Tutkimusprosessi (5 op)
Toteutuksen tunnus: THE1TN001-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.01.2019 - 18.01.2019
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 14.01.2019 - 15.03.2019
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Pasilan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 50
- Koulutus
- HETI Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma
- Opettajat
- Kalevi Keinänen
- Pilvi Heinonen
- Ryhmät
-
TN7PBTN7PB Tiko
-
TN7PATN7PA Tiko
-
VIRTUALVirtuaalitoteutus
- Opintojakso
- THE1TN001
Arviointiasteikko
H-5
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Luennot sekä itsenäinen opiskelu, tiedonhankinta ja kirjoittaminen sekä tentti toteutuskohtaisen aikataulun mukaisesti.
Opiskelija tekee tutkimustyyppisen harjoitustyön tietotekniikkaan liittyvästä aiheesta. Lähdeaineiston tulee olla tieteelliset kriteerit täyttävää, osin englanninkielistä. Osatehtävät:
1) Aihe-ehdotus, sisältäen perustelut ja rajaukset, alustavan tutkimusmenetelmän ja alustavan listan käytettävistä lähteistä (1 sivu)
2) Tutkimussuunnitelma, sisältäen lähteisiin perustuvan teoriataustan ja valitun tutkimusmenetelmän esittelyn sekä perustelut valinnalle (5 sivua)
3) Tutkimusraportti, sisältäen johdannon, teoriataustan, menetelmäkuvauksen ja oppimiskokemukset (10-15 sivua)
4) Tentti
AHOT:
Yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa aiemmin suoritettu vastaava tieteellisen kirjoittamisen opintosuoritus tai julkaistu opinnäytetyö. Opiskelija osoittaa suorituksensa opintojakson alussa opettajalle.
Oppimateriaalit
Walliman, Nicholas. 2011. Research Methods: the basics. Routledge. New York.
HAAGA-HELIAn raportointiohje (kirjoittaminen ja raportin ulkoasu)
Hirsijärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P. 2009. Tutki ja kirjoita. Helsinki, kustannusosakeyhtiö Tammi (tai uudempi)
Tutkimusaiheen kirjallisuus sekä tieteelliset artikkelit
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Luennot, itsenäinen työskentely ja palaute toteutuskohtaisen aikataulun mukaisesti.
Oppimisalustana käytetään Moodlea.
Oman oppimisen arviointi 1 h.
Työelämäyhteydet
Tutkimusten aiheet valitaan IT-alan aiheista.
Kansainvälisyys
Opintojaksolla käytetään osittain englanninkielisiä lähteitä, ja opitaan kansainvälisesti tunnustetut tieteellisen tutkimisen periaatteet ja prosessi.
Toteutuksen valinnaiset oppimistavat
ei vaihto-ehtoisia suoritustapoja
AHOT-prosessi
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on prosessi, jossa arvioidaan aikaisemmin hankittua osaamista suhteessa suoritettavaan opintojaksoon. Aiemmin hankittu osaaminen voi perustua aikaisempaan opiskeluun tai alan työkokemukseen. Opiskelijan halutessa suorittaa opintojakso AHOT-menettelyä käyttäen tulee opiskelijan ilmoittautua normaalisti opintojaksolle ja ottaa yhteyttä opintojakson opettajaan AHOT-menettelyn käynnistämiseksi.
AHOT - Vaadittu osaaminen
Korkea-asteen oppilaitoksessa suoritettu vastaava tieteellisen kirjoittamisen opintosuoritus (sisältäen IMRaD -rakennetta noudattavan tutkimusraportin kirjoittamisen) katsotaan riittäväksi suoritukseksi. Opiskelija osoittaa suorituksensa opintojakson alussa kurssiosan vastuuopettajalle.
Oppimistehtävät
Annetun kirjallisuuden kautta opiskelija perehtyy tutkimusprosessiin ja tekee laajan tutkimustyyppisen harjoitustyön. Opiskelija paneutuu harjoitustyössään yhteen tietotekniikan aihealueeseen, tekee aiheesta aihe-ehdotuksen ja tutkimussuunnitelman, toteuttaa tutkimuksen ja kirjoittaa tutkimusraportin (10 - 15 sivua). Opiskelija hankkii aiheeseen liittyvän lähdeaineiston ja laatii tutkimuksen teoriataustan. Lähdeaineiston tulee olla tieteelliset kriteerit täyttävää, osin englanninkielistä. Keskeiset tehtävät:
- Aihe-ehdotus, sisältäen aiheen perusteluineen ja rajauksineen, alustavan tutkimusmenetelmän ja alustavan listan käytetyistä lähteistä
- Tutkimussuunnitelma, sisältäen riittävän (lähteisiin perustuvan) teoriataustan ja valitun tutkimusmenetelmän esittelyn ja perustelut valinnalle
- Tutkimusraportti, sisältäen johdannon, teoriataustan, menetelmäkuvauksen, tulokset ja johtopäätökset
- Tentti Moodlessa
Arviointitavat
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on ymmärrys tieteellisestä ajattelusta ja sen soveltamisesta tieteellisessä kirjoittamisessa, esimerkiksi opinnäytetyöprojektissa. Opintojaksolla opiskelija toteuttaa itsenäisesti pienen tutkimusprojektin. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet itsenäisesti toteutettavien tutkimusprosessien läpiviemiseen: opiskelija osaa muodostaa selkeän tutkimuskysymyksen, koota oleellisen teoriataustan, valita mielekkään aineistonkeruu- ja analysointimenetelmän, sekä tehdä asianmukaisen analyysin ja johtopäätökset. Opiskelija myös ymmärtää tutkimusraportin jäsentelyn merkityksen ja raportin eri osien sisällölliset tavoitteet.
Opintojakso antaa valmiuksia opinnäytetyön tekemiseen ja mahdollisiin jatko-opintoihin.