Organisaatiot muutoksessa (5 op)

Toteutuksen tunnus: ORG2HM001-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.06.2019 - 04.10.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
30.09.2019 - 22.11.2019
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Pasilan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
LUJOM Liiketoiminnan uudistamisen ja johtamisen koulutus
PAKEM Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutus
LITEM Liiketoiminnan teknologiat -koulutus
Opettajat
Eija Kjelin
Ryhmät
MAEXPFHA
Elämystalous ja palveluiden kehittäminen, masterit, Haaga
Opintojakso
ORG2HM001

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Ensimmäinen lähipäivä: Työn murros

Toinen lähipäivä: Organisoituminen

Kolmas lähipäivä: Organisaation kehittäminen

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Toteutuksesta riippuen lähiopetusta, itsenäistä työskentelyä, pienryhmätyöskentelyä ja verkko-opintoja. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)
Jos opiskelija omaa työn, opintojen tai muun syyn (esim. sertifiointi) takia kurssin tuottaman osaamisen, voi hän osoittaa osaamisensa näytöllä toteutuksen vastuuopettajan kanssa sovittavalla tavalla. Lisätietoja näyttöprosessista löytyy: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study katso kohta "Ohjeet osaamisen tunnistamiseen (master)".

Intro

Tällä opintojaksolla syvennät osaamistasi työn murroksen trendeistä sekä niiden vaikutuksista organisaatioissa. Opit tunnistamaan erilaisten kehittämistapojen keskeisiä ominaisuuksia ja soveltamaan organisaation kehittämiseen liittyviä käsitteellisiä malleja käytännön tilanteiden suunnitteluun ja analysointiin. Kurssilla pohditaan myös muutoksiin ja kehittämiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Oppimateriaalit

Muuttuva työ (e-julkaisuja)

Alasoini, T. & Houni, P. (toim.) 2019. Work up! Tulevaisuuden työ. TEM oppaat ja muut julkaisut 3/2019, verkkojulkaisu. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161299

International Labour Organization. 2019. World Employment Social Outlook. https://www.ilo.org/global/research/global-reports/weso/2019/WCMS_670542/lang--en/index.htm

Jousilahti, J., Koponen, J., Koskinen, M., Leppänen, J., Lätti, R., Mokka, R., Neuvonen, A., Nuuytinen, J. & Sulkkanen, H. 2017. Työ 2040. Skenaarioita työn tulevaisuudesta. Demos. https://www.demoshelsinki.fi/julkaisut/tyo-2040-skenaarioita-tyon-tulevaisuudesta/

Kilpi, (ed.) 2016. Perspectives on new work. Sitra Studies 114. https://www.sitra.fi/en/publications/perspectives-new-work/

Koski, O. & Husso, K. (toim.). 2018. Tekoälyajan työ: neljä näkökulmaa talouteen, työllisyyteen, osaamiseen ja etiikkaan. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 19/2018. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/160931

Meda, D. 2017. The future of work: the meaning and value of work in Europe. International Labor Organisation. https://www.ilo.org/global/research/publications/papers/WCMS_532405/lang--en/index.htm

Toiminen, M. (toim.) 2017. Välähdyksiä tulevaisuudesta, Sitran ja Telan julkaisu. Mindmill Network. https://www.tela.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/tela/embeds/telawwwstructure/21108_Valahdyksia_tulevaisuudesta.pdf

World Economic Forum. 2018. The Future of Jobs report. https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2018



Muiden teemojen materiaali ilmoitetaan myöhemmin.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojakso toteutetaan intensiivitoteutuksena. Luennot ovat tiiviitä ja työskentelyn ja keskustelun aiheisiin johdattelevia. Työskentelytapa edellyttää opiskelijalta itsenäistä tutustumista aiheisiin ja kirjallisuuteen sekä tehtäviin valmistautumista ennen lähiopetusta. Jos opiskelija ei pääse osallistumaan yhteisölliseen työskentelyyn, hän voi panostaa vahvemmin kirjallisiin tehtäviin.



Tapaamisten välissä opiskelijat tekevät myös yksilö- ja/tai ryhmätehtäviä, joissa he pohtivat työkokemuksiaan ja vertaavat niitä alan kirjallisuuteen. Työskentelytavat edistävät opiskelijoiden kognitiivisia metataitoja, kuten ongelmanratkaisutaitoja, kriittistä ajattelua, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, koordinointikykyä ja joustavuutta.



Opintojakso alkaa ennakkotehtävällä, jonka ohjeet lähetetään opiskelijoille viikkoa ennen opintojakson aloituspäivämäärää.

Työelämäyhteydet

Mahdollinen vierailijaluento vahvistetaan myöhemmin.

Opintojakson tehtäviä ja teemoja peilataan opiskelijoiden työkonteksteihin ja organisaatioihin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei tenttiä.

