Ohjelmistotestaus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SOF012AS3A-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
13.06.2022 - 19.08.2022
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
22.08.2022 - 16.12.2022
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Pasilan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
TRATI Tradenomi tietojenkäsittely
Opettajat
Ismo Harjunmaa
Petri Säilynoja
Ryhmät
BLENDED
Monimuotototeutus
TN3PA
TN3PA Heti
TN4PA
TN4PA Heti
Opintojakso
SOF012AS3A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Kyseessä on 16 viikkoa eli lukauden molemmat periodit kestävä toteutus. Tarkka aikataulu on saatavissa Moodlessa.

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Tämän opintojakson toteutukset ovat sulautettuja (blended) ja perustuvat vahvasti kontaktiopetukseen, sillä useat käsitellyt aiheet kuten käytännön esimerkit ja työvälineiden käyttö, ovat käytännönläheisiä ja niiden oppisen kannalta on erittäin hyödyllistä osallistua kontaktiopetukseen. AHOT tai opinnollistaminen (work & study) ovat mahdollisia, jos osallistujalla on aiempaa työkokemusta useista testausprojeteista, joihin on liittynyt myös testaustyökalujen käyttöä (AHOT) tai jos osallistuja työskentelee ohjelmistotestaukseen liittyvissä tehtävissä (work & study). Näissä tapauksissa osallistujan tulee olla yhteydessä toteutuksen opettajaan viimeistään toteutuksen alkaessa.

Intro

Ohjelmistotestaus -opintojaksolla opit arvoimaan ohjelmiston laatua ja löytämään siinä olevia virheitä. Tutustut erilaisiin menetelmiin, joiden avulla ohjelmiston suoritusaikaista toimintaa verrataan sen odotettuun toimintaan. Käytät testauksessa nykyaikaisia työkaluja ja opit, mlloin testausta kannattaa automatisoida ja miten se tehdään. Tämä opintojakso on sinulle erittäin tarpeellinen, jos aiot urallasi työskennellä esimerkiksi ohjelmistotestaajana, ohjelmistokehittäjänä, Scrum Masterina tai tuoteomistajana.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali ja tiedot käytettävästä kirjallisuudesta ovat saatavissa Moodlessa.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Kypsessä on monimuotototeutus (blended), jossa osana viikoista on mahdollisuus osallistua lähiopetukseen kampuksella ja osana viikoista on ajasta ja paikasta riippumatonta verkko-opiskelua itsenäisesti. Tentti ja sen uusinnat järjestetään kampuksella. Ohjausta on saatavissa lähiopetuskertojen yhteydessä. Lähiopetuskerroilla käsiteltävä materiaali on saatavissa Moodlessa, mutta lähiopetuskertoja ei ole mahdollista seurata etänä eikä niitä tallenneta

Työelämäyhteydet

Ohjelmistotestaus on oleellinen osa ohjelmistokehittämistä. Ohjelmistotestgausta tekevät esimerkiksi ohjelmistotestaaja, ohjelmistokehittäjä, srummaster ja tuoteomistaja. Ohjelmistotestaamiseen ja siihen liittyviin käytäntöihin sekä työkaluihin liittyvä osaaminen on kysyttyä työelämässä. Toteutuksella käsitellään työelämässä hyödynnettyjä hyviä käytäntöjä ja työkaluja. Lisäksi toteutuksella voi olla vierailijoita työelämästä, ja ohjelmistotestauksen merkitystä sekä testaajan roolia työelämässä käsitellään joka tapauksessa myös käytännön esimerkein.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Toteutuksella on yksi tentti, joka pidetään 2. periodin alussa. Tentin uusintamahdollisuudet ovat 2. periodin aikana.

Kansainvälisyys

Käytetty materiaali ja käsitellyt menetelmät sekä työkalut ovat kansainvälisia. Toteutuksella myös käsitellään kansainvälisiä testausyhteisöjä kuten International Software Testing Quality Boardia (ISTQB) ja sen suomalaisen järjestön Finnish Software Testing Boardin (FiSTB) toimintaa.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Suorittaminen näyttönä tai opinnollistamisena on mahdollinen, jos osallistujalla on työkokemusta esimerkiksi useista ohjelmistotestausprojekteista, joissa on myös hyödynnetty työkaluja (näyttö) tai jos osallistuja työskentelee testaajan roolissa (opinnollistaminen). Näissä tapauksissa osallistujan tulee olla yhteydessä opettajaan sähköpostitse mieluiten ennen toteutuksen alkua, mutta viimeistään toteutuksen ensimmäisen viikon kuluessa.

Oppimistehtävät

Tentin lisäksi toteutuksella on esitehtävä, tehtävät 1-3 ja jälkitehtävä. Kaikki tehtävät on mahdollista tehdä toteutuksen aikana.

Arviointitavat

Toteutus arvioidaan pisteinä. Maksimipistemäärä on 100, joka jakautuu seuraavasti: Esi- ja jälkitehtävät 6 pistettä (hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 2 pistettä), tentti 40 pistettä (hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 16 pistettä) ja tehtävät 1-3 yhteensä 54 pistettä (hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 22 pistettä). Arvosana 5 edellyttää vähintään 88 pistettä ja arvosana 1 vähintään 40 pistettä. Muut arvosanat määräytyvät 12 pisteen välein.

Go back to top of page