Organisaatiot muutoksessa (5 op)

Toteutuksen tunnus: ORG2HM001-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.01.2021 - 15.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
18.01.2021 - 19.03.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Pasilan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 80
Koulutus
LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus
PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus
Opettajat
Eija Kjelin
Ryhmät
MAICTF
ICT-palvelut ja tietojärjestelmät, masterit, Pasila
MALEAF
Johtajuus ja henkilöstövoimavarat, masterit, Pasila
MACOMF
Viestinnän ja markkinoinnin johtaminen, masterit, Pasila
MAEXPE
Experience Economy and Designing Services, Masters, Pasila
MAENTF
Yrittäjämäinen liiketoiminnan johtaminen, masterit, Pasila
MADIGE
Digital Business Opportunities, Masters, Pasila
MASTRF
Strateginen ajattelu ja johtaminen, masterit, Pasila
ONLINE
Verkkototeutus
MASALF
Myynnin ja asiakaskokemuksen johtaminen, masterit, Pasila
Opintojakso
ORG2HM001

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Opintojakson toteutus sijoittuu aikavälille 18.1 - 21.3.2021.

Aloitustilaisuus Zoomissa ke 20.1 klo. 16.00 - 17.30 (ei pakollinen)

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Toteutuksesta riippuen lähiopetusta, itsenäistä työskentelyä, pienryhmätyöskentelyä ja verkko-opintoja. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)
Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) takia kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa näytöllä toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Lisätietoja näyttöprosessista löytyy: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta "Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)".

Intro

Tällä opintojaksolla syvennät osaamistasi työn murroksen trendeistä sekä niiden vaikutuksista organisaatioissa. Opit tunnistamaan erilaisten kehittämistapojen keskeisiä ominaisuuksia ja soveltamaan organisaation kehittämiseen liittyviä käsitteellisiä malleja käytännön tilanteiden suunnitteluun ja analysointiin. Kurssilla pohditaan myös muutoksiin ja kehittämiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Oppimateriaalit

Materiaali ilmoitetaan Moodle-alustalla ja sisältää mm. työelämäraportteja ja tieteellisiä artikkeleita. Osa materiaalista on englanninkielistä.Alla on joitakin esimerkkejä materiaalista.

Muuttuva työ

Alasoini, T. & Houni, P. (toim.) 2019. Work up! Tulevaisuuden työ. TEM oppaat ja muut julkaisut 3/2019, verkkojulkaisu. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161299

Organisoituminen

Nieminen, M., Talja, H., Heikkilä, J-P., Airola, M., Viitanen, K. & Tuovinen, J. 2017. Muutosjoustavuus - organisaation resilienssin tukeminen. VTT Research.

Organisaation kehittäminen

Gilpin-Jackson, Y. 2013. Practicing in the Grey Area between Dialogic and Diagnostic Organization Development. OD Practitioner

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojakso toteutetaan kokonaan ei-synkronisena verkkototeutuksena, mikä tarkoittaa sitä, että yhteisiä tapaamisia ei ole lukuunottamatta mahdollista vapaaehtoista Zoom -kick offia. Työskentelytapa edellyttää opiskelijalta itsenäistä tutustumista aiheisiin ja kirjallisuuteen sekä tehtävien itsenäistä tekemistä.

Tehtävät ovat yksilötehtäviä sekä mahdollisesti verkkokeskustelutehtäviä sekä vertaisarviointia. Tehtävissä pohditaan työkokemuksia ja verrataan niitä alan kirjallisuuteen. Työskentelytavat edistävät opiskelijoiden kognitiivisia metataitoja, kuten ongelmanratkaisutaitoja ja kriittistä ajattelua.

Työelämäyhteydet

Opintojakson tehtäviä ja teemoja peilataan opiskelijoiden työkonteksteihin ja organisaatioihin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Osa tehtävistä voi olla monivalintatenttejä.

Kansainvälisyys

Osa materiaalista on kansainvälisiä ja englanninkielisiä.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

AHOT tai opinnollistaminen on sovittava vähintään kolme viikkoa ennen opintojakson aloitusta HOPSissa ja edellyttää hyväksyttyä opiskelupaikkaa tällä toteutuksella. Ohjeet MyNetissä.

Oppimistehtävät

Opintojaksossa on kolme suurta teemaa: Työn muutos, organisoituminen sekä organisaation kehittäminen. Jokaisesta teemasta on oppimistehtäviä. Tehtäviä on yhteensä 5 - 8 ja ne edellyttävät viikottaista työskentelyaikaa.

Esimerkki tehtävistä alla:

Lue yksi työn murrosta käsittelevä raportti (vaihtoehdot on annettu, mm. ylläoleva). Tee muistiinpanoja työhön vaikuttavista muuttujista ja trendeistä sekä peilaa näitä omaan työhösi. Piirrä miellekartta (mindmap), jossa avaat tätä reflektointia. Liitä miellekarttaan myös tiedot käyttämistäsi lähteistä.





Arviointitavat

Arviointi perustuu opintojakson oppimistavoitteisiin (alla). Arviointiskaala enimmäispistemäärä on 100 pistettä, jolloin vähintään 50 pistettä = 1, vähintään 60 pistettä = 2, vähintään 70 pistettä = 3, vähintään 80 pistettä = 4 ja vähintään 90 pistettä = 5.

Arvosana 1

Opiskelija tunnistaa joitakin työn murroksen trendejä ja reflektoi omaa työtään muutoksia vasten. Opiskelija tunnistaa erilaisia organisaatiokäsityksiä, organisoitumistapoja sekä jännitteitä organisaatioissa. Hän osaa määritellä joitakin organisaation kehittämisen lähestymistapoja ja osaa soveltaa osaamistaan kehittämissuunnitelmassa. Opiskelija kirjoittaa asiatekstiä.

Arvosana 3

Edellisten lisäksi hän tunnistaa keinoja kehittää toimijuutta työssä. Hän soveltaa erilaisia organisaatiokäsityksiä organisaation toiminnan kuvaamiseen ja analysointiin. Hän osaa suositella sopivia organisoitumisen ja organisaation kehittämisen menetelmiä tilanteen ja tavoitteiden mukaan. Hän osaa eritellä organisointiin liittyviä jännitteitä sekä niiden syntyä ja seurauksia. Hän tunnistaa eri kehittämistapojen keskeisiä ominaisuuksia ja osaa soveltaa organisaation kehittämiseen liittyviä käsitteellisiä malleja käytännön tilanteiden suunnitteluun ja/tai analysointiin. Hän tunnistaa ja pohtii muutoksiin ja kehittämiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelijan akateeminen kirjoittaminen on melko sujuvaa.

Arvosana 5

Edellisten lisäksi hän osaa erotella useita työn murroksen trendejä sekä osaa arvioida niiden vaikutuksia oman työnsä tulevaisuuteen. Opiskelija osaa monitahoisesti arvioida omaan työhönsä, organisoimiseen sekä organisaation kehittämiseen liittyviä tekijöitä eri näkökulmista. Tämän hän osoittaa kriittisesti vertailemalla, perustelemalla ja hyödyntämällä useita teoreettisia käsitteitä ja malleja. Opiskelijan akateeminen kirjoittaminen on sujuvaa.

Siirry alkuun