Tulevaisuuksien tutkimus (5 op)

Toteutuksen tunnus: TKI2HM003-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.06.2019 - 23.08.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2019 - 21.10.2019
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Pasilan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus
PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus
Opettajat
Vesa Heikkinen
Ryhmät
MAICTF
ICT-palvelut ja tietojärjestelmät, masterit, Pasila
MAENTF
Yrittäjämäinen liiketoiminnan johtaminen, masterit, Pasila
MASALF
Myynnin ja asiakaskokemuksen johtaminen, masterit, Pasila
Opintojakso
TKI2HM003

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

23.8. Opintojakson käynnistys, mikro- ja toimintaympäristöjen skannaus, esseeaiheiden ja oppimistehtävän esittely, tulevaisuuksien tutkimuksen perusteet.
Paikka: Pasila 1001 klo 9.00 – 16.30, V. A. Heikkinen, Sam Inkinen
13.9. Trendikarttojen piirtäminen, toimiala- ja alueanalyysit
Paikka: Pasila 1008
5.10. Skenaariot, skenaariotyöskentely, oppimistehtävän esitykset
Paikka: Pasila, 1101

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Toteutuksesta riippuen lähiopetusta, itsenäistä työskentelyä, pienryhmätyöskentelyä ja verkko-opintoja. Toteutus voi sisältää kirjallisuutta, tehtäviä, T&K yhteistyötä ja yritysprojekteja. Opintojaksoon sisältyy pakollisena oman oppimisen arviointi.

Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)
Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) takia kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa näytöllä toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Lisätietoja näyttöprosessista löytyy: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta "Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)".

Intro

Tulevaisuuden tutkimus on monitieteinen lähestymistapa, joka pyrkii ymmärtämään ja ennustamaan tulevaisuuden kehitystä eri aloilla. Tässä opintojaksossa tutustumme tulevaisuuden tutkimuksen perusteisiin, menetelmiin ja sovelluksiin.

Oppimateriaalit

Aaltonen, M. & Jensen, R. 2012. Mr. and Mrs. Future ja viisi suurta kysymystä. Helsinki: Talentum.
Aaltonen, M. (Eds.) 2010. Robustness. Anticipatory and adaptive human systems. Vol. 4. Leitchfield Park: Emergent Publications.
Aaltonen, M. 2007. The Third Lens. Multi-ontology Sense-making and Strategic Decision-making. Wiltshire: Ashgate.
Geeniteknologia 2018. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu. 2/2018. Saatavissa https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/julkaisut/Documents/tuvj_2+2018.pdf. (Luettu 14.9. 2018.)
Heikkinen-Moilanen, R. & Inkinen, S. (Toim.) 2011. Sanoja ja tekoja. Dynaamisen aluekehityksen haasteita ja tulevaisuuskuvia. Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.
Heikkinen, V. A. 2019. Huomisen palvelualat eli Service Business Foresight. Matkailu- majoitus-, ravitsemis-, ruoka-, wellness- ja elämysalojen tulevaisuuden haltuunotto. Oppimateriaalipaketti. Julkaisematon käsikirja. Helsinki: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Hiltunen, E. & Hiltunen, K. 2014. Teknoelämää 2035. Miten teknologia muuttaa tulevaisuuttamme? Helsinki: Talentum.
Hiltunen, E. 2017. Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa. Trendit ja ilmiöt. Jyväskylä: Docendo.
Linturi, R. & Kuusi, O. 2018. Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037. yhteiskunnan toimintamallit uudistava radikaali teknologia. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/2018. Saatavissa https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/julkaisut/Documents/tuvj_2+2018.pdf. (Luettu 14.9.2018.)

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle metodologisia valmiuksia tulevaisuuksien tutkimiseen sekä toiminta- ja mikroympäristöjen ennakoimiseen. Lähi- ja etäopintojaksoilla painottuvat tulevaisuustutkimuksen ja ennakointimenetelmät sekä palveluliiketoiminnalliset ja -strategiset ilmiöt. Opiskelija oppii hyödyntämään määrällisiä ja laadullisia trenditutkimuksia, ennusteita ja skenaarioita. Hän oppii käyttämään keskeisiä tulevaisuuden tutkimuksen työkaluja liiketoiminnallisten ongelmien määrittelyssä ja ratkaisemisessa sekä oman työn ja organisaation kehittämisessä ja ennakoimisessa.

Lähiopetuskerrat + ennakkotehtävät, itsenäinen opiskelu + kaksi esseetä ja yksi ryhmätehtävä (alku-, pää- ja jälkiruoat) sekä suullisen ryhmätehtävän esitys

Työelämäyhteydet

Opintojakson sisällöt ja esseet rakentuvat yritysten palveluliiketoiminnan ympärille. Pääteemoja ovat:
*Tulevaisuuksien tutkimus ja ennakointi lähestymistapana sekä palveluliiketoiminnan kehittämisen työkaluna
*Peruskäsitteet ja -menetelmät, keskeiset teoriat ja suuntaukset
*Skenaariohankkeen suunnitteleminen, toteuttaminen ja arvioiminen
*Sovellusalueina: huomisen palveluorganisaatiot ja liiketoiminta-alueet (engl. Business Foresight), huomisen kaupunki, lentoasemat, matkailu-, kulttuuri-, kauppa- ja liikuntakeskukset (engl. Perfect Destination), asiakas- ja kulutuskäyttäytymisen muutokset, (engl. Customer Foresight), huomisen palvelu- ja tuotemaailmat sekä tulevaisuuden työ.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Vaihtoehtoisista suoritustavoista sovitaan erikseen vastuuopettajien kanssa. Pääsääntöisesti vaihtoehtoisena suorituksena on kirjallisuuteen perehtyminen ja kirjallisuuden perusteella tehtävät esseet.