Kansainvälisyys

Kv-lähteet.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

AHOT tai opinnollistaminen - sovittava ennen opintojakson aloitusta HOPSissa.

Oppimistehtävät

Jokaisesta teemasta on oppimistehtäviä sekä lähiopetuksessa että yksilötehtävinä. Oppimistehtävät muodostavat parhaimmillaan juonellisen jatkumon, mutta ovat tehtävissä myös erillisinä.



Tuntitehtävät



Jokaisesta teemasta on oppimistehtäviä sekä lähiopetuksessa että yksilötehtävinä. Oppimistehtävät muodostavat parhaimmillaan juonellisen jatkumon, mutta ovat tehtävissä myös erillisinä.



Oppimistehtävä 1 Ennakkotehtävä: Omat oppimistavoitteet, oma työ ja työn muutos (Enintään 20 pistettä)

Osa 1. Valitse annetusta luettelosta ainakin yksi, mielellään kaksi, työn murrosta käsittelevää artikkelia/raporttia. Tee muistiinpanoja työhön vaikuttavista muuttujista ja trendeistä sekä peilaa näitä omaan työhösi. Piirrä ajatuskartta (mindmap), jossa avaat tätä reflektointia. Liitä ajatuskarttaan myös tiedot käyttämistäsi lähteistä. (Enintään 20 pistettä.)



Palauta ennakkotehtävät Moodleen viimeistään 29.9.2019. Palauttamalla ennakkotehtävät vahvistat paikkasi opintojaksolla. Ellei ennakkotehtävää ole palautettu määräaikaan mennessä, paikkasi saa jonossa oleva opiskelija, jonka puolestaan on palautettava ennakkotehtävä viimeistään 3.10.2019.

Ota ennakkotehtävät myös mukaan myös ensimmäiselle tapaamiskerralle, jolloin keskustelemme aiheista.



Osa 2. Pidä noin kolmen päivän ajan ennen opintojakson alkua kirjaa kaikista työhösi liittyvistä kohtaamisistasi organisaatiossasi sekä sen sidosryhmien kanssa. Kohtaamiset voivat olla kasvotusten tai teknologian (sähköposti, Skype jne.) avulla tapahtuneita – kohtaat myös aina ihmisiä, et yksiköitä etkä organisaatioita. Piirrä kohtaamisista monikehäinen ympyrä, jonka keskustassa olet itse, jonka seuraavalla sisäkehällä ovat ne henkilöt, joiden kanssa olet eniten tekemisessä, seuraavalla muut. Voit myös esim. viivan paksuudella tai henkilön ikonin (esim. nimikirjaimet) suuruudella viestiä muita kohtaamiseen tai suhteeseen liittyviä ominaisuuksia (esim. keskinäiset roolit, kohtaamisten tuloksellisuus tms.). Voit laittaa myös ympyrän ulkopuolelle henkilöitä, joihin et ollut yhteydessä, vaikka sinun olisi pitänyt olla.



Jos et ole juuri nyt työssä, niin tutki esim. kohtaamisiasi opintoihisi tai vapaa-ajan aktiivitoimintaan liittyen.

Molemmat kartat voivat olla käsin piirrettyjä, ellet erityisesti halua käyttää jotakin ohjelmaa. Ota piirroksista kuva ja palauta ne Moodleen.



Oppimistehtävä 2: Organisoituminen (Enintään 40 pistettä)



Organisoitumiseen liittyvä tehtävä joko yksilö- tai pienryhmätoteutuksena (1-3 opiskelijaa) valitussa työorganisaatiossa.





Oppimistehtävä 3: Organisaation kehittäminen (Enintään 40 pistettä)



Organisaation kehittämiseen liittyvä soveltava tehtävä, joko yksilö- tai pienryhmätoteutuksena (1-3 opiskelijaa) valitussa työorganisaatiossa, kirjallinen raportointi. Jos tehdään ryhmässä, on jokaisen opiskelijan osuus tehtävä raportissa näkyväksi. Käytäntöä peilataan kattavasti alan kirjallisuuteen.



Lisäksi: Oman oppimisen arviointitehtävä tehdään E-lomakkeella. Oman oppimisen arvioinnin lisäksi tehtävä toimii opintojaksopalautteena. 

Arviointitavat

Tehtävä 1: Omat oppimistavoitteet, oma työ ja työn murros (20 %)

Tehtävä 2: Organisoituminen (30 - 40 %)

Tehtävä 3: Organisaation kehittäminen (30-40 %)



Arviointi perustuu opintojakson oppimistavoitteisiin. Arviointiskaala enimmäispistemäärä on 100 pistettä, jolloin vähintään 50 pistettä = 1, vähintään 60 pistettä = 2, vähintään 70 pistettä = 3, vähintään 80 pistettä = 4 ja vähintään 90 pistettä = 5.

Go back to top of page