Journalistin työ ja tiedonhankinta (10 op)
Toteutuksen tunnus: JOU015ME1A-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 01.01.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 18.08.2025 - 12.12.2025
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Toimipiste
- Pasilan toimipiste
- Opetuskielet
- suomi
- Paikkoja
- 15 - 35
- Koulutus
- AVO Avoin ammattikorkeakoulu
- Opettajat
- Kati Kelola
- Kirsti Pohjaväre
- Hinni Aarninsalo
- Ryhmät
-
AVOINAMKAvoimen AMK:n toteutus
-
EVENINGIltaopetus
-
CONTACTLähitoteutus
-
BLENDEDMonimuotototeutus
- Opintojakso
- JOU015ME1A
Arviointiasteikko
H-5
Aikataulu
Toteutus on kahden periodin mittainen (periodit 1 ja 2).
Periodilla 1 käsitellään ja harjoitellaan journalistisen ajattelun ja työskentelyn perusteita, uutistyön perustaitoja, kuten uutiskriteereitä, uutiskärkeä, tiedonhankintaa, faktantarkistusta, uutisen rakennetta, kieltä ja tyyliä sekä journalismin etiikkaa.
Periodilla 2 syvennetään periodilla 1 hankittuja uutisjournalismin tietoja ja taitoja, muun muassa mennään syvemmälle tiedonhankintaan.
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Lähiopetus
Osallistuminen toimitustyöskentelyyn, vierailuille ja johdantoluennoille. Omien juttujen tekeminen itsenäisesti ja ryhmässä niin toimituksessa kuin toimitustyöskentelyn ulkopuolella.
tai
Näyttö
Jos sinulla on opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista esimerkiksi työkokemuksen, vapaaehtoistyön, harrastuksen tai muun kuin korkea-asteen opiskelun kautta, voit osoittaa osaamisesi näytöillä. Näyttötapoja ovat esimerkiksi raportti, portfolio, haastattelu, (ryhmä)keskustelu, työtodistus, näyttökoe tai muu esitys tai näiden yhdistelmä.
Katso tarkemmat ohjeet aiemmin hankitun osaamisen näyttöön Osaamisen tunnistaminen -sivulta.
Lisätietoja:
Opintojakson vastuuopettaja ja/tai journalismin osaamisalueen osaamista ohjaava opettaja (OSO) Esko Hatunen.
Intro
Journalistin työ ja tiedonhankinta -opintojaksolla pääset oppimaan journalistisen työn käytäntöjä. Opit jutun teon perusprosessin ja kirjoitat erilaisia tekstejä. Harjoittelemme haastattelun tekemistä ja havainnointia. Opit tiedonhankintaa eri kanavista sekä arvioimaan eri lähteiden luotettavuutta ja soveltuvuutta eri tyyppisiin juttuihin. Opit myös selvittämään, onko jokin tieto julkista ja hankkimaan julkista tietoa viranomaisilta. Kurssilla pohditaan myös journalismin eettisiä kysymyksiä sekä opitaan erottamaan journalismi muista sisällöntuotannon muodoista.
Opintojakso on journalismin tutkinto-opintojen ensimmäinen opintojakso.
Opetusmenetelmät ja ohjaus
Opintojakso koostuu lähiopetuksesta sekä itsenäisesti toteutettavista harjoituksista ja oppimistehtävistä.
Opetusta on maanantaisin. Opetuskerrat ovat lähiopetusta, jolloin tulee olla paikalla Haaga-Helian Pasilan toimipisteessä. Opintojakson suorittaminen edellyttää läsnäoloa lähiopetuksessa. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.
Torstait on varattu opintojaksolla itsenäisesti etänä tehtävien harjoitusten ja oppimistehtävien tekemiseen. Torstain aikataulu on siis vapaasti sovellettavissasi eli voit valita, minä päivänä, mihin kellonaikaan ja missä paikassa käytät ajan tehtävien tekoon, kunhan noudatat annettua deadlinea palautuksessa.
Oppimistehtävät
Opintojakso sisältää useita arvioitavia oppimistehtäviä, joita suoritetaan kurssin edetessä. Tehtävät esitellään tarkemmin kurssin aluksi.
Arviointitavat
Opintojakson arvosana muodostuu läsnäolosta sekä opintojaksolla tehtävien oppimistehtävien arvosanojen keskiarvosta.