Kansainvälisyys

Opintojakson tapaukset ja etenkin esseet ovat

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Sovitaan erikseen yksilöllisesti

Oppimistehtävät

*Tee kolmen esseen ”menu”, jonka kukin essee on:
*Teorian ja käytännön yhdistelmä
*Omaa organisaatiotasi ja/tai toimialaasi kehittävä ja ennakoiva
*Palvelualoja, - ammatteja, -työtä ja omaa osaamista, palveluja, tuotteita ja elämyksiä tutkiva, ennakoiva ja pohtiva pienoistutkielma
*Akateemis-liiketoiminnallinen essee
*Kukin vastaus on 3-5 sivua mahdollisine kuvioineen ja valokuvineen.
*Palauta esseet ja oppimistehtävä 15.12. mennessä!

Esseiden aiheet
Alkuruoka
*Valitse yksi esseeaihe ja kirjoita 3-5 sivun omakohtainen essee!
I vaihtoehto: Oman toimialan keskeiset muutosvoimat, megatrendit ja ennusteet
Hyödynnä aineistoja, oheislukemistoa, toimialasi raportteja ja ennusteita sekä muita aineistoja kirjoittaessasi toimialasi strategisesta tulevaisuusmaisemasta? Hyödynnä Sanoja ja Tekoja -kirjaa ja siinä olevaa erityisesti Jari Kaivo-ajan artikkelia ja oheislukemiston teosten lisäksi esimerkiksi teosta Linturi, R. & Kuusi, O. 2018. Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037. yhteiskunnan toimintamallit uudistava radikaali teknologia. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/2018. Saatavissa https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/julkaisut/Documents/tuvj_2+2018.pdf.
II vaihtoehto: Oman (digi)työni! Miten oma työni muuttuu? Miten keinoäly, robotiikka tai palvelu- ja viestintäteknologiat muuttavat työtäni?
Pohdi esseessäsi, miten oma työsi muuttuu. Millaisia ovat huomisen palvelu-, kohtaamis- ja viestintäteknologiat? Miten digitaalisuus, robotiikka ja keinoäly muuttavat niitä? Lue esseesi tueksi raportteja tulevaisuuden työstä!
III vaihtoehto: FUTUShop – Tulevaisuuden kauppa
Ennakoi tulevaisuuden kauppaa, sen asiakkaita, kohtaamispisteitä sekä sen digitaalisia ja virtuaalisia palvelu- ja tuotemaailmoja!


Pääruoka
*Valitse yksi aihe ja tee visuaalinen essee!
I Vaihtoehto: Organisaatiosi tulevaisuuden haltuunotto
Millainen on organisaatiosi lähiajan ja pitkän ajan strateginen maisema? Mitkä ovat organisaatiosi kilpailukyvyn nykyiset ja huomisen ytimet ja kilpailuedut? Mitä ovat liiketoimintastrategiaanne vaikuttavat heikot signaalit ja mustat joutsenet?

III Vaihtoehto: Visionäärinen johtaminen

Lue Aaltosen & Jensenin teos Mr. & Mrs. Future! Millainen on Mr. & Mrs. Future esimies! Millaista tulevaisuusosaamista ja visionääristä johtamista nykypäivän johtajalta vaaditaan? Miten aiot kehittää omia ennakointitaitojasi ja -kykyjäsi?

IV Vaihtoehto: Riskibisnes
Millainen on toimialasi ja organisaatiosi ei-lineaarinen, ennakoimaton (liike)toimintaympäristö?
Miten ottaa ”haltuun” kompleksista, epämääräistä tulevaa? Mitkä ovat organisaatiosi riskit? Mitkä ovat omat riskisi?

V Vaihtoehto: Entä jos kaikki on turhaa?
Ekovisionäärinen kauhukuvani ja sen argumentit. Miksi näet ilmastonmuutoksen? Miten se muuttaa toimialaasi? Miten se muuttaa organisaatiosi asiakas- ja kulutuskäyttäytymistä? Mikä on pelastautumissuunnitelmasi?

Jälkiruoka
I Vaihtoehto: Lähiöskenaariot (alueanalyysi ja –ennusteet -ryhmätehtävä)
Menkää pienryhmänä opettajan määräämään maakuntakohteeseen ja/tai lähiöön ja tehkää sille kolme skenaariota: mikään ei muutu -skenaario, myönteinen ja pessimistinen skenaario!

Esitelkää lähiöskenaariot eli alueanalyysi ja -ennusteet valokuvineen 5.10.

Arviointitavat

Kaksi yksilöllistä esseetä sekä yksi ryhmätehtävä ja sen esittäminen. Esseet ja ryhmätehtävä 100 %

Opintojakso arvioidaan Hylätty – 5

Tulevaisuusmenusta kaksi esseetä annetaan palauteet. Ryhmätehtävän (alueanalyysi) pidetään suullinen esitys ja siitä annetaan suora palaute.

Siirry alkuun