfinland.fi. Luettu 14.8.2020.
Haaga-Helia amk & Visit Finland 2020. Suomen ruokamatkailun tuotesuositukset. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/VISIT_FINLAND_ruokamatkailun_tuotesuositukset_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Havas, K. & Jaakonaho, K. 2012. Evästä matkailuun. Luotsi makumatkan rakentamiseen. Haaga-Helia amk. Luettavissa: http://www.e-julkaisu.fi/haaga-helia/evasta_matkailuun/. Luettu 16.1.2017.
Panttila, P. 2020. Ruokamatkailun tarinallistaminen. Opas ydin- ja palvelutarinan kirjoittamiseen. Luettavissa: http://www.hungryforfinland.fi/sites/hungryforfinland.fi/files/Opas_palvelutarinan_kasikirjoittamiseen_2020.pdf. Luettu 14.8.2020.
Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028. –Yhdessä luonnosta ammentaen. Toimenpiteet vuosille 2020-2023. Vielä julkaisematon. (saatte pdf-version, joka ei ole aivan valmis)
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuskella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
-Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Työelämäyhteydet
Opintojaksolla on 3 vierailijaa
Aniko Lehtinen, olut- ja ruokatoimittaja, lehtori, Laurea amk: Suomalaiset juomat osana ruokamatkailua, kokemuksia reissuilta
Karri Käki, Chef de cuisine, Senior manager, R&D, Compass Group: Suomi-ruoka maailmalla, eurooppalainen asiakas, toiminnallisuus henkilöstöruokailussa
Terhi Hook, Development Manager at Business Finland Oy: Visit Finlandin ruokamatkailutoimet maailmalla
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksolla ei ole tenttiä, sen sijaan tehdään palvelumuotoilusta testi 15.9.2020. yksilötehtävänä
Kansainvälisyys
Toimeksanto tehdään Business Finlandille ja ulkoministeriölle. Aiheena on Suomi-ruokaviikot Wieniin, YK:n tiloihin. Ruokamatkailua katsotaan tällä opintojaksolla vienituotteena.
Toteutuksen valinnaiset oppimistavat
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
- Lähiopetus Zoomissa ja kampuskella sekä siihen liittyvät tehtävät
- Yksilötehtävät
-Opinojaksotehtävä ryhmätehtävänä
TAI
opinnollistaminen
Oppimistehtävät
Tehtävät
• Opintojaksotehtävä: Suomalainen ruokamatkailu vientituotteena -Suomiruokaviikot Wienin suurlähetystön toimeksianto (ryhmätehtävä), valmis ma 5.10 mennessä. Max 70 p.
Viikkotehtäviä, pienempiä, tukevat opintojaksotehtävää
• Virtuaalinen ruokamatkailutuotteiden havainnointi (ryhmätehtävä), valmis ma 30.8. mennessä. Max 15 p.
• Suomeen suuntautuva matkailu (yksilötehtävä) valmis ma 7.9. mennessä, hyväksytty/hylätty
• Palvelumuotoilun viikkotesti (yksilötehtävä) tehdään ti 15.9. online Moodlessa. Max. 15p.
Arviointitavat
Moduuli arvioidaan käyttäen asteikkoa kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2), välttävä (1), hylätty (0). Arviointikriteerit on esitetty asteikolla 1 - 3 - 5.
Opintojaksotehtävästä (Suomiruokaviikot Wieniin) maksimipistemäärä on 70 pistettä, havainnointitehtävä max 15 p., Suomeen suuntautuva matkailutehtävä hyväksytty/hylätty ja Palvelumuotoilun testi max 15 p.
Kokonaispisteet Arvosana
100-90 5
89-80 4
79-70 3
69-60 2
59-40 1
Arvosana 1
Hahmottaa, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät. Osaa suunnitella ja valmistaa ohjatusti kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille sopivaa ruokaa.
Arvosana 3
Ymmärtää, mitä on matkailu, ruokamatkailu ja niiden tärkeimmät kohderyhmät sekä osaa kertoa niistä. Osaa suunnitella ja valmistaa kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille ruokaa erilaisiin toimintaympäristöihin joitakin palvelumuotoilun ajatuksia hyödyntäen.
Arvosana 5
Ymmärtää ruokamatkailun kokonaisvaltaisen ja nousevan merkityksen osana matkailun kenttää. Osaa kehittää kannattavia ruokamatkailutuotteita kohderyhmälähtöisesti hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja ruokakulttuuria, estetiikkaa, tarinointia. On omaksunut monia ruokaelämysten tuottamiseen ja palvelumuotoiluun liittyviä elementtejä ja osaa soveltaa niitä suunnittelu- ja toteutustyössä itsenäisesti, luovasti ja idearikkaasti.