Ruoka ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: HOS011AS2A-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.06.2025 - 15.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
18.08.2025 - 10.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Toimipiste
Haagan toimipiste
Opetuskielet
suomi
Paikkoja
15 - 40
Koulutus
RESRU Ruokatuotannon johtaminen
Opettajat
Mirjami Willman
Saija Laitinen
Ryhmät
CONTACT
Lähitoteutus
Opintojakso
HOS011AS2A

Arviointiasteikko

H-5

Aikataulu

Opetus maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8-10.45 luokassa L403.

Viikko 1
Opintojakson ja opintojakson tehtävien esittely
Energia ja energiatasapaino

Viikko 2
Energiaravintoaineet
Vitamiinit ja kivennäisaineet

Viikko 3
Ravitsemussuositukset meillä ja muualla
Ravitsemusaiheiset esitykset
- Kouluruoka, ml. korkeakouluruoka
- Henkilöstöruokailu, ruokailu vuorotyössä

Viikko 4
Eri ikäryhmien ravitsemus ja niihin liittyvät suositukset
Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Ikääntyneet
- Raskaana olevat, imettävät
- Lapset
Ravinnonsaannin laskemista Finelissä ohjatusti

Viikko 5
Ateriasuunnittelun perusteet
Erityisruokavaliot

Viikko 6
Erityisryhmien ravitsemus ja ravitsemusaiheiset esitykset

Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Uskonnot ja ruoka
- Kasvisruokavaliot
- Planetaarinen ruokavalio

Viikko 7
Ravitsemustiedon tentti
Ruoka ja hyvinvointi

Ravitsemusaiheisia esityksiä:
- Urheilijan/liikkujan ruokavalio
- Painonhallinta
- FOD MAP-ruokavalio

Viikko 8
Ruoka ja media
Ruoka ja media esitykset ja opponoinnit
Opintojakso palaute. Tentin uusinta.

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

1)Lähi- ja/ tai Online-opetus ja opintojakson osaamistavoitteisiin liittyvät oppimistehtävät. 2) Mikäli jo osaat tämän opintojakson osaamistavoitteet, voit näyttää osaamisesi. Kysy lisää opintojakson opettajalta. Lisätietoja osaamisen tunnistamisesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

Intro

Ruoka ja ravitsemus -opintojaksolla käsitellään ravitsemusta kattavasti monesta näkökulmasta! Opintojakson myötä pääset perehtymään ruoankäyttöön ja ravitsemukseen yksilötasosta kansalliselle tasolle.

Oppimateriaalit

Valtion ravitsemusneuvottelukunta & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2024.Kestävää terveyttä ruoasta.
– kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Luettavissa:https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5 Luettu: 18.3.2025.

Muu Moodlessa osoitettu aineisto.

Opetusmenetelmät ja ohjaus

Opintojaksolla on lähiopetusta kaksi kertaa viikossa.

Opintojakson suorituksena on tehtävien tekeminen ja palautus Moodleen sekä tentti. Kaikki tehtävät ovat näkyvissä Moodlessa jo opintojakson alkaessa. Palautetta annetaan vain tehtävistä, jotka on palautettu ajallaan. Arvosana annetaan tehtävien ja tentin perusteella.
Tentti on Moodlessa.
Ohjausta annetaan 8 viikon aikana suullisesi ja kirjallisesti.

Sähköposti:mirjami.willman@haaga-helia.fi/ saija.laitinen@haaga-helia.fi

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti Moodlessa
Uusintamahdollisuus kahden seuraavan periodin aikana Examissa.

Kansainvälisyys

Ravitsemussuositukset Suomessa ja muualla.
Kansainväliset aineistot opetuksessa.

Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

Jos sinulla on jo opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista, voit näyttää osaamisesi ennen opintojakson alkua.

Vaihe 1: Perehdy opintojakson opintojaksokuvauksessa määriteltyihin osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin ja peilaa omaa osaamistasi suhteessa niihin. Kirjoita lyhyt analyysi omasta osaamisestasi esim. word-tiedostoon (Max 2 sivua). Lähetä tiedosto sähköpostitse osaamista ohjaavalle opettajalle: Sakari Ketolainen

Vaihe 2: Osaamista ohjaava opettaja sopii kanssasi toimintamallin näyttötehtävistä ja näyttötilaisuudesta.


Work&Study:

Vaihe 1: Tutustu Work & Study-ohjeisiin huolellisesti ja varmista, että olet ymmärtänyt mitä opinnollistaminen tarkoittaa. (Mikäli jo osaat asian, kyse ei ole opinnollistamisesta vaan aiemmin hankitun osaamisen näyttämisestä)

Vaihe 2: Tutustu suuntautumisesi opintojaksokuvauksiin ja vertaa osaamistavoitteita omaan osaamiseesi. Pohdi löytyykö tutkinnostasi opintojaksoja, joiden osaamistavoitteet voit saavuttaa työssäsi lähitulevaisuudessa?

Vaihe 3: Sovi työpaikallasi opinnollistamisesta.

Vaihe 4: Avaa Work & Study -hakemuslomake ja täytä se huolellisesti. Huom! Lomakkeessa sinun tulee osata kuvata omaa osaamistasi suhteessa opinnollistettavan opintojakson/moduulin tai muun kokonaisuuden osaamistavoitteisiin.

Vaihe 5: Kun olet lähettänyt lomakkeen, on Work & Study –ohjaajasi tai osaamista ohjaava opettaja sinuun yhteydessä. Hänen kanssaan sovitte tapaamisen ja teette tarkemman opinnollistamissuunnitelman.

https://www.haaga-helia.fi/fi/osaamisen-tunnistaminen-ja-work-study

Oppimistehtävät

Opintojakson tehtävät:
1. Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö)
2. Ruokalistasuunnittelutehtävä (yksilötyö)
3. Ruokavalion arviointi (yksilötyö)
4. Ravitsemustiedon tentti (yksilötyö)
5. Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi)
Arvioitavat tuntitehtävät:
1. Hampurilaistehtävä (yksilötehtävä)
2. Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (yksilö/ paritehtävä)
3. Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (yksilötehtävä)
Lisätehtävä:
1. Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p) (yksilötehtävä)

Arviointitavat

Kaikki allaolevat opintojaksoon sisältyvät tehtävät on suoritettava hyväksytysti.

Opintojakson tehtävät:

Ravitsemusaiheiset esitykset (parityö, 10 p.)
Ruokalistasuunnittelutehtävä (yksilö, 20 p.)
Ruokavalion arviointitehtävä (yksilö, 15 p.)
Ravitsemustiedon tentti (yksilö, 30 p.)
Ruoka ja media -tehtävä (yksilö/pari + opponointi, 10 p.)

Arvioitavat tuntitehtävät:

Hampurilaistehtävä (5 p.)
Vitamiinit ja kivennäisaineet -posteri & esitys (5 p.)
Menun muokkaaminen erityisruokavalioon soveltuvaksi (5 p.)

Lisätehtävä:

Ravitsemuspassi (Hyväksytty ja palautettu ajoissa +5 p.) (yksilö)


Koko opintojakson arviointi:

40–59 pistettä: arvosana 1

60–69 pistettä: arvosana 2

70–79 pistetä: arvosana 3

80–89 pistettä: arvosana 4

90–100 pistettä: arvosana 5

Opintojaksojen contact-, online- ja blended-toteutuksilla edellytetään läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25 %, arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50 %, opintojakso hylätään.

Go back to top of page