Coaching ja fasilitoinnin taito (5 op)
Toteutuksen tunnus: ORG2HM003-3047
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 02.01.2025 - 10.01.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 13.01.2025 - 14.03.2025
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toimipiste
- Pasilan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 31 - 50
- Koulutus
- LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus
- PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
- LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus
- Opettajat
- Heta-Liisa Malkavaara
- Ryhmät
-
EVENINGIltaopetus
-
CONTACTLähitoteutus
-
MAEXPFHAElämystalous ja palveluiden kehittäminen, masterit, Haaga
-
BLENDEDMonimuotototeutus
-
MASTRFStrateginen ajattelu ja johtaminen, masterit, Pasila
-
MASALFMyynnin ja asiakaskokemuksen johtaminen, masterit, Pasila
- Opintojakso
- ORG2HM003
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Opintojakson tunnit toteutuvat tiistaisin 14.1. - 11.3.2025 klo 17.40 - 20.40 (Pasila). Poikkeuksena on tiistai 18.2., jolloin ei ole yhteistä kokoontumista. Tiistaitunnit 11.2. ja 11.3. toteutetaan lähtökohtaisesti etänä (Zoom), ellei opintojakson käynnistyttyä toisin sovita.
Opintojakso etenee seuraavien ydinteemojen avulla:
- Coaching ja fasilitointi ohjauskäsitteinä
- Coaching vuorovaikutuksena, asennoitumisena ja taitona
- Reflektiivisen ohjauskeskustelun harjoittelu
- Fasilitoinnin merkitys ja prosessi
- Fasilitointimenetelmien harjoittelu (toiminnan kohteena mm. ideointi ja päätöksenteko, tilannekartoitus ja yhteisen ymmärryksen laajentaminen, ongelmien kohtaaminen ja työstäminen)
- Coachaavan ja fasilitoivan keskustelun mallit ja kehykset
Opintojakson tarkempi ohjelma päivittyy Moodleen ennen opintojakson alkua.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Toteutuksesta riippuen lähiopetusta, itsenäistä työskentelyä, pienryhmätyöskentelyä ja verkko-opintoja. Opintojaksolla toteutetaan coaching-työpajoja ja harjoitussessioita (peer-coaching) sekä fasilitointiharjoituksia. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)
Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) takia kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa näytöllä toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Lisätietoja näyttöprosessist löytyy: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta "Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)".
Oppimateriaalit
Opintojakson aineistot tulevat löytymään opintojakson Moodle-oppimisympäristöstä. Opintojakson suorittamiseen riittää Moodlen runsaaseen lähde- ja aineistomateriaaliin perehtyminen (valikoidusti ja oman harkinnan mukaan). Opiskelu ei edellytä minkään tietyn kurssikirjan hankkimista, mutta opintojaksolla esitellään alan kirjallisuutta, johon tutustuminen on suositeltavaa.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojaksolla perehdytään coachingiin ja fasilitointiin ohjausosaamisen käsitteinä ja toimintoina. Coaching ja fasilitointi tähtäävät yksilöiden, ryhmien ja koko organisaation toiminnan tukemiseen. Coachaava työote auttaa tavoitteiden, ratkaisujen, merkityksellisyyden ja voimavarojen löytämisessä, ja fasilitointi antaa työkalut tehokkaalle ja osallistavalle ryhmätyöskentelylle.
Oppimistavoitteita on kolme:
1. Coachingin ja fasilitoinnin käsitteiden tuntemus joko perustasolta tai omaa osaamista syventäen
2. Vuorovaikutuksen tarkempi havainnointi ja coachaavan keskustelun perusteiden oppiminen
3. Fasilitointiajattelun sisäistäminen, fasilitointimenetelmiin tutustuminen ja kyky valita erilaisia fasilitointimenetelmiä tavoitteiden ja tilanteiden mukaan.
Opintojakso on hyvin toiminnallinen. Opintojakson tunnit koostuvat orientoivista luentopuheenvuoroista, keskusteluista ja coachaavan ja fasilitoivan otteen harjoittelusta.
Opintojaksosta on hyötyä kaikille master-opiskelijiolle, jotka haluavat kehittää valmentavaa työotettaan, coaching-taitojaan ja osaamistaan ryhmätyöskentelyn ohjaajana.
Työelämäyhteydet
Opinnot ja tehtävät peilaavat yritysten ja organisaatioiden arkea. Opiskelijat soveltavat oppimaansa omissa organisaatioissaan ja oman ammatti- ja työalansa osana.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei tenttiä.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys näkyy aineistoissa. Opiskelijoiden omat kokemustaustat ja työympäristöt tuovat osaltaan kansainvälistä näkökulmaa opintojaksolle.
Toteutuksen valinnaiset oppimistavat
Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) myötä kurssin tuottaman osaamisen, hän voi osoittaa osaamisensa näytön avulla. Aiemmin hankitun osaamisen tulee kattaa sekä coachingin että fasilitoinnin osa-alueet. Osaamisen näytöstä on lisätietoja Master-opintojen sivulla. Opintojakson Moodle-ympäristöstä löytyy myös opintojaksoa koskevat tarkemmat näyttö- eli ahot-ohjeet (AHOT = aiemmin hankitun osaamisen osoittaminen).
Oppimistehtävät
Opintojakso suoritetaan kahden oppimisraportin avulla.
- Oppimisraportti 1 (Matka coaching- ja fasilitointiosaamiseen, painoarvo 60 % arvioinnista) on omaan oppimiseen keskittyvä dokumentti, joka kokoaa opitun sisällön yhteen.
- Oppimisraportti 2 (Fasilitoinnin reflektio, painoarvo 40 % arvioinnista) sisältää reflektoivan koosteen tunneilla tehdyistä fasilitointikokeiluista ja opitun soveltamisesta omissa verkostoissa ja/tai työkontekstissa.
Arviointitavat
Opintojakson arviointi pohjautuu arviointikriteereillä, jotka on esitelty asteikolla 1 - 3 - 5 (ks. opintojakson tiedot). Oppimistehtävien tarkemmat arviointikriteerit esitellään opintojaksolla.